Загострення на Донбасі - це частина більш глобальної російської гри, - Андрій Цаплієнко

Загострення пов'язане із загальною ситуацією, в якій опинилися Росія і Україна.

Андрій Цаплієнко. Фото: соцмережі.

"Сьогоднішнє загострення на Донбасі — частина більш глобальної російської гри. Називати подію, що відбулася «наступом» не зовсім коректно. Так, це спроба просування військ противника в бік позицій двох наших бригад — 72-ї та 93-ї, але це не наступ в повному розумінні цього слова. Вони дійсно намагалися захопити наші опорні пункти, і, наскільки я знаю, один з пунктів наші військові змушені були залишити через те, що його було дуже сильно зруйновано — українській артилерії через близькість зіткнення українських військових і бойовиків довелося наносити удари дуже близько до цього опорного пункту", - пише журналіст Андрій Цаплієнко у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Мені здається, що загострення пов'язане із загальною ситуацією, в якій опинилися Росія і Україна. Те, що відбувається у нас на Донбасі, не варто розглядати у відриві від всього, що відбувається по далекому та близькому периметру Росії, наприклад, у Сирії та інших регіонах, включаючи ситуації, які безпосередньо не впливають на війну.

Росія зараз опинилася у дуже складній ситуації у зв'язку з неможливістю добудувати Північний потік-2 і через те, що росіяни досить сильно зіпсували свої відносини з Туреччиною в Сирії. З урахуванням того, що Росія параноїдально сприймає решту світу як ворожу, я не виключаю, що щось, що сталося сьогодні у Золотому — це їхня спроба відповісти на тій ділянці, де вони відчувають за собою більше сили. Але російська агресія присутня не тільки на вузькій ділянці українського фронту, але і в Європі, і в світі.

Загострення — це частина більш глобальної російської гри, а з урахуванням того, що росіяни ніколи не переслідують одну мету, а відразу кілька цілей своїми акціями, то вважаю, тут є ще якісь цілі і завдання, про які поки невідомо. Не виключений і певний символізм. Символізм можна знайти в чому завгодно, але, можливо, він все-таки є в тому, що вони вирішили провести свою акцію саме в той день, коли українські сили п'ять років тому вийшли з Дебальцевого. Може, вони таким чином вирішили показати, що сильніші за нас, але насправді ми розуміємо, що за цими проксі-силами, які воюють на Донбасі з того боку фронту, стоїть Росія. 2-й армійський корпус, що знаходиться там — це фактично частина російської армії.

Мені здається, що саме цей бойовий епізод не вплине на нормандський формат. Переговори в нормандському форматі — це не мирні переговори, Росія ж не визнає себе учасницею конфлікту. Вона намагається нас посадити за стіл переговорів безпосередньо з бойовиками, що в кінцевому підсумку буде означати зняття санкцій з Росії. Мені здається, що вони відбудуться, якщо як мінімум троє з чотирьох лідерів країн вирішать зібратися, тоді четвертого на прізвище Путін просто змусять сісти за стіл переговорів. Крім кількох заяв ніякої підготовки до зустрічі в нормандському форматі не було, тому, мені здається, складно вплинути на проведення якогось заходу, якщо він фактично не підготовлений.

Спільний контроль над кордоном складно уявити. По-перше, Росія відразу сказала, що патрулювати не буде — йдіть, мовляв, в "Л/ДНР", що в черговий раз говорить нам про те, що Росія бажає посадити нас за один стіл переговорів зі своїми маріонетками.

По-друге, нам весь час говорять про якийсь хорватський сценарій, але насправді назвати «хорватським сценарієм» можна що завгодно. Диявол, як правило, криється в деталях, так от — для патрулювання в Хорватії, а точніше в Славонії, було створено поліцію, яка підпорядковувалася місії ООН. У цих поліцейських підрозділах з одного боку був присутній етнічний хорват, а з іншого боку — етнічний серб і представник місії ООН, при цьому поліція підпорядковується не Сербії, не уряду Хорватії, а ООН — це була міжнародна поліція. Фактично вона була створена за принципом миротворчих сил. І серб, і хорват, які перебували в патрулі, підпорядковувалися людині, призначеній на цю посаду з боку ООН — іноземцю. Серби і хорвати, які перебували в патрулі, не були учасниками збройних формувань ні з того, ні з іншого боку.

Що ж нам пропонують в цьому випадку? Хто буде входити до складу патруля? Як цей патруль буде виглядати? Яку роль в цих патрулях буде грати ОБСЄ — спостерігача або ж керуватиме патрулем? На якій підставі ОБСЄ керуватиме якоюсь поліцією перехідного часу, яку роль у цьому відіграватиме українське Міністерство внутрішніх справ? Як все це буде виглядати? Нам сказали «хорватський сценарій», і не пояснили, що мається на увазі, тому мені здається, що в тому вигляді, в якому це пропонується — це малоймовірно, а головне — малореально".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...