У Білорусі взагалі унікальна ситуація: для суспільства не існує протистояння "за Росію чи за Європу", - політтехнолог Голобуцький

Протестувальникам муляє тільки Лукашенко, а не Росія, не Путін, не диктатура як режим, не ізоляція від Європи, не знищення суверенітету, не знищення білоруськості, не зникнення мови й історії, не совковий тип економіки...

"В неділю в Мінську білоруси провели масштабну акцію проти Лукашенка (sic! це важливо - не за Незалежну Білорусь, не за зміну геополітичного курсу, а просто проти одного чиновника). За деякими оцінками, протестувальників було до 200 тисяч - для 10-мільйонної Білорусі це десь так, як для Києва тисяч 600-700", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Ввечері мітинг спокійно розійшовся, поприбиравши за собою сміття. Ніяких наметових містечок, ніяких аналогій з Майданом. Протестувальникам муляє тільки Лукашенко, а не Росія, не Путін, не диктатура як режим, не ізоляція від Європи, не знищення суверенітету, не знищення білоруськості, не зникнення мови й історії, не совковий тип економіки... В Білорусі взагалі унікальна ситуація: для суспільства не існує протистояння "за Росію чи за Європу", вони не мали поки жодних конфліктів і тим більше війни з РФ.

Білоруси 20 років сиділи, фактично, на утриманні Росії та із задоволенням сиділи би й далі. Антиросійська риторика для білорусів - це типове "бджоли проти меду", тому вона і не поширена. Але водночас кожен третій(!) білорус має шенгенську візу. І вони не бачить в цьому ні суперечності, ні проблеми. Тобто, якщо їм вдасться скинути Лукашенка, на заміну йому має прийти хтось практично такий самий, щоб міг зберегти наявний стан речей.

В риториці самого Лукашенка зараз продовжується лінія на "турботу про неслухняних дітей і покарання злих найманців і дурних бунтівників". Але водночас він очевидно погрожує жорстким силовим втручанням і кров'ю.

На тлі масштабів протестів (адже не тільки в Мінську зібралось під 200 тисяч - в інших містах також тривають масові протести) маємо констатувати: саме зараз є оптимальний момент, щоб повалити Лукашенка і змінити владу. Пізніше це унеможливить втручання Росії.

Але ще раз варто зазначити: Плошчу безпідставно порівнювати з жодним українським Майданом - максимум з акцією "Україна без Кучми" взимку 2000-2001. Після котрої окремі активісти чемно відсиділи до 2004, а президент Кучма досидів до 2004-го. Бо тоді вимоги були так само переважно антипрезидентські, а не антисистемні. Тобто, можливо, і в Лукашенка є шанс втриматись, незважаючи на чисельність протестувальників.

Якщо Лукашенко втримається - то з певними поступками досидить до кінця і цієї каденції, як Кучма (чим він за це розплачуватиметься з Кремлем - інше питання, вже кажуть про визнання Криму російським для початку). Йому буде 70, можна і на пенсію (кучма досидів до 66-х). Миколі Олександровичу Лукашенку буде 20. Хоча за 5 років можна буде спокійно підготувати і "тимчасового президента" з лояльних і контрольованих.

Зараз Лукашенко помалу "ослаблює віжки": скажімо, в Бресті прокуратура офіційно заявила про припинення кримінальних справ проти всіх затриманих раніше протестувальників. Ймовірно, далі ця тенденція дійде до інших міст і до Мінська, посадять кількох організаторів як "пов'язаних з іноземними спецслужбами агентів" (впиляють статтю за державну зраду - і решта невдоволених нічого не вдіє).

Тоді Лукашенко простить білорусів, сам вже покаявся... І все продовжиться приблизно так само, як було - тільки трошки з більшим ухилом до Росії.

Але якщо лідери протестувальників зараз мобілізуються і все ж скористаються моментом для повалення Лукашенка, загальна ситуація в Білорусі все ж принципово не зміниться. Бо, ще раз наголошу, білорусів влаштовує економічне паразитування на Росії за наявності шенгенських віз".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...