Врятували законного правителя від проросійських повстанців: Неймовірні подробиці про операцію ГУР Міноборони в Судані

Розкрито подробиці низки операцій та цілі українських підрозділів Головного управління розвідки в Судані. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal, передають Патріоти України.

За інформацією журналістів, про підтримку українську сторону попросив правитель країни Абдель Фаттах аль-Бурхан, що перебував у небезпечному становищі через переважаючі сили повстанського угрупування “Сил швидкого реагування”, що підтримується Росією.

Перша група українських військових у складі 100 бійців прибула до Судану на чартерному літаку в середині серпня минулого року. Вона складалася переважно з бійців підрозділу “Тимура” Головного управління розвідки.

Першим завданням розвідників стала допомога в евакуації Абделя Фаттах аль-Бурхана зі столиці Хартума, котра була оточена бійцями “Сил швидкого реагування”. Вивезений до місця розташування українських бійців лідер Судану майже одразу поїхав до підконтрольного урядовим військам Порт-Судану, звідки невдовзі вирушить до Ірландії для зустрічі з президентом Зеленським.

Протидія повстанцям

Після успішної евакуації лідера країни з оточеної столиці бійці ГУР зосередилися на витісненні з міста повстанців, підтримуваних російським “Вагнером”.

30-річний офіцер ГУР, відомий під позивним “Кінг”, що очолював групу в Судані, розповів про великі відмінності між російсько-українською війною та місцевим конфліктом.

За його словами, солдати з обох сторін не екіпіровані та стріляють у ворога, тримаючи зброю над головою. Значна частина суданської армії була невмотивованою та місяцями не отримувала зарплатню. Бійці не носили розпізнавальних знаків, що постійно приводило до втрат через дружній вогонь.

Користуючись поганою оснащеністю “провагнерівських” повстанців, українські військові зосередились на проведенні нічних операцій із застосуванням пристроїв нічного бачення та нічних дронів.

Розвідники вирушали на завдання у сутінках близько 20:00, пересуваючись у фургонах та рухаючись кількома групами по шість бійців у кожній. Усі операції завершувались до світанку, аби можна було затемна повернутись непоміченими.

У листопаді торік відбулася ротація: група “Кінга” була замінена новою зі складу підрозділу “Тимура”, котру тепер очолював розвідник із позивним “Прада”.

Нова група під час боїв у сусідньому до столиці місті Омдурмані взяла в полон російського “вагнерівця” та вбила ще двох. Окрім них, група “Прада” тоді також ліквідувала десяток суданських бійців та схопила ще двох, що мали нашивки російської військової компанії.

За словами командира групи розвідників, ці суданські бійці працювали найманцями та контролювалися представниками російської ПВК “Вагнер”. “Вагнер став схожим на франшизу в Судані. Воюють за допомогою місцевих жителів. Вони дають їм нашивки, платять їм зарплату і кажуть: «Тепер ти Вагнер». Нашою метою ніколи не було переслідування окремих солдатів Вагнера. Метою було порушити російські інтереси в Судані“, – наголосив Прада.

28-річний боєць підрозділу “Тимура” розповів журналістам видання, що робота його підрозділу була зосереджена на перерізуванні логістики суданських повстанців, а також мінуванні шляхів до Хартума.

Під час однієї операції вони замінували вантажівку, яка зламалася посеред дороги. “Наступного ранку, коли туди під’їхав ворожий пікап, повний піхоти та зброї, ми його підірвали“, — сказав він.

Зі інформацією журналістів, група під командуванням “Прада” повернулась в Україну на початку цього року. Зазначається, що жоден його боєць не постраждав.

Важливість підтримки місцевого уряду в Судані та протидії підтримуваних Росією сил складно переоцінити. Ця країна залишається важливим джерелом прибутків для РФ через свої золоті родовища та володіє великими запасами російського, радянського, китайського та американського озброєння, яке могло б бути передане Україні.

Україна пітримує Судан не лише своїм військовим контингентом: у лютому до Порт-Судану прибула партія пшеничного борошна.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? - Злий Одесит

вівторок, 17 вересень 2024, 0:30

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? В последнее время тема «мирных переговоров» между Украиной и Россией приобрела второе дыхание, которое в медийном пространств...

На Покровському операційному напрямку противник зумів трохи розширити вклинення в районі Новогродівки, однак за Лисівку та Сухий Яр, зачепитися йому поки не вдається - Костянтин Машовець

понеділок, 16 вересень 2024, 23:19

1. На Куп'янському напрямку, очевидно, противник силами 1-ї "гвардейской" танкової армії (ТА), а саме - її 2-ї "таманской" мотострілецької дивізії (мсд), при дієвій участі 4-ї "кантемировской" танкової дивізії (тд), активно рветься до річки Оскіл по на...