Цинічний теракт окупантів в Оленівці: Охорона стріляла по "азовцях", які намагалися врятуватися

Після теракту у колонії в Оленівці, де утримувалися українські військові, охорона закладу відкрила вогонь по тих, хто вибрався з барака. Про це повідомляють Патріоти України, посилаючись на заяву авторки розслідування, журналістки Медійної ініціативи за права людини Марія Климик.

Новий рівень цинізму

За її словами, військові напередодні трагедії обійшли всю територію місця, де їх утримували, і знайшли деякі слабкі місця у паркані, що і врятувало частину людей. Климик зазначила, що після того, як військові вже нічого не могли зробити у самому бараці і не могли через вогонь витягнути тіла інших людей, вони почали вибиратися звідти.

"Вони доволі великий такий шлях подолали до виходу з самої колонії. Там їх зустрічала охорона, яка відкрила вогонь по хлопцях, які бігли з криками про допомогу, бо вони боялися, що ці побіжать далі", – заявила представниця МІПЛ.

Жоден представник охорони чи адміністрації колонії, стверджує вона, не наблизився до барака і не допомагав витягувати поранених, надавати меддопомогу чи гасити пожежу. Все це робили самі військові, перев'язуючи рани залишками одягу, який був на них.

"Вони намагалися навіть когось передати з важкопоранених за територію, бо дехто з хлопців побачив, що до стін колонії приїхали швидкі. Однак швидкі на територію не запустили і хлопця, якого їм вдалося таки передати через браму колонії, повернули назад. Тобто не було тоді медиків – на той час їм просто заборонили заходити на територію колонії", – сказала Климик.

Натомість полонені медики, які почули вибухи, одразу зібрали всі нечисленні медичні засоби, які у них були, і чекали, коли до них прийде охорона, щоб їх забрати для надання допомоги. Але ці медики чекали близько 2-3 годин, поки за ними хтось з'явився.

“І коли вони прибігли вже до алеї, то один із цих медиків нам описав це як дуже жахливу картину: із хлопців хтось біг, хтось повз, всі були у крові, з травматичною ампутацією, з черепно-мозковими травмами, з глибокими ранами черевної порожнини, і вони самостійно у такому стані добиралися за допомогою", – наголосила представниця МІПЛ.

Через те, що адміністрація колонії зовсім не квапилася надавати допомогу, на алеї загинуло 5 військових, яких вдалося витягнути з барака.

За даними правозахисників, із моменту вибуху до того, коли азовців почали евакуйовувати звідти, пройшло 6 годин.

“Увесь цей час медики і самі поранені, які були не у такому критичному стані, своїми силами намагалися врятувати своїх побратимів. Потім важкопоранених почали вивозити, але навіть не спеціальними каретами швидкої допомоги, а звичайними військовими КАМАЗами. Тобто їх туди клали на носилках, один на одного", – заявила вона.

Климик зазначила, що військові були у важкому стані, але на це ніхто не зважав, і дорогою до лікарні у першому КАМАЗі загинуло ще двоє або троє людей. Ймовірно, причиною стало те, що вони перевозилися у неналежному стані.

"Як зазначає один із військових, який їхав у другому авто, цей КАМАЗ їхав на великій швидкості, гальмував на ямах. Тобто, хлопці ще дорогою зазнали значних травм від способу їхнього транспортування", – акцентувала представниця МІПЛ.

За її словами, наступного дня, 29-го липня, одного з військовослужбовців "Азову", який не був у цьому бараці, змусили проводити опізнання тіл своїх побратимів.

Представниця МІПЛ також розповіла, що українці у колонії чули два вибухи: назовні та всередині будівлі. На жаль, ті військовослужбовці, котрі перебували в основній частині барака, яку зачепило вибуховою хвилею, одразу ж загинули. В іншій частині будівлі люди отримали важкі поранення, але вижили.

Джерело: Укрінформ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ситуація під Вугледаром загострилася: Маломуж пояснив, чим для України обернеться втрата міста

субота, 28 вересень 2024, 18:15

Ситуація біля Вугледара на Донеччині може розвиватися за двома основними сценаріями. Зокрема, загроза існує для Покровська. Таку думку висловив генерал армії Микола Маломуж в ефірі телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. З його слів, в разі з...

"Єдина правильна відповідь - "все добре": Ольга Фреймут розлютила українців черговим уроком "хороших манер" (відео)

субота, 28 вересень 2024, 16:30

Ольга Фреймут, яка після початку великої війни виїхала до Великої Британії, відновила свою рубрику з порадами з етикету, які нерідко ставали предметом жартів і пародій. Телеведуча запустила марафон сучасних манер, який має власну сторінку в Instagram, ...