Життєвий уклад спартанців: Чим займалися воїни Спарти, коли вже не могли воювати

Від спартанців в наш час залишилися тільки легенди та перекази, з яких випливало, що народ цей жив за військовими суворими законами, повідомляють Патріоти України. Саме сила цінувалася в Спарті, і якщо вірити давнім легендам, слабких новонароджених вони кидали в прірву. Але з віком кожна людина втрачає свою силу.

Що ж відбувалося з людьми похилого віку?

Життєвий уклад спартанців

Ксенофонт, полководець і за сумісництвом письменник Древньої Греції, дивувався, звідки настільки могутня сила в країні з невеликою чисельністю населення. У підсумку він прийшов до висновку, що причиною тому є грамотний підхід держави до устрою життя.

Хлопчиків у віці від семи і до двадцяти років відправляли в спеціальні інтернати військового типу. Тут вважали, що вони - власність держави, тому повинні піти з сім'ї. Школи державного типу були відмінною рисою Спарти.

Протягом усіх шкільних років хлопчики гартувалися, тренувалися, вдосконалювали свої навички (мова йде про бойове мистецтво, майстерність, військових тактичних прийомах). Навчалися вони і специфічній риториці. Головне завдання - висловити власні думки максимально стисло і чітко. Мета - сформувати громаду, що складається з корисних для суспільства особистостей, а не слухняних солдатів, що йдуть бездумно на смерть.

Бували випадки, коли хлопчиків провокували на бійку їх же наставники. Таким чином вони визначали, хто з вихованців відрізняється особливою спритністю і силою, а хто є природженим мудрим організатором. Тут було вкрай важливо знати, як поведуть себе хлопчаки в тій чи іншій ситуації в реальній ситуації.

Після такого своєрідного і досить жорсткого тесту їх розподіляли - когось готували до солдатської службі, а когось до офіцерської. Дуже багато спартанців були чудовими спортсменами. Вони ставали учасниками Олімпійських ігор і вигравали серйозні нагороди.

Деякі згодом ставали чиновниками і виконували адміністративні функції. Державна машина тут працювала чітко, ідеально, без збоїв. В чиновники потрапляли виключно філософи - люди, що відрізняються мудрістю, безкорисливістю, вмінням об'єктивно оцінювати навколишній світ.

Що стосується сім'ї і шлюбу, то ставлення до них було в Спарті утилітарним. Тут буквально все зводилося до інтересів країни. Мало це відношення і до подружжя. За умови, що чоловік став інвалідом, слабким і немічним, а дружина ще була молодою і сильною, він був зобов'язаний поступитися нею сильнішому чоловікові.

Велика частина молодих людей виховувалася саме солдатами. З служби їх відпускали тільки в 60-річному віці. За нашими мірками це дуже жорстко, але вони були на повному забезпеченні держави.

Цей показник вказує і на якість здоров'я спартанців. Щоб піти в такому віці зі служби, воно повинно було бути практично ідеальним. На пенсії солдатам виділялася земля, але було чимало таких, які поверталися назад в армію або ставали місцевими правоохоронцями.

Система влади

Управлінням Спарти займалася рада старійшин, яка називався герусія. Він складався всього з 28 чоловік старше шістдесяти років. До завдань ради входило приймати державні закони і бути присяжними в суді.

Головною ланкою в системі органів влади виступала колегія ефорів з п'яти чоловік. Їх обирали терміном на один рік. Ефори наділялися повноваженнями приймати важливі рішення і змістити з трону царя. До них ставилися з повагою, як до мудреців. Чимало ефорів були практикуючими філософами, створювали цілі праці з філософії.

Таким чином, у спартанців у віці було чотири шляхи. Вони могли стати фермерами, піти на службу в поліцію, бути старійшинами або ефорам.

(За матеріалами ЗМІ)

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...