Це було вигідно Кремлю?: Відомий журналіст озвучив незвичну версію причин та замовників вбивства журналіста Гонгадзе

Георгій Гонгадзе, засновник Української правди, якого вбили у 2000 році, не завдавав своїми професійними діями аж настільки відчутної шкоди тогочасному президенту Леоніду Кучмі та його команді, аби вони прагнули вбити опозиційного журналіста. Таку думку висловив Микола Вересень, представник першої хвилі журналістики незалежної України, який добре знав Гонгадзе, передають Патріоти України.

Так, Вересень не може стверджувати, що тогочасна влада прагнула смерті Гонгадзе. «Я, взагалі, маю свою версію і не тільки я. Але люди, які мають підозри про інший варіант, мовчать, і я буду мовчати. Причина може бути швидше морально-етична, ніж політична», — поділився він.

Вересень припускає, що у випадку вбивства Гонгадзе могла йти мова про так званий ексцес виконавця. «Я знаю, що серед групи вбивць була людина (це я з достатньо надійних джерел знаю — це українці, які працювали на західні ЗМІ), як собака, яка якщо затискає зубами, то не може відпустити. Це одна з версій, що, може, керівництво сказало, що ви там щось із ним [Гонгадзе] зробіть, побийте, викиньте його кудись. І поки вони його викидали, один із них його придушив. Це чистої води спекуляції. Ніхто не знає, як це було насправді», — сказав він.

Окрім того, за словами Вересня, чимало опозиційних журналістів того часу були скептичними щодо можливості вбивства Гонгадзе через його професійну діяльність. «Не шкодив аж так Гія, щоб його вбили. Він не був такий, зі смолоскипом, що веде вперед. Він робив свою справу достатньо професійно, достатньо сміливо, але сказати, що він шкодив владі аж так, щоб там усі спали і думали, як би щось із ним зробити, щось йому заподіяти, я би не сказав. Ніхто тоді так не думав. От якби мені сказали, що напали на Юлю чи Володимира Мостових [засновників видання Дзеркало тижня], я б розумів, що сходиться. Не буду називати себе, але, думаю, у багатьох людей би теж зійшлося, бо я кожен місяць писав дуже критичну статтю», — розповів він.

Водночас Вересень не виключив вплив Кучми чи, скоріше, Адміністрації президента. На його думку, історію з убивством Гонгадзе міг використати Віктор Медведчук, нардеп від нині забороненої ОПЗЖ, який був головою Адміністрації президента Кучми після Литвина, з 2002-го до початку 2005 років.

«Роль Медведчука достатньо значна. Я не знаю, чи він це інспірував іще коли був таким важливим головою АП, але він міг цим скористатися і зробити вакуум навколо українського керівництва, про який знали абсолютно всі, весь світ. Створити вакуум, звинуватити Кучму в усіх гріхах, Захід від Кучми відвертається — отака логіка була. А тоді у Кучми немає на кого спертися, і він волею-неволею спирається на Кремль», — поділився своїми думками журналіст.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? - Злий Одесит

вівторок, 17 вересень 2024, 0:30

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? В последнее время тема «мирных переговоров» между Украиной и Россией приобрела второе дыхание, которое в медийном пространств...

На Покровському операційному напрямку противник зумів трохи розширити вклинення в районі Новогродівки, однак за Лисівку та Сухий Яр, зачепитися йому поки не вдається - Костянтин Машовець

понеділок, 16 вересень 2024, 23:19

1. На Куп'янському напрямку, очевидно, противник силами 1-ї "гвардейской" танкової армії (ТА), а саме - її 2-ї "таманской" мотострілецької дивізії (мсд), при дієвій участі 4-ї "кантемировской" танкової дивізії (тд), активно рветься до річки Оскіл по на...