"Страх живе в підкірці кожного європейця": Оксана Забужко розповіла про "блекаут" у Парижі

"ПАРИЖ. БЛЕКАУТ. А було так: учора ввечері, після понад-двогодинного виступу в ІнАлько, численних схвильованих зустрічей і розмов про те, як краще відкривати французам Україну (жаль, з посольства не було нікого, їм якраз придалось би!), повернулась я до свого елеґантного готелю (5та округа, самий центр, між Нотр-Дам і Пантеоном), зайшла в номер, кинула пальто на ліжко, сама впала поруч, витягла телефона глянути, що там удома в міжчасі коїться, - і тут раптом, бац! - по всьому готелю згасло світло!" - пише українська письменниця Оксана Забужко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Крики, стукіт, стогони. У вікні (а воно в дворик виходить) - тьма хоч в око стрель і зорі в антрацитовому небі. Інтернет зникає, на телефоні 14%. Десь хв за 5-7 (коли встановилась тиша і стала гнітючою) вирішую, що нема чого сидіти й чекати, а треба виповзати кудись на світло, щоб бодай підзарядити телефон. Утім, поки я з ліхтариком спускалася крученими боковими східцями з свого 6го поверху на перший, у надрах сецесійної кам'яниці щось клацнуло, загуло й відлягло - і вийшла я, підсліпувато мружачись, у вже освітлений вестибюль, де до мене метнувся схарапудженою пумою переляканоокий портьє:

- Ви з ліфта?! Це Ви застрягли в ліфті?..

- Ні, - кажу. - Але я з України. Я подумала, що вже й тут російська ракета.

- Сподіваюся, що ні, - сказав він дуже серйозно, без тіні усмішки.

І якось умить стало ясно, що він ТЕЖ про це подумав. Що цей страх, виходить, таки живе, прошивкою на підкірці, в кожного європейця - не тільки в поляка, фінна чи балта! - і він-то й є першопричиною підтримки європейських урядів на нашу адресу.

Ну власне, це й так було зрозуміло. Але тепер у мене є в запасі мій персональний непохитний арґумент (якби хтось схотів мене переконати, що "нам ніхто нічого не винен"), - погляд паризького портьє, який перелякався раптового блекауту в готелі непорівнянно більше од мене, - хоч і з тієї самої причини".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...