Значне підняття ставок у лівійській війні. Опубліковано звіт ООН про ПВК "Вагнер" у Лівії. Турецька армія отримала новітні системи ППО Hisar-O

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 7 травня 2020 року


Лівія: Враховуючи обмежені можливості (із-за блокування) по отриманню інформації з лівійських фронтів – ситуація зі штурмом бази аль-Ваттійя не прояснена. Але відомо, що бої тривають.

І зараз стає очевидним, що Хафтар зі своїми спонсорами поставив все на військове рішення. Лише в разі зупинення наступу урядових сил він зможе розраховувати на перемови, про його перемогу вже не йдеться.

За повідомленням прес-секретаря ЛНА Ахмада аль-Мисмарі хафтарівські угруповання розпочинають операцію «Туюр Абабіль» («Зграя Птахів»).



І як гучний задаток цієї операції ВПС ЛНА провели масштабну атаку аеропорту міста Місрати, де за повідомленнями, ймовірно, розмістилася база БПЛА Bayraktar TB2. В результаті нанесеного удару по території аеродрому спостерігаються пожежі. В ЛНА повідомили, що знищена база безпілотників.

А тому що бойові спроможності хафтарівських ВСП викликають великі сумніви, виникла наступна версія. Згідно її, удар по Місраті завдали ВПС Об’єднаних Арабських Еміратів. Шість багатоцільових винищувачів Dassault Mirage 2000-9, яких були помічені на західній єгипетській авіабазі Сіді-Баррані, ще 5 травня.



Хоча, в прес службі лівійської армії заперечили будь яке використання ворожих літаків в цій атаці, і сказали що то був суто артилерійський удар, який влучив у місце зберігання пошкоджених та не розірвавшихся боєприпасів, підготовлених для знищення. Крапка. Як би там не було, що дійсно правда дізнаємося в найближчий час.



Ще в армії УНЄ прес-службі штабу операції «Вулкан Гніву» повідомили, що їхня авіація знищила військово-транспортний літак, що доставив зброю і боєприпаси для незаконних збройних угруповань Хафтара в місті Тархуна.


Авіаудар по літаку типу «Антонов» було завдано 5 травня після його посадки в аеропорту міста Тархуна. Вибух боєприпасів на борту літака Ан-26/32 викликав велику пожежу, що доводить неправдивість заяв представника ЛНА аль-Місмарі про те, що повітряне судно перевозило медичний вантаж, йдеться в повідомленні.



Крім того, в прес-службі штабу операції «Вулкан Гніву» відзначили, що літак типу Airbus 320 сирійської авіакомпанії Cham Wings Airlines, що вилетів в ніч на 7 травня з аеропорту Дамаска, зник з радарів в повітряному просторі Лівії. Експерти стверджують, що екіпаж судна, на борту якого знаходилися йорданські військові експерти та найманці, відключив бортові навігаційні пристрої, щоб уникнути долі літака в Тархуна.

А між Тархуна та Кастельверде в районі н.п. Аш-Шрєйдат турецькі БПЛА знищили еміратську ББМ Nimr. Що саме по собі спростовує втрату всіх Bayraktar в Місраті. Тим більше, я раніше повідомляв, що турецькі БПЛА чудово використовують польові злітні смуги або прямі ділянки доріг.

Хаотичні обстріли з боку ЛНА по Тріполі також продовжуються. Зі вчора ракетні удари нанесені по районах Абу-Салімі та Айн-Зарі. Кілька ракет влучили в цивільні будинки.

Внаслідок атак троє цивільних загинули, ще 19 отримали поранення за вчора. Дев’ять загиблих та 27 поранених цивільних, сьогодні. У Хафтара стверджують, що знищили склад боєприпасів.


Політичний активіст Юсеф Шафтар зазнав кількох поранень після того, як на його напали бойовики ЛНА під час штурму його будинку. Шафтар – політичний активіст, який підтримував режим Каддафі і виступає проти Хафтара та його війни в Тріполі. Протягом останнього року він отримував погрози вбивством, і в Бенгазі було видано ордер на арешт два місяці тому.


Місцеві джерела розповіли, що бойовики 106 бригади ЛНА напали на будинок активіста і намагалися його викрасти, але це не вдалося. Брати активіста вчинили спротив. Зав’язалася перестрілка. Шафтар був поранений, а командир нападників – Алі Аль-Табулі вбитий.

Репресії з боку хафтарівців, щодо активістів у Бані Валід розпочалися вчора після рішення місцевої Ради племен про виключення перебування підрозділів ЛНА у місті. Що цікаво, представником і старшим командиром Хафтара у Бані Валід є серійний вбивця Махмуд Аль-Верфаллі, якого Міжнародний кримінальний суд розшукує за військові злочини в Лівії. І не дивно, що місцеві не сприйняли таку особистість.

Російська ПВК «Вагнер» робить все від них можливе для підтримці ватажка незаконних збройних формувань зі сходу Лівії Хафтара. Про це йдеться в статті агентства Bloomberg, підготовленої на підставі доповіді експертів ООН.


Відповідно до публікації, з 2018 року в Лівії активно діють близько 800-1200 найманців з пригожинського «Вагнера», включаючи, щонайменше, 39 снайперів. Відзначається, що допомога силам Хафтара поєднує в собі технічну підтримку і безпосередню участь в бойових діях.

Як повідомляється, група, пов’язана з «Вагнером», брала участь в «дуже складній і масштабній кампанії в соціальних мережах» на підтримку Хафтара і його наземних операцій. За словами експертів ООН, такого роду «психологічні операції» заборонені в рамках ембарго ООН на постачання зброї до Лівії.

Також вказується, що ще до 2000 бойовиків з Сирії, ймовірно, були доставлені до Лівії з Дамаску авіакомпанією Cham Wings Airlines, за останній час.

У звіті вказується на напруженість у відносинах між росією і Хафтаром, що виникла через те, що москва задовольняла більшість прохань Хафтара, в той час як його відповіді на звернення російської сторони часто були «менш доброзичливими». «Хафтар обмежив переміщення вагнерівців, намагаючись не допускати їх до процесу прийняття рішень», – йдеться в доповіді.


Туреччина: Президент оборонної промисловості Ісмаїл Демір: «Поставки систем ППО «Hisar-O» (середньої дальності) у турецьке військо розпочалися. Технологічні недоліки будуть подолані в найближчі місяці».

Ці системи будуть розгорнуті в Сирії та Лівії в найближчий час. Добра новина.

Повідомлення від МО Туреччини:


Сирія: Сьогодні пройшло дев’яте спільне турецько-російське патрулювання траси М4. Сьогоднішній пройдений шлях склав аж 14 км. і досягнув міста Аріха.


Більше того, русня безперешкодно проїхала через блок-пост ХТШ.

Як таке в принципі могло статися? Кажуть, що вчора на цей рахунок проводилася зустріч між турецьким командуванням та керівництвом «Хайят Тахрір аш-Шам». Під час цієї важкої бесіди, турки наполягали на тому, що в разі блокування проїзду патрулів, русня припинить виконувати свої обов’язки по стримуванню асадитів і хитке перемир’я швидко скінчиться. Наведені доводи були переконливими і в ХТШ погодилися на пропуск патрулів. Натомість угруповання зажадало відкриття комерційних переходів з територією підконтрольній режиму, про що раніше заперечували турки. У підсумку, угода була укладена.

Військове підкріплення, включаючи танки та бронетехніку армії, досягає міста Дараа. У асадитів є намір провести каральну операцію, як відповідь на ліквідацію дев’ятьох поліціантів цієї провінції, що були страчені за викрадення та вбивство двох цивільних. Левову частину підкріплень складають підрозділи 5-го російського корпусу САА. Перед початком операції асадити висунули ультиматум населенню селища Аль-Музейріб про видачу тих кого вони рахують причетними до ліквідації злодіїв у пагонах. Час ультиматуму спливає.


Джерело


Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Польщі і Румунії проросійські сили готують антиукраїнські провокації: що відомо - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 5:00

23 квітня Сенат остаточно схвалив законодавчий пакет, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні. Білий дім вже заявив, що готує для відправлення в Україну допомогу на 1 мільярд доларів. ...

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...