"Це великий населений пункт": Полковник запасу пояснив, за який час ЗСУ можуть повністю встановити контроль над містом

Збройні Сили України зайшли в Лиман на Донеччині. На те, аби повністю встановити контроль над містом та зачистити його від окупантів, знадобиться певний час. Про це розповів військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник запасу ЗСУ Роман Світан, передають Патріоти України.

За його словами, той факт, що у Лимані замайорів український прапор, – дуже важливий крок для української армії.

Скільки може тривати зачистка Лимана

Однак, як зазначив Світан, про повернення Лимана під повний контроль України можна говорити лише після проведення зачистки у місті.

Роман Світан

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ: "Повна зачистка Лимана може тривати мінімум тиждень, адже це доволі великий населений пункт. Також важливо, що навколо міста – пересічена місцевість, і є багато місць, де можна сховатися. Російські війська, які не вийшли з оточення, можуть перебувати у лісах майже до зими".

Світан припустив, що оскільки біля міста є хвойні ліси, то ворог може там переховуватися і довше. Отже, це може відтягнути строк повної зачистки місцевості.

Скільки окупантів опинилися в оточенні

За словами полковника запасу ЗСУ, у Лимані базувалися близько 2 російських бригад – це понад 5 тисяч російських військових. Однак ця цифра була такою, ще коли окупанти відійшли від Ізюма на Харківщині.

"За цей час українські війська вже "прорідили" це угруповання. Я думаю, у Лимані залишилося не більше 2,5 – 3 тисяч росіян. Це велике угруповання, але воно не може чинити ніякого спротиву, оскільки останнім часом було в оперативному оточенні. Росіяни використали всі свої боєприпаси і паливо", – сказав військовий експерт.

Тому, за словами Світана, окупанти кидають військову техніку і намагаються втекти або на велосипедах, або на автомобілях, відібраних у цивільних.

Чому росіяни опинилися в котлі

Як зазначив військовий експерт, окупанти, які залишилися в Лимані, просили у керівництва дозволу вийти звідти, коли це було ще можливо зробити: "Однак вони отримали навіть не відмову, а наказ залишатися в Лимані. Росіяни готували підкріплення та операцію з виведення цього угруповання з Лиману. З боку Кремінної зібрали певну групу російських військ для того, аби пробитися до Лимана і спробувати вивести ті підрозділи, які потрапили в оточення".

Цьому плану завадили ЗСУ, а російські війська опинилися у Лимані практично у повному котлі.

Чи є шанси в окупантів вирватися з оточення

Як пояснив полковник запасу ЗСУ, від Лимана ведуть 2 дороги: одна йде у напрямку Сватового, інша – на Рубіжне. Однак обидва шляхи перебувають під контролем ЗСУ.

"Російські війська не зможуть вийти дорогами. Зараз відбувається "від'ємний наступ" на схід від Лимана в напрямку Кремінної, де окупанти полями, як зайці, намагаються виходити невеликими групами", – зазначив Світан.

"Ще один великий удар для російської армії"

Військовий експерт наголосив, що поразка під Лиманом – це ще один великий удар для російської армії. "Всі російські військові розуміють, що сталося в Лимані. Адже серед них працює "сарафанне радіо". Тому весь контингент російської армії кілька тижнів перебуватиме у дуже пригніченому стані. І ЗСУ цим скористаються", – наголосив Світан.

Джерело: 24 канал
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...