"Вагнерівці" та іноземні найманці вирушили на підкріплення до Сірта в Лівії. Сирія - ескалація наближається. "Антіфа" помічена в Ізраїлі

Дайджест подій на Близькому Сході

Дайджест подій на Близькому сході. 29 липня 2020 року

Лівія: Біля міста Ваддан, що розташований поруч з авіабазою аль-Джуфра помічена велика колона ПВК «Вагнер», яка рухалася в бік міста Сірта. Навіть не знаю як сприймати, такі новини, оскільки вагнерівці як правило втікають від битви першими. А тут навпаки.

Тим більше, що до Сірта на підкріплення сил Хафтара вирушила інша велика колона найманців з Чаду. А ось про цих колоритних хлопців навряд чи хто буде жалкувати в разі чого. Тому, що вийде у підсумку побачимо в найближчий час.

Туреччина: Поки рашка волала з приводу зміни статусу Айя-Софії, турки по-троху відреставрували православний монастир Панагії Сумели, що розташований в районі Мачка, турецької провінції Трабзон і включений до списків спадщини ЮНЕСКО у 2000 році.

Патріарх грецької православної церкви в Стамбулі Варфоломій зателефонував президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану і подякував очільнику турецької держави за реставрацію монастиря і його повторне відкриття для відвідування – йдеться в повідомленні Адміністрації президента Туреччини.

Цей монастирський комплекс, побудований на стрімкій кручі в долині Алтиндере на висоті 1300 метрів над рівнем моря, включає в себе висічений в крейдяній скелі головний храм на честь Пресвятої Богородиці, каплицю, келії, кухню, школу, бібліотеку, підсобні приміщення та акведук.

Інформаційно: За офіційними даними, на сьогоднішній день в Туреччині проживають 180 854 християн та близько 20 тисяч іудеїв. Процентне співвідношення не мусульман в загальній чисельності населення становить 0,4 відсотки. На турецькій території діють 435 церков та синагог, в середньому 1 релігійний об’єкт на кожні 461 не мусульманина. Цікаво, а як виглядає ситуація релігійної терпимості у найбільших поборників скреп?

Міністерство внутрішніх справ Туреччини оголосило в середу про початок четвертого етапу антитерористичної операції Yıldırım (“Блискавка”). Операція Yıldırım-4 проводиться на території провінції Тунджелі за участю 1006 співробітників спецназу поліції і жандармерії. Метою операції є виявлення та знищення бойовиків РПК на сході країни.

Сирія: В принципі вже можна починати брати ставки, де швидше вибухне ситуація в Сирії чи в Лівії? Турецькі ЗМІ вже розпочали компанію підготовки населення до майбутньої ескалації. Відразу ж в декількох державних виданнях опубліковані статті де іранські терористичні угрупування разом із силами, пов’язаними з режимом асада, звинувачують у прагненні саботажу та зриву угоди про припинення вогню в провінції Ідліб на північному заході Сирії.

Зосереджується увага на бомбардування територій сирійської опозиції, особливо ті які були спричинені як відповідь на підрив російського БТР під час патрулювання траси М4. Коротше, турецькі ЗМІ засвідчили про фактичний зриву угоди про припинення вогню в Ідлібі, укладену між Туреччиною та немитою 5 березня.

Перенесений на сьогодні спільний русо-турецький патруль був повністю скасований, за вимогою турецької сторони. Своє рішення турки пояснили, постійними обстрілами з боку асадитів і неможливості в таких умовах гарантувати безпеку патрулювання. До-речі спільні патрулі так само є частиною угоди від 5 березня.

Самі місця обстрілів, вже окреслюють райони майбутніх наступальних дій асадитів. Це, насамперед північна Хама – південно-східний Ідліб, район Джабаль Аль-Завії, що розміщується на південь від траси М4; північна Латакія та район міста Саракіб, в східній частині Ідлібу де з’єднуються траси М4-М5.

До речі, саме бомбардування Саракібу і доводить те, що в разі успіху проасадівських сил на південь від траси М4, вони не зупиняться, як і в принципі вкотре визначає ціну російських обіцянок та різних перемир’їв.

Крім, прямих атак звісно ж продовжується диверсійна діяльність в тилах протурецьких сил. Цього разу знову вибухнуло в Рас аль-Айні. Замінований мотоцикл вбив одного та поранив ще трьох людей.

Іран: КВІР влаштували показові стрільби та захоплення повномірної моделі американського авіаносця в протоці Хормуз. Такі тренування, при всій сумнівності їх користі, проводяться вже не вперше. Тобто іранці розбивають, а потім знов ремонтують модель авіаносця. Такі демонстрації мають, скоріш за все, більш пропагандистський ефект.

В Ірані знов не все в порядку. В провінції Керманшах, внаслідок вибуху зайнялися шість великих автоцистерн з паливом – повідомляє іранська ISNA. Людських жертв не було, а ось роботи пожежникам аж занадто.

Ємен: Сепаратисти з Південної перехідної ради Ємену, яку підтримує ОАЕ, оголосили що переглянуть рішення про оголошення автономії в підконтрольних їм районах півдня країни.

Ці сепаратисти близько трьох місяців тому зажадали від уряду Ємену, підтримуваного КСА, визнання своєї автономії на півдні країни, що викликало невдоволення в Арабській коаліції, очолюваної Саудівською Аравією і в яку входить ОАЕ. Для отримання контролю сепаратисти застосовували зброю проти єменської армії, були справжні бої, були жертви. Спитаєте, а навіщо?

І ось повідомляють, що представник сепаратистів Нізар Хайсам написав в Twitter, що рішення відмови про автономію було прийнято з метою надання можливості Арабській коаліції виконати умови Ер-Ріядських домовленостей щодо Ємену. «Ми виступаємо за союз півночі і півдня Ємену, призначення губернаторів і начальників правоохоронних структур в Адені», – написав представник сепаратистів. Тобто, оголосив про намір знов об’єднатися для боротьби проти підтримуваного Іраном руху «Ансаруллах» (хуситів), які контролюють значну частину заходу Ємену разом зі столицею країни. Вух, здається в єменському питанні трохи прояснилося.

Ізраїль: Політичне життя сучасного Ізраїлю достатньо буремне. На вулицях столиці єврейської держави проходять одночасно декілька хвиль масових протесів – проти карантинних обмежень, проти прем’єр-міністра Бенджаміна Нетаньяху (Бібі) за звинувачення у корупції та на підтримку Бібі, проти жорстокості поліції та ін. У цих та інших протестах беруть участь різні верстви ізраїльського суспільства, а ще й на додачу араби протестують.

Тому поглиблюватися у внутрішньо ізраїльські проблеми не буду, лише зазначу на тригері зовнішнього втручання. Кажуть, що антиурядові протести потроху почали вщухати – із-за втоми людей та безперспективності цієї справи, бо Бібі за свою корупцію вже відповідає в ізраїльському суді, не зважаючи на займану посаду.

Тому серед активних мітингарів розпочалися різні перфоманси для привертання уваги до протестів. Наприклад деякі жінки влаштовували флеш-моби з оголенням грудей під антиурядові заклики. Активніше почали діяти і крайні ліві, які підтримують протести проти Бібі. На сцену вийшла відома всім «Антіфа» (я описував цю фсб-ну організацію в дописах про протести в США). Вони мали додати трохи іскри демонстрантам, ентузіазм яких почав згасати, а простіше кажучи радикалізувати протести.

Проте, ізраїльські крайні-праві виявилися іншої думки. Сьогодні вночі члени La Familia (група вболівальників футбольної команди Бейтару в Єрусалимі) відмовилися від своєї постійної задачі по захисту проурядових зібрань і самі перейшли в атаку.

В центрі в Тель-Авіву біля будинку міністра громадської безпеки Аміра Охана, вони напали на членів «Антіфа», що з сотнею протестувальників гучно критикували дії поліції, яка їм заважає перекривати дороги і порушувати карантинні обмеження. В хід пішли кулаки, кийки та сльозогінний газ. Поліція не втручалася у бійку. Залишилося лише питання, чи саме цього прагнули в «Антіфа»?

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...