Значно дорожчий за "китайця": Офіцер ЗСУ розкритикував "Шмавік" - український аналог DJI Mavic

Україна запускає серійне виробництво власного аналога популярного серед військових китайського квадрокоптера DJI Mavic.

Лейтенант ЗСУ з позивним «Алекс» розкритикував український аналог китайського дрона Mavic під назвою «Шмавік».

Ось його аргументи:

1. В порівняльній табличці вказана ціна $3500. Я нагадаю, що Mavic 3 Classic можна купити за $1750, а Mavic 3 Pro за $2100. Я грубо округлив, не враховуючи ціну на «нічний мавік» та ентерпрайз, взяв найпопулярніші моделі. Тому не сильно зрозумів звідки взялась ціна на нього $3500. Вітчизняна розробка тим більше має бути дешевшою, причому не на пару сотню баксів.

Таблиця, про яку говорить військовий:

2. Є лише одна суттєва відмінність, на якій роблять акцент — можливість зміни частоти, щоб РЕБ не зміг легко втрутитись в роботу. Це аж ніяк не панацея від засобів РЕБ, пише «Алекс».

3. Система скиду легко друкується на 3D-принтері і не є чимось неймовірно дорогим.

4. Час польоту збільшено і це дійсно плюс, але все залежить від режиму польоту та інших факторів.

5. Пишуть, що можливо ремонтувати в польових умовах. Питання, а чи сильно це відіграє роль, якщо Mavic втрачається, або повертається, рідко коли можна його забрати з поля бою або вилетіти підбитим.

6. Висота сильно ролі не грає, на 6000 метрів вгору не літаємо.

«Велике ще питання стосовно того, яка там оптика і наскільки обширна буде лінійка цих дронів, тому поки сказати щось важко, треба дивитись на зразки», — підсумував військовий.

Нагадаємо, що цього тижня стало відомо, що Україна запускає серійне виробництво власного аналога популярного серед військових китайського квадрокоптера DJI Mavic. Найважливіша перевага українського дрона, який назвали «Шмавік», — він стійкіший до пошкоджень та РЕБ. Уже влітку ЗСУ можуть отримати перші партії.

Розробка китайського аналога зайняла рік і коштувала українській компанії понад $500 000. У лютому 2024-го дрон пройшов випробування в умовах активних радіоперешкод. Компанія вже виготовила понад 300 штук, щоб роздати військовим для випробувань у бойових умовах. До 1-го червня компанія планує запустити першу лінію виробництва в обсязі 500 штук на місяць. План до кінця літа — вийти на виробництво 2500 «Шмавіків» на місяць в Україні.

У жовтні 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна викуповує 60% всього світового виробництва дронів Mavic. Але пізніше китайський виробник Mavic — компанія DJI — спростувала слова українського прем'єр-міністра.

Валерій Яковенко, засновник DroneUA, прокоментував спростування DJI: «Якщо ми подивимось детально на першоджерело відповіді виробника — там нема спростування обʼємів, є заперечення наявності підтвердженої інформації зсередини компанії. А також нагадування про те, що виробник не погоджує відправлення обладнання до України чи боліт».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...