"Велике крадівництво", механізми: "Зелена влада" витратила більше коштів на автобан з асфальту, аніж Порошенко на дорогу з бетону, - розслідування Чорновол

Виявилось, що найдорожчий проект “Великого крадівництва” Зеленського - 30 кілометрова ділянка автобану на Дніпро в Дніпропетровській області - звичайна асфальтна дорога. Про це йдеться у розслідуванні Тетяни Чорновол спеціально для програми “Вечір з Миколою Княжицьким” на Еспресо.TV, зазначають Патріоти України.

Найдорожча дорога країни не бетонна. Хоча шлях на Дніпро називають бетонним автобаном, але як виявилося на місці, а потім при перевірці документації тендерів - дніпропетровська його ділянка – звичайна асфальтна дорога.

Отже “зелена” влада розтендерила на 30 км автобану в асфальті вдвічі більшу суму ніж попередники на дорогу в бетоні.

“Найбільша перевага бетонних доріг - це їх довговічність. За нашими нормативами - це десь близько 25 років, а на практиці ще більше. В 90-х роках ми були свідками бетонної дороги в Німеччині, яку збудували у 30-х роках минулого століття. Вона була в дуже гарному стані.Тобто фактично вони стоять ще більше ніж 60 років. Асфальтобетонна дорога, нормативний термін якої від 8 до 10 років, максимально може протриматись до 12 років. - пояснив голова Асоціації “Укрцемент” Павло Качур

Справа в тому, що початок масштабного будівництво цементобетонних доріг в Україні був покладений лише у 2017 році зовсім не через їх дороговизну порівняно з асфальтними. Згідно тендерів та експертних висновків два типи доріг не мають особливої різниці в собівартості.

Причини того, що в Україні традиційно будувалися асфальтні дороги - дві. Перша, це експортний інтерес Росії. Адже основна складова асфальтних доріг – продукт нафтопереробки – бітум. У Росії цього добра вистачає.

Другий зацікавленість українських олігархів. Справа в тому, що українські олігархи переважно виросли з паливного бізнесу. Тому асфальтні дороги завжди мали лобі якогось потужного олігарха або двох.

Позаяк Дніпропетровщина - вотчина Коломойського, зовсім не дивно, що бетонний автобан на Дніпро раптом виявився асфальтним. В найдорожчій в країні дорозі закладені прибутки Коломойського – на його будівництво йде бітум з Кременчуцького нафтопереробного заводу.

До речі, не виключено, що в найдорожчій дорозі є також заробіток Медведчука. Адже Медведчук власник Новошахтинского НПЗ в Росії. Цікаво, що коли наприкінці минулого року Росія зняла заборону на імпорт бітуму в Україну перші цистерни з заводу Медведчука прийшли на станцію Дніпро-вантажний. Тобто якраз в район будівництва найдорожчої дороги.

Це була невелика партія бітуму, але Медведчук міг поставляти свій бітум з Росії на “Велике будівництво” і раніше. Адже в минулому році великим імпортером бітуму з Білорусі в Україну були структури такого собі білоруського бізнесмена Микола Воробья. Це відомий партнер Медведчука в історії з дизельною трубою "Прикарпатзахідтрансу".

Отож будівництво найдорожчої дороги – це також прибутки олігарха Коломойського і можливо Медведчука. І не просто прибутки. А надприбутки. Бо в кошторисах дорожного будівництва минулого року закладена хороша маржа на бітум

“Ціна на бітум в 2020 році впала на 30-40%, порівнюючи з 2019 роком. Навпаки, вони мали б показати суттєве здешевлення тільки за рахунок сировини, а вийшло здорожчання удвічі”, - заявив міністр інфраструктури України (2016-2019 рр.) Володимир Омелян

“Зелена команда” в 2019 році пообіцяла українцям здешевити будівництво доріг шляхом використання для підсипки не лише гравію, а також шлаків – відходів металургійних підприємств. Відкладемо в бік проблему якості доріг, але логіка в питанні здешевлення в цьому дійсно мала місце - металургійні підприємства готові віддавати відходи безкоштовно аби лише не витрачатися на утилізацію.

Ідеологом використання шлаків в будівництві доріг став не хто не будь, а тесть Зеленського. Щоб лобіювати технологію шлаків Володимир Кияшко, так звати батька дружини Зеленського, пішов працювати помічником голови екологічного комітету Володимира Бондаря. "Слуги народу" навіть не втаємничують, що розпорядження прем’єра Гончарука, що надає переваги шлаковим дорогам - результат лобі президентського тестя.

Почнемо з того, що розпорядження, має нічим не прикриту корупційну складову. Адже згідно розпорядження перемогу на дорожньому тендері отримує підрядник з дорожчою ціною 10% лише на тій підставі, що буде використовувати в будівництві шлаки.

Отож від самого початку в “шлаковій” темі не все було гаразд.І чим далі, тим більше вигулькувало підтверджень, що під патронатом тестя Зеленського створювалася банальна корупційна схема.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...