У Катарі дійсно планувалися переговори, але не з Росією, - політолог Фесенко

Перемовини між Москвою та Києвом щодо часткового припинення вогню, ймовірно, зірвалися через наступ ЗСУ в Курській області, повідомляє видання Washington Post. Про що могли домовлятися і якими є наслідки, в ефірі Radio NV розповів політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

У Катарі дійсно планувалися переговори, але не з Росією. Там планували провести конференцію, яка запланована для підготовки до другого саміту миру. Три таких конференції заплановані: щодо енергетичної безпеки — в Катарі, щодо продовольчої безпеки і мирного судноплавства — в Туреччині, і з гуманітарних питань — в Канаті. Тому конференція в Катарі мала відбутися.

Нюанси. Вона спочатку була запланована, повідомлялося, на кінець липня. Не вийшло. Я так розумію, зараз зібрати навіть політичних радників не так просто, плюс кризова ситуація на Близькому Сході. Деякі джерела звертають увагу, що відклали цю конференцію саме через це. І думаю, що це більш ймовірно. Уся увага зараз там — і американців, і Катар причетний, до речі, до переговорів між Ізраїлем і ХАМАСом. Плюс ризик атаки Ірану. Тому відклали.

Планувалося в серпні, а потім з’явилась інформація, що буде в онлайн-режимі проведено. І вже коли почався наступ на Курщину Збройних Сил України, з’явилася ця стаття Washington Post.

Традиційно — джерела анонімні. Щодо російської реакції, посилання на якогось анонімного російського професора. Тому давня історія: нібито є інформація, але джерела викликають питання — наскільки вони надійні, наскільки достовірна інформація, яку вони розповсюджують і так далі.

Цілком припускаю, що представники Катару могли мати наміри організувати зустріч на полях цієї конференції, — української делегації, яка була б на цій конференції, і запросити росіян.

У Катара є досвід проведення переговорів між Україною і Росією, причому в такому форматі, який використовувався під час зернової угоди, коли переговори йдуть через посередників, а не напряму. І Катар проводив такі переговори, вони стосувалися повернення в Україну українських дітей, які були вивезені під час нинішньої війни в Росію. Тому досвід є.

І я думаю, що була спроба ініціювати переговори, насамперед з питань енергетичної безпеки, тому що тема конференції енергетична безпека. Росія, до речі, ніде не повідомляла, що вона мала брати участь в цій конференції. Тому, найімовірніше, дійсно, хотіли організувати закриту, можливо, таємну зустріч, щоб просто зрозуміти, чи можна домовитись, чи можна розпочати переговори.

Я припускаю, що спочатку мова могла йти саме про те, щоб, наприклад, не вести бойових дій щодо енергетичних об'єктів. Тут є інтерес і України, і Росії також. Він просто розрізняється по об'єктах, але інтерес є. І хто знає, можливо б про щось спробували домовитись. Щоб домовитись про припинення вогню… Я сильно сумніваюся.

Я нагадаю, публічні, офіційні вимоги [російського диктатора Володимира] Путіна для припинення вогню. Україна має ще до переговорів відмовитись від перспективи членства в НАТО, віддати росіянам Херсон і Запоріжжя. Безумовно, в Україні на такі вимоги не підуть. Це просто неприпустимо.

З цієї точки зору, я думаю, що у росіян, можливо, були плани розпочати якісь переговори, але пред’явити на цих переговорах ультиматуми. Тому, я думаю, що ніякого б результату це не дало.

Зараз що важливе? І я на це звертав би увагу. Що саме наступ України в Курській області зірвав не перспективу переговорів. Мій прогноз: переговори відбудуться. Спроби розпочати такі переговори будуть після виборів США. І якщо, безумовно, стабілізується військова ситуація в Україні, а зараз і в Росії, в Курській області. Тоді, так, з’являється передумова для якихось спроб провести переговори. Раніше — ні.

Але в Росії зараз істерика і вони лякають Захід. Саме Захід. І тому стаття Washington Post не випадково з’явилася, тому що це спроба впливати на західну громадську думку, що, мовляв, українці руйнують саму перспективу мирних переговорів. Ні.

Українці, український наступ на Курщині зруйнував не перспективу мирних переговорів, а перспективу мирних переговорів на російських умовах, на умовах односторонніх поступок України. А зараз очевидно, що на поступки доведеться йти і Росії. І це, безумовно, зламало всю переговорну стратегію, яку будували в Кремлі. Саме тому вони зараз активно просувають цю тему, що ніби українці зірвали ці мирні переговори.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни можуть досі не вірити, що війна проти України була помилкою, - британський політолог

понеділок, 19 серпень 2024, 0:20

Росіяни можуть досі не вірити, що війна проти України була помилкою, не кажучи вже про те, що настав час укладати мир. При цьому після захоплення ЗСУ частини Курської області дехто відчуває злість на українців як ніколи. Про це у своїй статті для The S...

"Лють 2.0": В "Азові" показали роботизований дрон із кулеметом, який є у них на озброєнні (фото)

неділя, 18 серпень 2024, 22:30

Військовослужбовці 12-ї бригади спецпризначення "Азов" Національної гвардії України показали бойову платформу "Лють 2.0", який на озброєнні бригади. Відповідні фото пресслужба "Азову" оприлюднила в Telegram, передають Патріоти України. За словами війсь...