"Збитий" Кулик, який "прославився на весь світ": Чи просуватимуть Баканову в СБУ "людину Коломойського"

Руслан Рябошапка звільнив свого скандального підлеглого Костянтина Кулика. Не виключено, що прокурора, якого пов’язують з Ігорем Коломойським, намагатимуться працевлаштувати в СБУ.
Костянтин Кулик. Фото: УНІАН.

"Костянтин Кулик, вочевидь, був готовий зібрати речі з кабінету на Різницькій, де розташована Генпрокуратура - наприкінці жовтня він не прийшов складати іспит на знання законодавства, що є обов’язковою умовою для роботи в реформованому Офісі генпрокурора. Таких як він прокурорів набралося 117 і за новим законом їх не можна перевести на нову роботу. Так і вчинили, зокрема, з Куликом", - пише оглядач Ігор Петренко у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Відповідний наказ Руслан Рябошапка підписав 22 листопада, а відомо про нього стало сьогодні. Повідомив новину Телеграм-канал колишнього нардепа Сергія Лещенка. "За збереження Кулика в Генпрокуратурі боровся Ігор Коломойський, якому Кулик був потрібний", - написав ексдепутат. Також він зазначив, що після звільнення Кулика "впливові люди лобіюють його призначення в СБУ". Імена цих людей не прозвучали, але ексдепутат назвав посаду, на яку начебто хочуть посадити Кулика – заступник керівника Головного слідчого управління спецслужби.

Натяк Лещенка на "впливових людей" прозорий. Можна припустити, що йдеться або особисто про Коломойського, або про когось із його ділових партнерів у політиці, державних чи силових структурах.

Нагадаємо біографію Кулика. На посаду військового прокурора сил АТО його призначили у 2014 році. Коли Генеральну прокуратуру очолив Юрій Луценко, Кулик став заступником начальника департаменту міжнародно-правового співробітництва та начальником відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Генпрокуратури. На момент звільнення він очолював процесуальне керівництво справами ДБР.

Довкола цієї фігури віддавна виникають скандальні ситуації.

На Фейсбук-сторінці Центру протидії корупції про нього пишуть, що "це той Кулик, який став першим обвинуваченим за незаконне збагачення. Прокурор, який доводив, що немає нічого спільного з матір'ю трьох його дітей, на яку записана дорога нерухомість. Між іншим, після скасування покарання за незаконне збагачення, Кулики вже особливо не приховують свої сімейні стосунки. І це той Кулик, якого Луценко порівнював з апостолом Павлом і замість звільнення давав високі посади. Той Кулик, якому Порошенко давав ордени, а потім нещадно критикував під час одного з ефірів".

Останній за часом скандал, в якому фігурувало прізвище відставного прокурора, пов'язаний із впливом українських політиків на перебіг президентських виборів у США. Під час допитів, що провадяться органами американського правосуддя у справі щодо імпічменту Дональду Трампу, адвокат президента США Рудольф Джуліані повідомив, що Кулик зустрічався з ним, аби допомогти американській стороні зібрати компромат на опонента Трампа на майбутніх президентських виборах Джо Байдена і його сина Гантера Байдена. Кулик начебто володів інформацією, яка свідчить про корумпованість членів цієї сім’ї.

Впливова американська газета The New York Times повідомляла, що Кулик, спільно з колишнім генпрокурором Юрієм Луценком, брав участь в координації дій американських представників у цій справі на чолі з Джуліані щодо компрометування сина Байдена. Начебто Кулик склав англомовне досьє на сім сторінок про корупцію Гантера Байдена, чим сприяв боротьбі, яка призвела до розслідування щодо Трампа. Йдеться про роботу Байдена-молодшого на українську газову компанію Burisma Holdings.

Резюме NYT невтішне для України: "Постійна присутність Кулика у владі ілюструє змішування політики та кримінальної юстиції в Україні, коли розслідування використовуються як зброя у політиці чи в бізнесі". Через цю справу Руслан Рябошапка назвав Кулика "відомим на весь світ".

Та не лише активностями на зовнішньополітичній арені відомий Кулик. 2016 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро пред’явили йому як військовому прокурору сил АТО обвинувачення в незаконному збагаченні на суму понад 2,6 млн грн. (на матір прокурора і матір його дітей Ірину Німець було оформлено низку об’єктів нерухомості в центрі Києва). Кулик сам повідомив ЗМІ про цю підозру, назвавши її маячнею. Через визнання неконституційною норми Кримінального кодексу про відповідальність за незаконне збагачення Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила закрити кримінальне провадження. Але суд відмовив.

На початку листопада журналісти-розслідувачі повідомили, що прокурор незаконно побудував додатковий поверх на кількасот квадратних метрів над своєю квартирою в престижному житловому комплексі у центрі Києва. Будівництво відбувалося просто під час розслідування обставин його незаконного збагачення. Між іншим, найближчого понеділка, 2 грудня комісія КМДА має вирішити питання щодо надбудови Кулика.

Паралельно пожвавилися опоненти опального прокурора: 60 народних депутатів з фракцій "Слуга народу", "Голос" і "Батьківщина", разом із членами громадської організації "Стоп корупція", склали колективний запит щодо його звільнення. 1 листопада на сайті президента з’явилась електронна петиція із вимогою звільнити колишнього військового прокурора сил АТО з органів прокуратури.

Тож, Костянтин Кулик – активний гравець у політичних баталіях, причому, як стверджують спостерігачі, від певного часу він грає на боці олігарха Коломойського. The New York Times у згаданій статті зазначала, що Кулика і Луценка вважали людьми Порошенка, однак за два дні до першого туру президентських виборів Кулик відкрив кримінальні справи за звинуваченнями в корупції проти людей із оточення колишнього українського гаранта Конституції. І справді, коли Кулик працював на посаді заступника голови департаменту міжнародно-правової співпраці ГПУ, він висунув підозри представникам близького оточення тодішнього президента. У ГПУ назвали цю дію незаконною і викликали його на допит. У квітні в ефірі телеканалу "1 + 1" Порошенко заявляв, що Кулик їздив до Ізраїлю, де зустрівся з Коломойським і "отримав наказ" від олігарха звинуватити главу держави у втручанні у справу "гаманця Януковича" Сергія Курченка. У відповідь Кулик заявив, що під час засідань в адміністрації президента Порошенко особисто впливав на хід цієї справи.

Нещодавно ця справа отримала не менш скандальне продовження у вигляді затримання голови правління Укрексімбанку Олександра Гриценка. І за цим скандалом можуть "стирчати вуха" впливового нині олігарха з Дніпра, не виключають декі експерти. Адже цю справу вів все той же Кулик.

Але це справи минулих днів. Чи просуватиме Кулика після звільнення його "патрон" на посаду в СБУ, про яку пише Лещенко? Навряд чи на такий розвиток подій погодиться голова служби Іван Баканов, який нещодавно провів "чистку" лав СБУ від різного роду "агентів впливу". Адже гіпотетичну появу Кулика в стінах будинку на Володимирській аналітики називають не інакше як приходом в Службу безпеки самого Коломойського.

Цікавим у цьому сенсі є і нещодавнє інтерв’ю Руслана Рябошапки виданню Financial Times. Там генпрокурор фактично назвав директора ДБР Романа Трубу несамостійним, залежним і натякнув на його відставку. Ці слова засновані на інформації, що міститься в опублікованих аудіозаписах, де начебто Труба отримував доручення від керівника Офісу президента Андрія Богдана. Від якого можна протягнути ниточку і до Коломойського, на впливи якого фактично натякає генеральний прокурор. Згадане видання читають у високих кабінетах західного істеблішменту і цей посил обов’язково побачать. І зроблять висновки, що український мільярдер через підконтрольних людей намагається впливати на роботу правоохоронних органів. Про що після цього господарі цих кабінетів скажуть президенту України, можна тільки здогадуватися".

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Місцевим Соловйов вже порадив "не нити": Російські літаки "скинули" на Бєлгородську область понад 10 авіабомб ФАБ-500

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:12

У Бєлгородській області знову неспокійно – російські літаки "скинули" на населені пункти понад десять авіабомб ФАБ-500. Про це повідомляють у Telegram-каналі "Astra", передають Патріоти України. Так, одну з авіабомб ФАБ-500 виявили у районі села Бессон...