"Спутник V" завис над Словаччиною

Як російська вакцина викликала політичну кризу в країні-члені ЄС


Члени словацького уряду виходять із коаліції, щоби примусити прем'єр-міністра Ігоря Матовича скласти свої повноваження. Причина кризи — його таємне рішення закупити в Росії вакцину «Спутник V», попри незгоду партнерів по уряду та відсутність у препарату європейської реєстрації. При цьому сам прем'єр у компанії з міністром охорони здоров'я країни Мареком Крайчі особисто зустріли борт із російською вакциною в Братиславі, влаштувавши з дійства шоу з участю ЗМІ.

При цьому через російську вакцину виник міжнародний скандал: словацький прем'єр оскандалився, невдало пожартувавши, що отримав «Спутник V» за обіцянку віддати Росії закарпатську Україну. Братиславі довелося просити вибачення в Києва. Але тепер Матовичу не до жартів, і він лише намагається під будь-якими приводами відтермінувати свою неминучу відставку та виправдати купівлю російської вакцини. За повідомленнями низки ЗМІ, публічна похвала «Спутнику V» від словацьких політиків була прописана в самому контракті з Росією і є частиною плану з просування російського препарату в Європі.

Політично токсична вакцина

За даними соціологічних опитувань, 80% респондентів не бажають бачити Матовича на посаді очільника уряду. Але він відчайдушно намагається забезпечити своє політичне майбутнє, заявляючи, що піде у відставку, якщо в оновленому уряді для нього створять нову посаду «віцепрем'єра боротьби з корупцією». Він також зажадав від партнерів по коаліції відкликати своїх міністрів (що й було виконано), звинувативши їх у штучно створеній кризі через купівлю російської вакцини.

Якщо Матович отримає посаду в новому уряді, то коаліція, що складається з чотирьох партій («Звичайні люди», «Свобода і солідарність», «За людей», «Ми сім'я»), найімовірніше, розпадеться. І тоді доведеться проводити дострокові вибори. Передбачаючи такий фінал, спікер словацького парламенту Борис Коллар скасував сесійні засідання до кінця березня, заявивши, що за цей час політики мусять знайти вихід із кризи або всім стане очевидно, що коаліції більше немає.

Проіснувавши рік, кабінет Матовича розписався в безсиллі проти пандемії й може цілком повторити долю європейських урядів, які мусили зійти з політичної арени. Згідно зі статистикою, кількість смертей від коронавірусу перевищила дев'ять тисяч осіб. І це в країні з населенням в 5,45 мільйона! Це гірший показник у світі за кількістю покійників на 1 мільйон людей.

З листопада минулого року кількість заражень день у день збільшується. Вакцини схвалених у ЄС виробників — AstraZeneca, Pfizer і Moderna — надходять до Словаччини з відставанням від графіка. Що, втім, спостерігається і в інших країнах ЄС. Але при цьому ще в лютому словацький уряд заявив, що не буде закуповувати вакцину в росіян. Матович зробив по-своєму й за спиною колег із уряду замовив у Росії 2 млн доз вакцини. З них 200 тис. доз уже доставлено в країну.

Іван Корчок із партії «Свобода і солідарність», який ще кілька днів тому очолював МЗС, заявив, що угода з Москвою компрометує Словаччину як члена ЄС і НАТО. «Спутник V» — не просто вакцина, а засіб у гібридній війні», — сказав він. А віцепрем'єрка уряду Вероніка Ремішова (партія «За людей») назвала використання неліцензованої в ЄС російської вакцини «експериментом на живих людях».

У Словаччині поки що не знають, що робити з російською вакциною. Лише кожен десятий з опитаних словаків зголосився щеплюватися російським препаратом. Поки що в Братиславі вирішили проводити тести на мишах, аби підтвердити ефективність «Спутника V». Дехто навіть пропонував повернути вакцину в РФ, але від цієї ідеї поки що відмовилися, оскільки є ймовірність, що російську вакцину можуть допустити до використання в ЄС.

Гра в російську рулетку здоров'ям людей

Події у Словаччині — лише епізод великої «вакцинної війни», що розгорнулася в Європі. Словаччина стала другою після Угорщини країною, яка купила в Росії «Спутник V». Причому зроблено це всупереч позиції регулятора — Європейського агентства з лікарських засобів (EMA), яке не тільки не схвалило його використання, а й закликало не квапитися з сертифікацією «Спутника V» у ЄС.

Понад те, коли минулого тижня стало відомо, що Італія домовилася про виробництво російської вакцини на фармацевтичному заводі ReiThera під Римом, глава EMA Кріста Віртумер-Хохе виступила категорично проти цього рішення. Можливість дострокової сертифікації «Спутника V» у Європі вона назвала «грою в російську рулетку здоров'ям людей».

Росія активно просуває свою вакцину в Європі, розгорнувши агресивну інформаційну кампанію. Москва зосереджується на кількох темах. Так, поширюється інформація про небезпеку вакцин, вироблених на Заході, й водночас розхвалюється «Спутник V». При цьому повідомляється про рекордні показники захворюваності на COVID-19 у європейських країнах на тлі неспроможності урядів забезпечити доставку необхідного обсягу вакцин. Російські пропагандисти також невтомно запевняють, що дедалі більше країн ЄС нібито готові закуповувати російську вакцину й навіть виробляти її, та тільки через протидію європейських чиновників люди не отримують «Спутник V».

Минулого понеділка глава Російського фонду прямих інвестицій Кіріл Дмітрієв заявив, що «Спутник V» хочуть виробляти не тільки в Італії, а й в інших європейських країнах. Він стверджує, що угоди про виробництво російської вакцини вже досягнуто з компаніями з Італії, Іспанії, Франції та Німеччини. За словами Дмітрієва, «ведуться переговори ще з цілою низкою виробників, аби збільшити обсяги виробництва в ЄС», щойно російська вакцина отримає схвалення від ЕМА.

3 березня Європейське агентство з лікарських засобів одержало перший пакет документів щодо цієї вакцини. 23 березня глава ЕМА заявила, що спочатку організація має проінспектувати всі об'єкти, на яких виробляють препарат, після чого буде прийнято рішення. Припускають, що місія експертів ЕМА може вирушити в Росію для інспекцій уже у квітні. Європейці хочуть перевірити не тільки виробника — російський Національний дослідний центр епідеміології та мікробіології ім. М.Гамалії, а й результати лабораторних і клінічних випробувань препарату на дорослих людях, що показали ефективність препарату, згідно з російськими даними, на рівні 91,6%.


ЄС перед складним вибором

Такий підхід вважають прийнятним низка країн ЄС. Так, уряд Німеччини минулого тижня звернувся до Єврокомісії з пропозицією дозволити купівлю російської вакцини. Канцлер Австрії Себастьян Курц закликав прискорити реєстрацію «Спутник V» у ЄС. А єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон навіть висловився за те, щоб Євросоюз допоміг Росії налагодити виробництво вакцини в Євросоюзі.

У Єврокомісії, однак, поки що виступають за вироблення єдиного підходу до використання російської вакцини. Свою згоду мають дати всі країни ЄС, і тоді Єврокомісія почне переговори щодо можливих закупівель із Москвою.

Утім, поки що Євросоюз розглядає й інші варіанти. Під час саміту ЄС, який відбувся минулого четверга, його учасники висловилися за введення спеціальних дозволів для експорту вакцин за межі Євросоюзу (на тлі зриву поставок для самих країн-членів Союзу) і підтвердили принцип розподілу доз вакцин пропорційно чисельності населення країн. Також обговорювалася перспектива створення в Європі виробництва власної вакцини. Про російську ж вакцину нічого не говорили.

Та якщо для лідерів країн ЄС пошук варіантів забезпечення вакциною —питання порятунку людських життів, то для Росії просування «Спутник V» у ЄС — це насамперед пропагандистська акція, спрямована на дискредитацію західних інституцій. І якщо використання «Спутника V» схвалять у Європейському Союзі, Москва отримає серйозну політичну перемогу.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, — офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...