"Це останній рейтинговий рік для Зеленського. Ненависть мас зростатиме", - політолог Бобиренко

Україні на зиму бракує газу. Бідні заплатять за багатих.

"У Нафтогазі у підземних сховищах 15 млрд кубів газу. Щоб перезимувати потрібно 19 млрд. Це середній прогноз. Бо зима може бути і холодніша, і тепліша. Рання весна нам у поміч. Але орієнтовно нам не вистачає 4 млрд кубів. По 30 тис. грн за тисячу кубів. Це – 120 млрд грн.", - пише політолог Віктор Бобиренко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"120 мільярдів! Це близько 10% держбюджету. Це трішки менше наших витрат на медицину у бюджеті на наступний рік. Але Володимир Зеленський пообіцяв нам, що ціна на цей сезон залишиться по 7,96 грн за куб. У 3,5 рази нижчою за ринкову.

І що ж робити?

1. Я думаю, що вони (Нафтогаз) чекатимуть. Не купуватимуть газ, поки спекулятивна ціна, яку нав'язує Росія, не впаде. Окей, якщо вона навіть впаде наполовину – потрібно буде 60 млрд грн. Але це не точно.

2. Щоб відпетляти цю зиму без збільшення ціни треба все одно закупити газ. Де взяти гроші? Ось схема: уряд видав постанову №1011 від 27 вересня. У ній він зобов'язує Нафтогаз укласти угоду з державним "Оператором газотранспортної системи України" про визначення порядку виплати "Оператором" компенсації необхідного доходу.

Це наша знаменита Труба. Тобто дивіденди з ГТС підуть не в державний бюджет, а Нафтогазу. Так має зайти 48 млрд грн. Для приколу: ці гроші Труба і так мала виплатити, але за кілька років.

3. Ну і для розуміння: у Труби цих грошей немає. У наявності лише близько 30 млрд грн. Решту їм мав би позичити Укрексімбанк. А він рефінансом візьме ці гроші в Нацбанку.

А тут криворізький штріх Женя Мецгер замість того, щоб витягувати рейтинги Зеленського, побив журналістів "Схем".

4. Насправді, поки неясно, як буде в деталях, але основна схема зрозуміла. У цій задачі багато невідомих: і скільки газу насправді потрібно буде до березня, і якою буде ціна весною.

5. Але одне ясно – бідні заплатять за багатих. Я от живу у скромній квартирі. І купуватиму у січні газ на 3-4 тисячі. Скільки ж мені компенсує Зеленський з Труби і державного банку.

Ці гроші могли б піти на щось інше (з Труби – прямо в бюджет), але то таке. А у кого будинок 300-500 квадратів (як у олігархів) – вони заплатять тисяч по 15-20 щомісяця. І десь скільки ж їм компенсує добрий президент. Халява, сер.

Головний висновок: це останній рейтинговий рік для Зеленського. Наступної зими ціна на газ точно буде мінімум удвічі більшою. Таку дірку бюджетом не закриєш два роки поспіль. І ненависть мас зростатиме.

Думаю, рокіровка з Дмитром Разумковим і консолідація всієї команди означає, що "слуги" готуються до чогось серйозного.

Наприклад, навесні внести зміни до Виборчого кодексу. Дозволити Зеленському образитись на звинувачення в корупції. Після цього гордо написати заяву і крикнути: народ нас розсудить.

Представники народу закричать: просимо-просимо.

І десь у травні-червні будуть нові президентські вибори. А у серпні-вересні нові парламентські. Вова крикне: "Вірте мені, я оновлю команду". Скине баласт із зашкварених. І заведе найбільшу фракцію. А там, може, зайдуть якісь попутники із тих, хто набере 5-7% (Смешко або той же Разумков). Сколотять коаліцію. І далі 5 років трешу. І сорому перед світом".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ракети ATACMS більш ефективні, але ця зброя теж не зашкодить: Експерти поділилися думками щодо авіабомб Paveway

четвер, 25 квітень 2024, 21:29

До нового пакету військової допомоги Україні від Великої Британії увійдуть авіабомби з лазерним наведенням Paveway IV. Про це пише Business Insider із посиланням на міністерство оборони країни. Засновник аналітичного центру European Resilience Initiati...

Окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку, але офіційно заявили про "трагічну загибель"

четвер, 25 квітень 2024, 20:52

Російські окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку Любов Тимчак. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав журналіст та блогер Денис Казанський, передають Патріоти України. За його словами, російські ЗМІ публікують новину, що жінка “трагічно ...