У Лівії сторонами продовжується нарощування сил. Туреччина - регіональний військовий лідер. Росія заблокувала гуманітарну резолюцію ООН по Сирії

Дайджест подій на Близькому Сході.

Дайджест подій на Близькому сході. 8 липня 2020 року

Лівія: Кремль, ротом лаврова заявив про готовність Хафтара підписати угоду про перемир'я, але пізно пити Боржомі. Йому та його союзникам було чітко заявлено, що поки територія нафтового півмісяця, разом з базою Аль-Джуфра не буде звільнена, а русня не звалить з Лівії – миру не буде. Пресс-секретар турецького президента нагадав, що розподілу Лівії на зони впливу не буде також.

Тому все йде до подальшої ескалації. Повідомляють , що Туреччина направила до Лівії ще 350 сирійських бійців, які пройшли відповідний вишкіл. Доправка здійснювалася літаками лівійських авіаліній зі Стамбулу до аеропорту Мітіга в Тріполі.

А ще Lockheed C130 Hercules турецьких ВПС здійснили 26 рейсів до Лівії за останні сім тижнів.

Не припиняють нарощення живої сили і прохафтарівські сили.

Туреччина: Крім нарощування сил в Лівії, турецька армія не забуває і про вже «традиційні» зони свого впливу. На свіжих інфографіках можемо побачити кількість та розташування опорників і баз турецької армії в Курдській автономії на півночі Іраку, та в Ідлібі. В Іраку таких пунктів дислокації – 40. В Сирії – 45, з яких 42 в самому Ідлібі, 1 в Латакії і ще 2 в провінції Хама. 9 спостережних пунктів турків досі знаходяться в оточені сил режиму асада.

Кажуть, що на останньому засіданні комісії з планування НАТО, Туреччина зняла свої заперечення з приводу введення в дію плану “Heavy shield” – комплексного плану оборони країн Балтії і Польщі від агресії з боку росії. План включає цілий комплекс заходів, в тому числі розміщення додаткових контингентів військ, зональне патрулювання, переміщення ударних ВПС в безпосередню близькість до можливого театру військових дій. Гарна новина.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу провів в середу з Лондоні переговори з британським колегою Домініком Раабом. Зустріч тривала близько двох годин. Міністри обговорили перспективи розвитку двосторонніх відносин на тлі виходу Великобританії зі складу ЄС. Відбувся обмін думками щодо співпраці в сфері туризму і боротьбі з поширенням коронавирусу. Голови дипломатії обмінялися думками з регіональних та міжнародних питань. В рамках візиту, турецька міністра зустрівся також з головою парламентської групи британо-турецької дружби Джеффрі Дональдсоном.


Ірак: Британський амбасадор у Багдаді: «Я говорив із прем’єр-міністром Іраку про важливість продовження протистояння бригадам “Катаїб Хезболла” та іншим терористичним організаціям». Додаткова підтримка рішучості нового іракського прем’єра в боротьбі з іранським впливом не завадить.

Сирія: В той же час, «Катаїб Хезболла», яка формально підпорядковується іракському уряду, реально використовується лише в іранських інтересах. Місцева інформаційна мережа “Дейр Ез-Зор 24” повідомила про перекидання підрозділів цієї організації до однойменної сирійської провінції, для посилення іранських формувань в ній.

За рахунок, бойовиків «Катаїб Хезболла» іранцям вдалося погнати проросійські загони сирійської армії з деяких КПП навколо міста Дейр Ез-Зор. Кажуть, що до стрільби не дійшло оскільки режимові сили завчасно відкликали своїх. Такий розвиток подій дає підстави сподіватися, що перерозподіл контролю нафтових родовищ між асадівськими «союзниками» продовжиться, а з нею і війна «жаби vs гадюки».

Терористи YPG/РПК підірвали автомобільну бомбу в Талл-Аб’яді, що поблизу турецького кордону. Щонайменше 7 цивільних, у тому числі 3 дитини та жінка, загинули. Черговий злочин курдських комуністів проти цивільного населення.

Комісія ООН з розслідування злочинів скоєних в Сирії представила звіт, присвячений періоду з листопада 2019 по червень 2020 року. Як стверджується в документі, як прихильники, так і противники режиму винні у військових злочинах.

В цілому комісія розслідувала 52 епізод. У 47 випадках йдеться про дії режиму башара асада і росі, яка його підтримує, в п’яти – про дії опозиційного угрупування “Хайят Тахрір аш-Шам”.

На думку авторів звіту, дії сирійської влади і російських ВПС можуть бути розцінені як злочини проти людяності. Йдеться про бомбардування шкіл, лікарень та ринків в провінції Ідліб. Вони забрали сотні життів, близько мільйона чоловік стали біженцями.

ХТШ вела артилерійський вогонь по житлових кварталах, на території яких не було ніяких військових цілей. ООН також звинувачує джихадистів у тортурах полонених і позасудових розправах.

Росія і Китай наклали вето в Раді Безпеки ООН на проект резолюції Бельгії та Німеччини, що продовжує роботу двох прикордонних переходів на кордоні Сирії та Туреччини для доставки транскордонної гуманітарної допомоги. Решта членів РБ проголосували за.

Як заявив постпред немитої василь небензя, росія внесе в РБ ООН проект резолюції, який залишає лише один прикордонний перехід на кордоні з Туреччиною, через який в Сирію доставлялася б гуманітарна допомога по землі. Рашка наполягає на тому, щоб гуманітарні вантажі доставлялися до Сирії лише через підконтрольні асаду території. Таким чином, противники режиму будуть повністю позбавлені міжнародної допомоги.

На даний момент гуманітарна допомога надається безпосередньо нужденним сирійцям, які в результаті злочинних дій режимів росії і асада позбулися всього, і тепер проживають у наметових таборах, в антисанітарії, злиднях, будучи знедоленими, страждаючи від захворювань і голоду. Останній з гумконвоїв ООН з 29 вантажівок вирушив до людей.


Джерело


Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Точаться запеклі бої: Окупанти можуть взяти Часів Яр у лещата, на фронті серйозні загрози, - експерти

понеділок, 29 квітень 2024, 5:58

Аналітики Інституту вивчення війни повідомили, що російські сили продовжують наступальні операції в районі Часового Яру Донецької області. Ворог може спробувати обійти місто й створити умови для оперативного оточення, передають Патріоти України. У ново...

Підривають ППО: ЗСУ готують “подарунок” на інавгурацію Путіна, - Снєгирьов

понеділок, 29 квітень 2024, 4:15

Краснодарський край Росії у ніч проти 27 квітня атакували безпілотники. Попередньо, удари було завдано по НПЗ "Словʼянськ-ЕКО", бітумному заводу, Ільському НПЗ і низці інших об'єктів. Після атаки на деяких об'єктах виникла пожежа. Також повідомляється ...