З архіву ПУ. За тиждень - Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

В які прикмети вірять християни, що в день Вербної неділі треба робити і що ні.

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "квітною" і відносять до дванадцяти головних християнських свят.

Вербна неділя – перше велике весняне свято, яке заявляє про пробудження природи, дає старт останньому тижню перед Великоднем – Страсному, Великому чи Білому, останньому тижню Великого посту, а головне – вселяє надію на перемогу життя над смертю, торжества весни, добра і миру. Це - перехідне церковне свято, пов’язане з Великоднем.

Світла історія пальми і верби

Звичай зустрічати переможців або царів оваціями і радісними вигуками, тримаючи в руках пальмові гілки, зародився давним-давно в Єрусалимі.

За Біблією, саме цього дня, у 30-му році нашої ери, в Єрусалим в’їхав Спаситель, і все місцеве населення зустрічало Його з надією на швидке звільнення від римського ярма. Христос приїхав в місто верхи на віслюку, що на Сході означало мир (на коні в’їжджали завойовники). Його супроводжували вигуками: "Осанна синові Давидовому!" і вітали як месію, вистилаючи шлях Спасителя пальмовими гілками.

Відтак Вербну неділю відзначається православними християнами вже протягом 11 століть. Історія цього світлого свята описана у Святому Письмі.

У нас гілки пальми замінюють гілки верби – як найперша весняна зелень, символ пробудження природи і прихід весни. Багато народів вважали, що ця рослина може сприяти гарному врожаю, оскільки росте біля води.

Як ми святкуємо з’яву Господню

У Вербну неділю в церкві під час всеношної служби святять гілочки верби. За традицією, вербу потрібно нарізати напередодні, у Лазареву суботу, до світанку. Хто не встиг цього зробити, можна купити у тих, хто подбав про це, або отримати в подарунок. Воістину чудодійних властивостей вербові гілочки набувають не під час їх придбання, а після освячення.

Недалечко – червоне яєчко!

Після святкового Богослужіння віряни повертаються додому, сповнені весняних надій і з весняним букетом. По дорозі, зустрічаючи тих, хто не був на службі, вони жартівливо б’ють освяченою вербою, промовляючи:

Верба б’є, не я б’ю,

За тиждень – Великдень!

Уже недалечко

Червоне яєчко.

Лоза б’є, не я б’ю,

За тиждень – Великдень!

Будь здоровий, як вода,

І багатий, як земля!

За народними звичаями, після Богослужіння, ще не заходячи до хати, треба посадити кілька гілок верби, "щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на потребу". Решту освячених пухнастих гілочок несуть у будинок і ставлять біля ікон. На найвиднішому місці, біля іконостасу, букетик і має простояти весь рік як родинний оберіг. У народі вважали, що освячена верба має чудотворну цілющу силу, здатну позбавити людей і тварин від хвороб, виснаження, а будинок - від пожеж і повеней, інших катаклізмів.

Освячену вербу в жодному разі не можна топтати ногами - це великий гріх. І викидати її теж не можна.

Що вітається у Вербну неділю

Оскільки все ще триває піст, велике свято Входження Господнього в Єрусалим святкується піднесено, але скромно, без бурхливих розваг. Родина збирається за спільним столом, на якому – пісні страви. Цього дня допускається риба і трохи червоного вина. Будь-які пісні страви: вареники, млинці, овочеві та грибні страви, запіканки і бабки, інші наїдки і напої (компоти, киселі, кваші, узвари тощо) треба готувати заздалегідь, у свято цього робити не можна. Потрібно постаратися відійти від суєти, зайнятися своїм духовним розвитком, присвятити час молитвам і спасенним бесідам, очиститися духовно, помолитися і підготуватися до Страсної седмиці.

Вербові базари

Традиція таких базарів бере свій початок ще з язичницьких часів. Вони передбачають пишні ярмарки, на яких можна придбати різні тематичні сувеніри, випічку, вироби рукоділля. Головним товаром в день свята є букет з освячених у храмі гілочок верби, до яких прив'язані красиві паперові ангелики, яких здавна назвали вербними херувимами.

Магія Вербного дня

У народі збереглися і дивні, але водночас світлі традиції Вербної неділі. Кажуть, що вона настільки наповнена гарною енергетикою, що в цей день здійснюються всі потаємні мрії і бажання. Так, наприклад, якщо у Вербну неділю задумати кохану людину, то він (вона) у цей день з'явиться.

А якщо зранку в неділю вбити в стіну кілочок з верби, це позбавить людину від страхів.

Що не можна робити на Вербну неділю

Як і в будь-яке велике свято, цього дня не можна працювати. Не вітається навіть рукоділля - не можна шити, вишивати, в'язати.

Проте у цей день добре садити або пересаджували кімнатні квіти. Наші предки були впевнені, що ці рослини принесуть багатство і благополуччя. За ними старанно доглядали, адже якщо квітка протягом місяця після Вербної неділі зів'яне - будеш жити в бідності. Особливу увагу приділяють товстолистим рослинам, приміром, грошовому дереву.

Як кажуть: прикметі вір - але перевір. Якраз з’явилася нагода перевірити.

За деякими прикметами, у Вербну неділю не можна розчісуватися, щоб здоров'я не пролетіло крізь зубчики гребінця.

На городі верба рясна!

З давніх-давен в Україні з пошаною ставилися до верби. Разом з калиною – це наш символ: "Без верби і калини нема України!".

Стародавні вірування наділяли її чудодійною силою. Вербу садили біля колодязів: вважалося, що вона очищає воду. Верба символізувала родючість і жіноче начало: "Як в городі верба рясна, то на дворі дівка красна".

Вербові секрети:

  • Вербою б’ють, щоб здорові, веселі та багаті були; дітей - щоб сильні були, добре росли та сприйняли життєву силу весни.
  • Вербу садять на городі, коли принесуть з церкви, на щастя молоді: якщо верба прийметься - дівчина вийде заміж, а хлопець одружиться.
  • Вербою на Юра виганяють худобу в поле, вперше на пасовисько, злегка торкаючись нею худоби, щоб здорова була, плідна, щоб у тілі була.
  • Вербою в давнину відводили грозові хмари - махали свяченою вербою в бік хмар і відводили громи та град.
  • Свячені вербові котики кидали в кашу, щоб сповнитися весняної енергії на цілий рік.
  • З освяченою вербою, після повернення з церкви, обходили господарі бджільники, щоб бджоли роїлись; обходили обори та стайні й кошари, щоб худібка була здорова, плідна, щоб корови давали багато молока.
  • Ковтали котики ще по дорозі з церкви, щоб не було лихоманки, щоб горло не боліло.

Які прикмети у природи на Вербну неділю

  • Відсутність заморозків на Вербну неділю - на багатий урожай фруктів.
  • Сонячна і безвітряна погода у цей особливий день обіцяє тепле літо.
  • Вітер, який дме в такий день, буде супроводжувати все літо.
  • Якщо ж іде дощ - чекай багатого врожаю.

Ці повір’я, звичаї та прикмети зародилися багато століть тому, вони додавали віри і сили нашим пращурам. Вірити в них чи ні - вирішувати кожному, як і те, як зустрічати Вхід Господній у Єрусалим. Головне у цей день, як і в інші, людині, яка вірить у перемогу життя над смертю, дарувати світові світло і добро, уникати недобрих вчинків і помислів. Миру і спокою в душі кожного вірянина!

null

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ракети ATACMS більш ефективні, але ця зброя теж не зашкодить: Експерти поділилися думками щодо авіабомб Paveway

четвер, 25 квітень 2024, 21:29

До нового пакету військової допомоги Україні від Великої Британії увійдуть авіабомби з лазерним наведенням Paveway IV. Про це пише Business Insider із посиланням на міністерство оборони країни. Засновник аналітичного центру European Resilience Initiati...

Окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку, але офіційно заявили про "трагічну загибель"

четвер, 25 квітень 2024, 20:52

Російські окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку Любов Тимчак. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав журналіст та блогер Денис Казанський, передають Патріоти України. За його словами, російські ЗМІ публікують новину, що жінка “трагічно ...