Спроба попіаритись чи натяк на конкретну особу: Хто та жінка-олігарх, про яку говорив Данілов

"Раптова заява секретаря Радбезу Олексія Данілова про появу в Україні першої олігархині спантеличила чи не усіх слухачів питанням - "Хто?". Відомо приблизно про шість дуже багатих жінок, але жодна з них не підходить під визначення "олігарх", запропоноване законодавчою ініціативою Зеленського. Тож, або секретар РНБО зайнявся містифікаціями, або ми з вами чогось не знаємо? Давайте розбиратися", - пропонує оглядач Ігор Петренко, статтю якого Патріоти України пропонують вашій увазі.

Секретар Ради національної безпеки і оборони і один з головних ньюзмейкерів останніх днів Олексій Данілов під час традиційного, організованого під патронатом Віктора Пінчука (якого в разі ухвалення парламентом спеціального "антиолігархічного" закону можна буде назвати олігархом) форуму "Ялтинської європейської стратегії" у Києві, де зіштовхнулися думки й висловлювання українських і західних політиків і експертів, зробив неочікувану заяву. Він сказав, що в Україні з’явилася перша жінка-олігарх,змусивши журналістів і аналітиків почати вираховувати, хто ж ця таємнича персона з багатомільйонними статками, власним ЗМІ та впливом на процеси державного управління.

"Щодо олігархів – це така чоловіча (справа, – ред.), але є вже одна жіночка", – сказав Данілов. І коли журналісти запитали, хто, назвіть, мовляв, прізвище, ще більше всіх заплутав, додавши: "Ви відразу – хто. Вона не одна".

Так що за "жіночка"? Так одна чи не одна?

Кого з українок Данілов міг мати на увазі, говорячи про жінку-олігарха

Найперше, що спадає на думку, - поглянути у актуальний список Forbes. Перша жінка у цьому списку за 2021 рік перебуває на високій шостій позиції, разом з чоловіком - це Галина Герега. Галина та Олександр Гереги, власники компанії "Епіцентр К" та інших бізнесів. Їхній статок (чи точніше капіталізація) оцінюється у 1,7 млрд. доларів США.

На 20-ій позиції, і теж із чоловіком, - Ірина і Владислав Чечоткіни (470 млн дол.), які володіють компанією зі сфери роздрібної торгівлі Rozetka.

Власниця фармацевтичної компанії "Фармак" Філя Жебрівська із 390 млн дол. – на 26-ій позиції у рейтингу найбагатших громадян України.

Наступна жінка у списку Forbes перебуває за межами першої півсотні. Це №56 в рейтингу Катерина Костерева, яка володіє IT-компанією Terrasoft і власність якої оцінюється у 190 млн. дол США.

Наталія Бондарева, власниця найбільшої алкогольної компанії Східної Європи "Баядера", - 77-ма із 145 млн. дол.

Це й усе, окрім згаданих п’яти прізвищ, у першій сотні української версії авторитетного рейтингу жінок більше немає. Для повноти картини додамо ще двох жінок із попереднього списку видання, за 2020 рік. Там були присутні Тетяна Колєснік, яка разом з братом була 70-ою (120 млн дол.) і представляла аграрний бізнес, та дружину покійного нині Федора Шпига Наталію, яка із синами посіла 78-ме місце (110 млн дол.) завдяки бізнесам у харчовій і переробній сферах.

Чому жодна з багатих українок не підходить під визначення "олігарх"

Нагадаємо, визначати, хто олігарх, а хто просто крупний бізнесмен, за версією ухваленого нардепами в першому читанні закону "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" №5599 буде РНБО, секретарем якої є Данілов, а головою – президент України. Підтриманий депутатами від монобільшості проєкт викликає багато зауважень і заперечень, зокрема, такі серйозні, як сумніви в його конституційності, про які йдеться в листі Уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової до голови Ради Дмитра Разумкова. Спікер спрямував проєкт закону до Венеційської комісії, чим заслужив компліменти європейської сторони і невдоволення колег по владній коаліції, які закликали ухвалити закон тут і зараз і вже потім (для чогось) відправляти його на оцінку до інститутів ЄС. До проєкту подано майже 1300 депутатських правок. Тобто ще якийсь час українська влада і наші західні партнери з’ясовуватимуть, чи перебуває антиолігархічна ініціатива Банкової у правовому полі України та чи відповідає він засадам демократії і чи не порушує прав людини.

Чи можуть бути потенційними об’єктами дії закону хтось із жінок, що належать до списку найбагатших? Згідно із вище зазначеним законопроєктом №5599, олігархом є фізична особа, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті і відповідає щонайменше трьом із чотирьох ознак одночасно:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є власником чи контролером суб'єкта природних монополій або монополіста на загальнодержавному ринку;
  • має підтверджену вартість активів понад 1 млн прожиткових мінімумів для працездатних на 1 січня відповідного року – зараз це 2,270 млрд грн. (близько 81 млн доларів США).

Жодна з шановних українських бізнесвумен, яким приділив увагу Forbes, не потрапляє під ці ознаки і відповідно під визначення олігарха. Де пошукати ще? В політиці - але і тут підходящих нема. Звісно, включно з Юлією Тимошенко, в декларації якої немає великих статків, а у відповідних інституціях – формалізованих даних про її впливи на ЗМІ.

Навіщо секретар РНБО заговорив про жінку-олігарха

І ще цікавіше – кому ці слова були адресовані? Суто теоретично не варто виключати, що були вони сказані лише для красного слівця, щоб запам’ятатися в оточенні численних промовців, вправних і поважних гостей форуму YES. Чи з метою підкреслити, що з додержанням засад гендерної рівності в Україні все в порядку навіть якщо говорити про олігархічне середовище.

Може, і так. За нинішніх правил гри, встановлених у країні молодою командою управлінців, подібні "сенсаційні" заяви не так вже й рідко роблять лише щоби отримати хайп і зробити собі піар. Згадаймо свіжу заяву Данілова про доцільність переходу української мови на латинку. А в контексті нинішньої теми ще краще - його слова, сказані у травні. Тоді, між іншим, теж на великому форумі "Україна 30. Безпека країни" секретар РНБО сказав про 13 олігархів, яких Радбез "упевнено" нарахував в Україні. Прізвища, до речі, теж не були названі і не прозвучали й досі. Те висловлювання Данілову ледь не довелося спростовувати, зокрема, щодо кількості потенційних "жертв" закону про олігархів, а на прямі запитання він порадив стежити за сайтом президента. Але висловлювання секретаря РНБО якийсь час активно коментувалося в інформаційному полі країни. І ті, кому треба, почули те, що треба. Якщо такою і була задача мовця – її було досягнуто.

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У новому пакеті військової допомоги США вперше можуть передати Україні ракети дальньої дії ATACMS - ЗМІ

вівторок, 23 квітень 2024, 23:02

США в рамках нового пакета військової допомоги можуть уперше відправити Україні ракети ATACMS дальнього радіусу дії. Про це повідомляє CNN із посиланням на три джерела, передають Патріоти України. Восени минулого року США вперше відправили Україні варі...

"Уклонистов закапывают заживо": Росіяни поширюють черговий фейк про ТЦК (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 22:29

Телеграм-канали РФ поширюють відео, на якому нібито співробітник житомирського ТЦК та СП "закопує" ухилянта. Вони брешуть про те, що таким чином чоловіче населення, яке "відмовляється йти на фронт", намагаються залякати. Про це пише ЦПД, передають Патр...