Вам будь-який військовий скаже, що волонтер, який привозить десятки FPV, - не менш цінний, ніж піхотинець на позиції, - Віктор Андрусів

"Про різницю між участю й індульгенцією. Одна з найбільших проблем нашого часу – це рівняти всіх під одну гребінку. Якщо військовий – то герой, якщо виїхав у Європу – то зрадник. Насправді серед військових купа різних покидьків, які можуть утекти, украсти набої й убити поліцейського на блокпості, а серед тих, хто виїхав, купа тих, хто купляє машини, дрони, донатить тощо. Однак ці полярності знищують і знецінюють багато хорошого й правильного з обох сторін", - пише політичний аналітик Віктор Андрусів у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Жінка в Польщі кричить: "Чого мій чоловік має служити? Сама, бл...дь, служи", і ми всі обурюємося цим фактом. І разом із цим відразу знецінюємо всі ті мільйони доларів наданої допомоги нашими людьми в Європі. Ще більше важливо було, коли тисячі українців виходили на мітинги й тисли на іноземні уряди з наданням допомоги. Навесні 2022 року, коли в нас практично запасів снарядів було не більше ніж на 10 днів, це зіграло особливу роль у переломі війни. То ж де та межа, по якій можна судити?

Для мене цією межею є різниця між участю й індульгенцією. Так, не всі можуть стати штурмовиками чи пілотами. Зрештою, не всі можуть стати військовими, хоча в ЗСУ точно знайдеться місце для кожного. Однак абсолютно всі можуть брати участь і робити свій внесок у нашу перемогу. Повірте, вам будь-який військовий скаже, що сьогодні волонтер, який привозить десятки FPV, – не менш цінний, ніж піхотинець на позиції. Вам будь-який волонтер скаже, що людина, яка донатить не менше ніж 10 тис. грн на місяць або просто 40–50% свого доходу, – не менш цінна, ніж волонтер, який об’їжджає передову і привозить FPV. Тому знайти своє місце у війні – це брати в ній участь, наближати перемогу, хай навіть не в пікселі.

Участь – це про жертву, про обмеження себе в чомусь. Мій знайомий айтішник продав автомобіль, задонатив усю суму на ЗСУ, бо прийняв рішення до завершення війни відмовитися від авто. У 2022 році в нашій ініціативі "машини для фронту" одним із найактивніших водіїв була Анастасія Бурмістрова, яка щотижня брала із собою сина й відвозила автомобіль на фронт. Тому, якщо кожен із нас почне в чомусь себе обмежувати і брати участь, наші можливості виростуть у десятки разів. Зрештою, можливо, рано чи пізно багатьом доведеться ухвалити рішення стати військовими. Не всі, хто взяв до рук зброю в лютому 2022-го, зробили б це, якщо б орки поперли тільки на Авдіївку.

Утім, коли людина кричить: "Хай депутати воюють", "Мені країна нічого не дала", "Досить того, що я плачу податки", – це про індульгенцію. Людина придумує аргумент, щоб виправдати своє боягузтво, замість того щоб знайти своє місце у війні. Така людина не збільшує наші шанси на перемогу і, що найсмішніше – не збільшує свої шанси на нормальне життя. Коли я бачу, як радіє якийсь ухилянт, що втік у Європу, – я йому відверто співчуваю, бо чудово бачив життя європейських іммігрантів. Життя на задвірках бандитських районів, робота вантажника або в полі, усе життя не мати шансів на власне житло. Бути безправним у країнах, де перемагають ультраправі з антимігрантською риторикою, – це огидне життя. У ньому більше шансів залишитися живим, але дуже мало нормально жити.

Держави ще із часів давніх греків створюють громадяни, які беруть на себе відповідальність за участь у їхньому існуванні. Кожен із нас визначається сьогодні в найважчий час для нашої держави, чи є він громадянином, чи ні. І це визначення буде працювати не тільки на цей момент, а й після війни, у якій так чи інакше існування нашої держави ми вже відстояли".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У супроводі двох поліцейських: Влад Яма здивував несподіваною заявою про своє "повернення" (фото)

четвер, 16 травень 2024, 13:28

Танцівник і хореограф Влад Яма, який від початку повномасштабної війни виїхав до США і більше не повертався в Україну, здивував несподіваною заявою про своє «повернення». Він опублікував у сторіс в Instagram знімок, на якому зображений біля поліцейсько...

Дрони ГУР Міноборони уразили підприємство російської оборонки у Тулі - ЗМІ

четвер, 16 травень 2024, 13:02

Головне управління розвідки Міноборони України уразило виробничі потужності державного підприємства російського оборонного комплексу Базальт у Тулі в ніч проти четверга, 16 травня. Про це NV повідомило джерело в українській розвідці, передають Патріоти...