"Знайомий експоліцейський показав зразок вищого пілотажу в переоснащенні бомбосховища - добудували мінус перший поверх та здають площу під бордель", - Андрій Кокотюха

"Улітку 2014 року мій тоді ще одинадцятирічний син прибіг додому з новиною: бачив біля парадного велику стрілку, яка показувала в напрямку укриття. Саме так київський хлопчина вперше відчув незриму раніше присутність війни. До того він знав про це лише з мультсеріалу Зоряні війни і цікавився, хто такі сепаратисти", - пише український письменник Андрій Кокотюха у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"За вісім років уже дев’ятнадцятирічний юнак уперше пішов, куди вказувала рятівна стрілка. Провів там ніч із 24 на 25 лютого. І більше в бомбосховище не потикався. Він береже себе, ховаючись у ванній чи коридорі. Пояснення просте. Зі слів відповідального й критично мислячого молодого українця, в укриттях отаборилися здебільшого бомжі. А отже, там антисанітарія, задуха і загалом жодних умов навіть для тимчасового перебування.

Коли на одній шальці терезів брудне приміщення, а на іншій — збережене в тому приміщенні життя, вибір для притомної людини очевидний. У містах та селищах, на які російські ракети летять від першого дня масштабного вторгнення, вибір мешканцями давно зроблений. Тим більше, що для сотень тисяч, включно з дітьми, літніми людьми та людьми з інвалідністю, таке укриття лишається, на жаль, єдиним дахом над головами: помешкання знищені. Але ж після трагедії в Києві в ніч із 31 травня на 1 червня йдеться все ж таки про мільйони тих, хто завдяки блискучій роботі ППО та загалом ЗСУ альтернативу брудному підвалу все ж таки має.

Тим більше, що бруд у контексті наявності й водночас недоступності бомбосховищ — у тому числі політичний. Винних у трагедії біля поліклініки в Деснянському районі столиці представники влади, громадські активісти й блогери шукають то в офісі міського голови, то в офісі міської військової адміністрації, то в офісі районного керівництва. Вкотре заговорили про розборки між очільником мерії та головою ОП. Але шум — лише використання трагедії в своїх інтересах. Це, на жаль і сором, не перша і не остання трагедія, яку використають один проти одного політичні табори та їхні прихильники. Тим часом проблема укриттів в Україні з’явилася не 1 червня. Ба більше: якщо вісім років тому мій син побачив маркування укриття на стіні будинку, це зовсім не означає вирішення проблеми.

Я народився, виріс та дотепер живу в міському, урбаністичному просторі. Так склалося, що здебільшого мешкав і мешкаю в новобудовах. Або ж будинках, котрі зводилися на початку 1980-тих. Тож, за моїми спостереженнями, в пізньому СРСР бомбосховища в підвалах закладалися в проекти міських забудов.

Це підтвердили архітектори, з якими випала нагода спілкуватися нещодавно. Готуючи сценарій для документального серіалу про специфіку радянських часів, відкрив для себе проблеми радянського підходу до архітектори: боротьба з так званими надмірностями. Зовні нові квартали мали бути стандартними, одноманітними, наочно безбарвними — ознака тоталітарного підходу, Орвелл і тут передбачив. Допускалися лише стандартні проекти забудов, і стандарт усюди передбачав укриття від ворожих бомб та ракет. Звичайно ж, натівських, американських.

У нашому будинку в Ніжині, зданому 1982 року, було бомбосховище. Ключі від нього були в досить великої кількості відповідальних людей. Щонайменше один на парадне. Тобто, дістатися до укриття за бажання міг котрийсь дворових пацанів. І наша компанія з цікавістю вивчала доволі облаштований побут місця, де можна рятуватися від обстрілів. Не згадаю, чи був там десь туалет і загалом доступ до каналізації. Зате точно пам`ятаю ряди двоярусних дерев`яних нар й досить широкий прохід між ними. Припускаю, щось подібне мали всі спроектовані в СРСР міські бомбосховища… аж до початку 1990-тих років.

Пояснюючи замо́к на бомбосховищі, через який загинула жінка з дитиною, директор Департаменту муніципальної безпеки Роман Ткачук сказав: укриття не тримали відчиненими постійно. Адже безхатьки могли організовувати собі там притулки. Досвід перебування в пересічному бомбосховищі мого сина свідчить — бомжі не лише могли заселитися там, а й справді облаштувалися.

Це підтвердив незалежно від того відомий історик Вахтанг Кіпіані. У лютому-березні минулого року він кілька разів відносив у сховища разом з побратимом зайві продукти, якими щедро ділилися київські бізнеси і громадяни. Якось занесли печиво, апельсини, соки з розрахунку на кільканадцять дітей. За пів години все зникло. Згодом довколишні мешканці сказали: бояться перебувати в укриттях, бо там якісь дивні люди. То були безхатьки, для яких той простір став ідеальним місцем тимчасового перебування. Навряд це поодиноке явище й виняткове спостереження.

Я застав часи, коли бомбосховища здавали в оренду під відеосалони й спортзали-качалки. В один такий навіть ходив, він досі є. Також у колишніх укриттях — склади, маленькі магазини, косметичні салони, перукарні, ветеринарні клініки. Один знайомий екс-поліцейський не просто розповів, а й показав зразок вищого пілотажу в переоснащенні бомбосховища — добудували мінус перший поверх та здають площу під бордель. Ще там переховували необлікований товар, який за документами значився гуманітаркою. Зносили різний хлам. Міняли замки й облаштовували притони. А там, куди підприємницький креатив не встигав дотягнутися, територію мітили бомжі.

У забудовах нової доби бомбосховища вже не передбачені. ЖК натомість мають підземні паркінги кількох рівнів. Зараз вони, як у нашому будинку, виконують функцію укриття. Але ж там випадкові особи не сховаються, хіба за домовленістю йдуть працівники поштового відділення, яке через дорогу. Знаю кілька прикладів у нашому мікрорайоні, коли орендарі колишніх укриттів дисципліновано звільнили територію, ще й допомогли переобладнати. Проте навряд таких випадків багато.

Зате телевізійні репортажі наприкінці 2021 року рясно показували, як чиновники інспектують бомбосховища. Про їхню непридатність для експлуатації тоді ж і заговорили. А отже, навіть якщо зараз, на хвилі свіжого скандалу, укриття повідчиняють, проблема не вирішиться. Бо, повертаючись до початку, люди навіть під час щонічних обстрілів не дуже хочуть ховатися в лігвах безхатьків. Разом із безхатьками, до речі. Така людська природа: поки рідний дім, на щастя, не в руїнах, берегти себе хочеться в хай мінімально, але — цивілізованих умовах.

Проблема ж цивілізованості наших міських бомбосховищ виникла, коли чинному меру Києва було ще двадцять, а його опонентові, чинному голові нашої держави — взагалі ще п’ятнадцять років. Можливо, обоє, кожен на своєму місці, вирішать її зараз. Як і проблему безхатьків…".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...