З архіву ПУ. Вибух мільйонів ватних перд*ків на ЧС-2018: Як росіяни, відреагувавши на "Слава Україні!", розписалися у злочинах своєї країни, - блогер

До Вашої уваги, виважене намагання розібратися у ситуації, що сталася, без емоцій.

Вукоєвич і Віда. Ілюстрація:Replyua.netПоговоримо про скандал зі збірною Хорватії на ЧС-2018. Про це пише Сергій Болотніков, передають Патріоти України.

1) Немає значення, як цей вчинок Віди і Вукоєвича виглядає для вас. Особисто мені теж сподобалось. Але щоб справедливо розібратись у тому, що було потім, треба дивитися на ситуацію зі сторони.

2) Найпопулярніша думка, яку довелось зустрічати – до Віди і Вукоєвича пристали ні за що. “Слава Україні” – це лише слова, вдячність за підтримку і привіт країні, в якій гравці провели багато років.

Давайте не брехати самі собі. Це не просто привіт. Інакше він не набрав би 600 тисяч переглядів, 12 тисяч репостів і більше 6 тисяч лайків лише на сторінці Андрія Шахова, який першим опублікував це відео (в усіх ЗМІ воно зібрало взагалі кілька мільйонів, мабуть).

Це був політичний тролінг. Тому що є просто слова, жести, символи, а є контекст, в якому ці слова, жести і символи набувають абсолютно різних значень. Тут контекст такий, що Хорватія перемогла Росію, яка воює проти України. Очевидно ж, що ніхто не помітив би цього випадку, якби він стався після матчу хорватів з Данією, наприклад.

3) “Слава Україні” говорив Віда, а не Вукоєвич. Але роль Вуко у тролінгу якраз більше. Тому що “Слава Україні” дійсно можна було б списати на привітання зі старими друзями, а от разом зі словами Вукоєвича, який присвятив цю перемогу Україні, жодних сумнівів не залишається — це політичний тролінг.

4) Хоча я б не поспішав героїзувати Віду і Вукоєвича. Малоймовірно, але не можна виключати, що вони хотіли лише передати привіт українцям. Їх вибачення — невеличке, але підтвердження цієї теорії.

Втім, навіть якщо вони цього справді не хотіли, це не змінює того факту, що в результаті вийшов політичний тролінг. Нехай і несвідомий.

5) ФІФА категорично проти політичних проявів, як і багатьох інших речей. Це їх правила. Вони можуть заборонити хоч згадування Міккі Мауса. Не подобається — не грайте в їх турнірах, вас ніхто не змушує.

Але де-юре Віда і Вукоєвич не порушили правила. Якби Домагой побіг святкувати забитий у ворота Росії гол з прапором України, це дійсно порушило б дисциплінарний кодекс ФІФА – статтю 54 «Провокування громадськості». Але там чітко сказано: «під час матчу». А Віда і Вукоєвич записували відео після гри і навіть не на офіційному заході, а просто в роздягальні.

Судячи з усього, тому ФІФА і не покарала Віду, а винесла лише попередження, бо за порушення статті 54 передбачається дискваліфікація на 2 матчі і штраф 5 000 швейцарських франків.

6) І ось в цьому вся сіль ситуації. Чому Віда, Вукоєвич, боси хорватської футбольної федерації і всі, хто на їх боці, навіть не сперечаються з ФІФА? Формальної ж провини немає — які можуть бути попередження (згідно кодексу, це означає, що за повторне порушення може бути покарання)?

Виходить, нікому з футболістів не можна підтримувати українців у війні з Росією навіть за межами поля — наприклад, в інтервю чи в соцмережах? Це ж наступ на свободу слова і просто ідіотизм.

7) Більше того, замість боротьби хорвати вибачаються і відстороняють Вукоєвича. В чомусь їх можна зрозуміти — не дуже приємно, коли твою перемогу чомусь присвячують іншій країні і використовують для тролінгу третьої. Це підстава для розмови всередині команди. Але така привселюдна порка – більш підлий і жалюгідний вчинок важко придумати.

Схоже, хорвати злякались, що їх фанатам в Росії може щось загрожувати, якщо нагнітати ситуацію. Іншого не конспірологічного пояснення не знайти.

8) Тисячі, якщо не мільйони, вибухнувших пердаків росіян на слова Віди і Вукоєвича — епічний зашквар, якого ще не було, здається, за всі роки війни. Якщо вас немає на Донбасі, то чому ви вирішили, що вас тролять? Взагалі-то, якби не було політичного контексту, можна було б подумати, що хорвати тролили нас — адже вони потрапили на ЧС-2018 не в останню чергу завдяки двом перемогам над збірною України у відборі.

А так, кожен росіянин, який критично відреагував на цю витівку, розписався у злочинах своєї країни. Тому розслабтесь і насолоджуйтесь — чим більше їх буде, тим краще.

Джерело: Tribuna.com
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...