Церковне свято 26 грудня: Собор Пресвятої Богородиці. Про що просити Матір Божу і що не можна виносити з дому

Церковне свято 26 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

26 грудня за новим церковним календарем православні віряни відзначають Собор Пресвятої Богородиці. У народному календарі - Бабині каші. Розповідаємо про традиції цього дня і заборони, народні прикмети та що відзначають у церкві 26 грудня за старим стилем.

26 грудня (8 січня за старим стилем) - свято Собор Пресвятої Богородиці, коли прославляють та дякують Богоматері, яка народила Ісуса Христа. Згадують також святих, які брали участь у спасінні Діви Марії та Немовляти.

Це свято офіційно було встановлене у VII столітті, але вже з IV століття цього дня славили Діву Марію як матір Месії. Цього дня в усіх храмах відбуваються святкові богослужіння. Собор Пресвятої Богородиці присвячений не тільки Богоматері, але також і близьким Діві Марії та Ісусу. У цей час згадують Йосипа Обручника, чоловіка Діви Марії, царя Давида, який був земним предком Ісуса Христа, святого Якова, сина від першого шлюбу Йосипа Обручника. Оскільки свято присвячене кільком святим, які брали участь у порятунку Немовляти, то воно називається Собором.

Цього дня в церкві згадують, як наступного дня після народження Ісуса Марії та Йосипу з'явився янгол і попередив, що цар Ірод хоче вбити всіх немовлят Вифлеєму, щоб знищити Месію. Йосип разом з Яковом супроводжував Діву Марію та новонародженого Ісуса до Єгипту, де вони будуть у безпеці.

Свято 26 грудня за старим стилем - день пам'яті мучеників Євстратія, Євгенія, Авксентія, Ореста, Мардарія.

Що не можна робити 26 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, сперечатися, бажати зла;
  • пліткувати;
  • відмовляти в допомозі, особливо - у проханнях вагітним;
  • займатися важкою фізичною працею.

За народними повір'ями цього дня не варто також виносити з дому сміття, мотлох, викидати розбитий посуд або інші непотрібні речі - вважається, що це може принести нещастя.

Що можна робити 26 грудня

На свято Собор Пресвятої Богородиці добре піти в храм на службу, а якщо немає такої можливості, то помолитися вдома. У Діви Марії просять захистити від будь-яких бід і негараздів, моляться за мир у сім'ї та на землі, кохання, за зцілення та здоров'я дітей і близьких, а також звертаються зі словами подяки.

У це свято вперше стрижуть діток, яким виповнився рік - щоб вони росли здоровими і не боялися труднощів. Для цього також піднімали дітей вище голови. За старих часів цього дня жінки пекли пироги - частину несли до церкви, частину роздавали породіллям і бабкам-повитухам. Дарували повитухам й інші частування, а також приводили діток, щоб їх благословили.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Убивства опонентів, які мали полярних прихильників, призведуть до хаосу. Тому мені цікаво не те, хто виконавець убивства Фаріон, а хто смикав за ниточки", - Береза

субота, 27 липень 2024, 22:00

"Коли я писав блог по вбивству Фаріон, то зразу сказав, що ви будете здивовані вбивцею і мотивами", - пише у своєму блозі Борислав Береза, передають Патріоти України. "Зараз бачу сміхуйочки з приводу, що наступною жертвою мав бути Макс Бужанський. Про ...

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького