Таких трагедій, як у Полтаві, сталося більше 10, ніхто не поніс реального покарання, - Бутусов

Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов розповів про те, які висновки варто зробити після російського удару балістикою по Полтаві, який забрав життя щонайменше 50 людей. Патріоти України планують вашій увазі його міркування.

— Пане Юрію, щодо удару росіян по Полтаві. Що ви думаєте стосовно висновків, які робити потрібно зробити, щоб мінімізувати подібні втрати в майбутньому?

— Проблема цієї трагедії тільки в тому, що ми якраз взагалі не вчимося на власних помилках. Ці помилки — зосередження великої кількості людей — повторювалися багато разів під час війни.

Перший такий випадок був в учбовому центрі в Яворові, звідки радник Офісу президента і голова фракції Слуга народу разом виклали спільне фото і підписали, що тут в Яворові зібрались іноземні добровольці. Після цього був ракетний удар. Потім казарми в Миколаєві, видимі цілі з вулиці, які міг помітити хто завгодно, велика кількість людей, щільне зосередження, ракетний удар. Потім казарми в Десні.

Таких випадків, на жаль, понад десяток, як мінімум. Це удари по полігонах, по місцях зосередження людей. Це абсолютно неприпустимо, тому що будь-який військовий об'єкт — це пріоритетна ціль для ворога, велике скупчення людей — пріоритетна ціль для ворога. І більшість командирів це насправді розуміє і не допускає таких щільних зосереджень людей в одному місці.

Але, на жаль, є командири, які ставляться до цього безвідповідально. Ставляться безвідповідально з однієї причини — ніяких висновків у нас немає. Немає не тільки уроків, немає жодної кримінальної справи, жоден керівник не [притягнутий] до кримінальної відповідальності, не отримав реальне покарання. Тому ніхто ніяких висновків і не робить.

І от таке безвідповідальне ставлення коштує нових і нових десятків жертв.

— Чого не вистачає, щоб почати вчитися хоча б на власних помилках?

— Відповідальності. Тобто є чітко прийнятий закон відповідальності, який працює в будь-якій структурі - не тільки в Україні, не тільки на війні. Якщо хтось безвідповідально ставиться до виконання службових обов’язків, до життя підлеглих, які довірила йому держава, ця людина має бути залучена до кримінальної відповідальності і отримати реальний термін покарання.

У нас є спеціально для цього в Кримінальному кодексі стаття Службова халатність у воєнний час, до восьми років позбавлення волі. Ця стаття у нас взагалі не працює. Тому що в нас начальники і керівники все роблять для того, щоб один одного не залучати до кримінальної відповідальності, щоб вони з один одним зберігали добрі, лояльні, дружні стосунки, і могли далі ухвалювати рішення, зокрема і такі безвідповідальні рішення.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Генпрокурор Піскун випустив з-під варти Коломойського, підозрюваного у вбивстві, а після цього купив віллу у Франції - ЗМІ

середа, 4 вересень 2024, 22:05

Генеральний прокурор України у 2005 році (за даними ЗМІ, йдеться про Святослава Піскуна) міг за винагороду випустити з-під варти олігарха Ігоря Коломойського, якого підозрювали в організації замовного вбивства юриста Сергія Карпенка. Про це йдеться в у...

Багато кому знайома постать: Bloomberg дізнався, хто може очолити МЗС замість Кулеби

середа, 4 вересень 2024, 21:54

Новим очільником Міністерства закордонних справ України замість Дмитра Кулеби, який написав заяву про відставку, може стати чинний заступник глави цього ж відомства Андрій Сибіга. Про це пише агенція Bloomberg, посилаючись на джерело, наближене до кома...