"Третім учасником буде саме публіка": Фесенко розповів, що можуть змінити дебати між Порошенком та Зеленським

Стадіон досвідченому шоумену потрібен для емоційного фону: щоб у відповідь на ті чи інші репліки Порошенка був негативний гул.

"У країнах з президентською системою як у США, і частково у Франції, роль дебатів дуже важлива. Там це традиція, і навіть ціла частина політичної культури. У нас же такої стійкої традиції, на жаль, немає", - пише у своєму блозі політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України, та продовжує:

"Останні дебати в другому турі пройшли в Україні в 2004-му. В цьому ж році всі спроби організувати дебати між фаворитами першого туру, як правило, виявлялися провальними. І я поясню чому.

Дебати, звичайно, важливі. Але з точки зору політтехнологій, вигідні лише менш рейтинговим кандидатам. Існує навіть стереотип: якщо більш рейтинговий кандидат йде на дебати з менш рейтинговим, то дарує йому частину свого рейтингу, працюючи в інтересах аутсайдера.

З цієї ж причини у мене є великі сумніви, що дебати відбудуться і зараз. Так, вони вигідні Порошенку, оскільки вважається, що він як хороший оратор, досвідчений політик і діючий президент – на голову вище Зеленського, у якого немає ні досвіду, ні необхідних знань.

Якщо раптом дебати все ж відбудуться, вони дійсно здатні принести якусь частину додаткових голосів Порошенку. Але кардинально хід виборів дебати не змінять.

Так, частина прихильників Зеленського, хто проголосував за нього в першому турі, не на 100% його фанати. Але голосують за нього, оскільки не довіряють нинішнім політикам, зокрема Порошенку. А може, і особливо Порошенку. І фактор недовіри відразу ж формує у цих людей ставлення до дебатів. Так, після них можуть з'явитися сумніви в тому, чи готовий Зеленський до управління країною. Але ті, хто дійде подібного висновку, найімовірніше, просто не підуть на вибори.

Ну а у прихильників опозиції, так чи інакше, домінує фактор неприйняття Порошенка, критичне ставлення до нього. Тому навіть якщо він добре проявить себе на дебатах на тлі Зеленського, ці люди проведуть такий результат через фільтр: завжди сприймаючи чинного президента в негативному ключі. Він буде говорити правильні речі, а у них свідомо чи ні, буде спрацьовувати всім відоме «не вірю».

Дебати можуть вплинути на тих, хто вагається. Тих, хто віддає перевагу розумовим мотивами, а не емоціям. Тобто вони будуть вибирати, абстрагуючись від будь-яких установок і негативного сприйняття. Ті, хто будуть оцінювати розважливо, зроблять вибір під впливом дебатів. Але таких буде меншість.

Теми дебатів – теж важливий момент. Але я зробив би ставку на стилістику. Порошенко намагатиметься показати некомпетентність Зеленського: ловити його на незнанні деталей, невизначеності та відсутності підходів щодо вирішення тих чи інших проблем. Коротше кажучи, робити так, щоб опонент сів у калюжу. І потім це можна обіграти і всім показати з посиланням на фактчекінг різних організацій. У цьому вся задумка. Тому теми очевидно будуть звичними, там, де слабке місце Зеленського – Крим, Донбас і так далі.

Зеленський, звичайно, захоче використовувати елементи шоу, негативні стереотипи про Порошенка, тему Гладковського-Свинарчука, різні корупційні скандали, а також подвійний статус президента – що він, мовляв, залишився бізнесменом. І тому будь-які спроби вийти на тему Коломойського Зеленський спробує відбити тим, що Порошенко і сам олігарх, наживається на владі.

І стадіон Зеленському потрібен для емоційного фону: щоб у відповідь на ті чи інші репліки Порошенка був негативний гул. Хоча насправді обидві команди приведуть свої групи підтримки і в підсумку їх емоційна реакція все тільки зіб'є. Таким чином пропаде змістовний бік, що частково нівелює потенційні переваги Порошенка. Адже третім учасником цих дебатів буде саме публіка.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...