США готові підтримати Україну в деокупації Криму, - NYT

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість надання Україні необхідної зброї для завдання ударів по російських військових базах на території окупованого Криму.

Про це повідомляє The New York Times.

У публікації нагадують, що після вторгнення Росії в Україну офіційно США дотримувалися жорсткої лінії, відмовляючись надати Києву необхідну зброю для ударів по військових об’єктах окупантів на Кримському півострові.

Тепер ця позиція починає пом’якшуватися, зазначає американське видання.

Декілька офіційних осіб на умовах анонімності розповіли виданню, що після кількох місяців обговорень з українськими офіційними особами адміністрація Байдена починає визнавати – Україні може знадобитися зброя для ударів по російських окупантах у Криму. Навіть якщо такий крок збільшить ризик ескалації.

РСЗВ М142 HIMARS українських військових. Осінь 2022. Україна. Фото з відкритих джерел

Адміністрація Байдена дійшла висновку – якщо українські військові зможуть показати Росії, що їхній контроль над Кримом може опинитися під загрозою, це зміцнить позиції Києва на будь-яких майбутніх переговорах.

Ілюстративне зображення

Крім того, згасли побоювання, що РФ відповість застосуванням тактичної ядерної зброї, хоча ризик все одно залишається.

Наразі джерела New York Times стверджують, що офіційні особи США обговорюють зі своїми українськими колегами використання американської зброї – від ракетних систем HIMARS до бойових машин Bradley. Можливо для того, щоби знищити контроль Росії над сухопутним коридором, який з’єднує окупований Крим із РФ вздовж узбережжя Азовського моря через міста Мелітополь і Маріуполь.

Водночас у статті наголошують, що президент США поки що не готовий надати Україні ракетні системи дальнього радіуса дії, необхідні Києву для атаки на російські об’єкти на півострові.

Американське видання стверджує, що українські військові чиновники також обговорили з офіційними особами США важливість посилення тиску на російські тилові військові бази у окупованому Криму, які підтримують військові операції загарбників в інших регіонах України.

За словами американського чиновника, можливість покладатися на військові бази в Криму для проведення бойових дій була основною причиною, чому російські сили змогли захопити частину південних регіонів України минулого року.

На його думку, зниження боєздатності цих сил – ключова мета українців на полі бою.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Найшли вила на зелені граблі: Екс-нардеп Ляшко опинився в епіцентрі скандалу щодо своєї військової кар'єри

субота, 20 квітень 2024, 0:55

Олег Ляшко дав привід "старим друзям" з телеканалу Зеленського-Коломойського пройтися по його діяльності, тепер вже у складі ЗСУ. Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом ТСН, ісамим визначитись наскільки виправдана риторика кореспондента ...

Як у Німеччині розкрили російське шпигунське кубло - Борислав Береза

субота, 20 квітень 2024, 0:30

"У "Der Spiegel" вийшла гучна стаття "У Баварії заарештовано російських диверсантів - розслідування Генпрокуратури". Німеччина зіткнулася з новою шпигунською справою. За даними SPIEGEL, генеральний прокурор Єнс Роммель заарештував двох агентів, які, як...