У перші місяці року то був загальний максимум для ЗСУ: Які темпи стрільби забезпечать українцям "чеські" снаряди до кінця 2024 року (відео)

Вже цього місяця, у червні, Сили оборони України мають отримати першу партію артилерійських боєприпасів у рамках так званої "чеської ініціативи", і тепер стало відомо, скільки ж снарядів всього може бути у першій партії, а також які загалом можуть бути темпи постачання критично важливих для наших військових боєприпасів.

Ці цифри були оголошені представниками керівництва міністерства закордонних справ Чехії — зокрема міністр Ян Ліпавський підтвердив, що перша партія буде в червні, а загалом, за даними чеського МЗС, їхня ініціатива має забезпечити темпи постачання артилерійських боєприпасів на рівні десятків тисяч одиниць на місяць.

"Перше суттєве збільшення постачань буде в червні, воно буде в десятках тисяч між 50 та 100 тисячами на місяць", — заявив урядовий спецпредставник Чехії з питань реконструкції України Томаша Копечного, йдеться про 122-мм та 155-мм снаряди.

Нагадаємо, що вперше про "чеську ініціативу" з постачання артилерійських боєприпасів України стало відомо у лютому цього року — тоді президент країни Петр Павел оприлюднив інформацію, що за підтримки країни є можливість поставити Україні 800 тисяч артилерійських 122-мм та 155-мм снарядів, які будуть закуплені поза межами Євросоюзу та НАТО, станом на сьогодні законтрактована партія зі 180 тисяч боєприпасів. Водночас Копечний уточнює, що потенційно ця кількість може сягнути показника у 1,5 млн боєприпасів або ж навіть і більше.

Разом з тим, як раніше відзначала прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, до кінця року Україна у рамках чеської ініціативи може отримати півмільйона артилерійських боєприпасів. Тобто з червня по грудень середні темпи постачання становитимуть близько 71 тисячі боєприпасів на місяць. Таким чином, суто чеська ініціатива до кінця року може забезпечити середні темпи стрільби у понад 2300 снарядів у день.

155-мм САУ 2С22 "Богдана", фото — Командування ОС ЗСУ

Також варто нагадати, що як виявилося, план закупити боєприпаси не в країнах ЄС й НАТО виявився не таким простим — раніше Defense Express розповідав, які є причини, чому не вдалося швидко поставити Україні 122-мм та 155-мм "чеські" снаряди.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знищили пункт управління армії РФ! Є втрати у штабі. У Росії вибухнув пороховий завод і база дронів, - Снєгирьов

понеділок, 8 липень 2024, 8:05

Українські військові продовжують нищити стратегічно важливу для росіян техніку на Херсонщині. Так, у п'ятницю, 5 липня, уражено пункт управління російської армії в районі Нової Каховки. За попередніми даними, знищено дві станції – електроживлення та зв...

Народні прикмети на 8 липня. Про що українки молили цього дня Пресвяту Богородицю

понеділок, 8 липень 2024, 7:05

8 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують великомученика Прокопія, а також явлення Казанської ікони Пресвятої Богородиці. У народі день прозвали Прокопів або Зажинки. Про традиції та прикмети 8 липня і яке сьогодні свято відзна...