Зроблені в РФ: Які бойові вертольоти може отримати Україна від США

"Західні ЗМІ пишуть, що США планують передати Україні частину військової техніки, яка призначалася для Афганістану. Зокрема, мова де про бойові гелікоптери ВПС Афганістану, які на момент захоплення влади "Талібаном" перебували за межами країни і право власності на які належить Сполученим Штатам", - пише журналіст Руслан Рудомський у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Мова йде про 20 бойових вертольотів Мі-17В-5 та Мі-8МТВ, які були виготовлені Росією для Сполучених Штатів Америки і призначались для Республіки Афганістан, яку влітку 2021 року повалили таліби. Очікується, що першу партію гелікоптерів відправлять вже навесні 2022 року.

Давайте поглянемо, що це за вертольоти.

Що таке бойові вертольоти

Бойовий (ударний) вертоліт – це військовий вертоліт, який виконує функції штурмовика і здатний вражати цілі на землі та, рідше, у повітрі.

Сьогодні ударні вертольоти відіграють дві основні ролі: забезпечення повітряної підтримки наземних військ і знищення бронетехніки.

Найбільш відомими у світі ударними вертольотами є американський AH-64 Apache та радянські Мі-24 і Мі-8 різних модифікацій. Їх можна спостерігати в фільмах про військові операції і країн НАТО, і колишнього так званого "соціалістичного табору".

Озброєння ударних вертольотів може включати в себе протитанкові ракетні комплекси (ПТРК), високоточні ракети, кулемети, малокаліберні гармати тощо. Деякі ударні вертольоти оснащуються ракетами класу повітря-повітря, але переважно для самооборони.

Мі-17В-5 / Мі-8МТВ

Очікувані Мі-8МТВ (експортне маркування – Мі-17В-5) – це російський військово-транспортний вертоліт зі штурмовими можливостями. Самі росіяни називають його найновішою модернізацією радянського вертольоту Мі-8 і стверджують, що він "створений з урахуванням всебічного аналізу досвіду застосування російської гелікоптерної техніки в бойових діях у різних "гарячих точках".

В цілому Мі-8МТВ повторює компонування гелікоптера Мі-8, але конструкція більшості агрегатів та вузлів була змінена. Наприклад, вдосконалили форму капотів двигуна, а на повітрозабірниках встановили пилозахисні щитки.

За головним редуктором розташували допоміжну силову установку для подання стислого повітря до систем запуску основних двигунів, а також для забезпечення бортової мережі постійним струмом в аварійних ситуаціях в повітрі.

Для аварійного покидання гелікоптера у вантажному люці зробили отвір з кришкою, а по правому борті встановили люк-вікно. Саму кабіну зробили броньованою за рахунок кріплення на зовнішніх вузлах броньованих плит. Також броню отримали і паливні баки.

Лопаті несучого та рульового гвинтів устатковані системою проти зледеніння. Також вертоліт отримав можливість спуску на лебідці до чотирьох осіб одночасно, рампу, пошуковий ІЧ-прожектор, ІЧ-камеру і окуляри нічного бачення.

Основні характеристики:

  • Максимальна злітна маса, – 13 000 кг
  • Максимальне корисне навантаження – 4 000 кг
  • Максимальна швидкість – 250 км/год
  • Дальність польоту з внутрішніми ТБ – 650 км
  • Практична стеля – 6 000 м.
  • Об'єм вантажної кабіни – 23 м3
  • Кількість десантників, що перевозяться у вантажній кабіні – 36 чол.

Вертоліт може експлуатуватися цілодобово в різних кліматичних умовах і має широкі транспортні можливості за рахунок найбільшої у своєму класі вантажної кабіни.

Вертольоти Мі-8МТВ / Мі-17В-5 у базовій комплектації можуть оснащуватися комплектом озброєння, еквівалентним вертольотам Мі-24, а саме: до двох 7,62-мм кулеметів у носовій та кормовій установках, два 12,7-мм кулемети, до двох керованих гарматних контейнерів з 23-мм гарматами ГШ-23Л, С-8 ракети в блоках, "Штурм-В" або ПТУР "Атака" (до восьми штук), "Голка-С" або 4250-кг бомби.

Щоправда, не факт, що Україна отримає вертольоти з бойовим комплектом. Але на цей випадок у нас є власні розробки – в Україні вертольоти серії Мі-8 та Мі-24 оснащуються сучасним вітчизняним бойовим модулем ПМ-ЛКТ, головною ударною силою якого є керована протитанкова ракета з ракетного комплексу "Бар'єр-В".

Після усіх вдосконалень та модернізацій, ці вертольоти призначені для:

  • перевезення особового складу;
  • транспортування вантажів (озброєння і військової техніки) всередині вантажної кабіни або на зовнішній підвісці;
  • десантування тактичних повітряних десантів;
  • висадки розвідувально-диверсійних груп;
  • знищення легкоброньованої техніки, ураження майданних цілей та живої сили;
  • евакуації та перевезення поранених

До речі, на озброєнні ЗСУ вже перебуває 23 вертольотів модельного ряду Мі-8, отримані у "спадок" від СРСР (після низки вітчизняних модернізацій вони отримали маркування Мі-8МСБ-В). Це означає, що в нашій армії вже вміють поводитись з такого виду технікою, тому додаткового дороговартісного навчання персоналу не буде потрібно".

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Обстріли. Влада. Безпека

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Влада виявилася неготовою до нинішніх інтенсивних обстрілів. Гроші було освоєно не для ефективного забезпечення оборони. Наближається криза. Новий обстріл. І кожного разу – інший малюнок атаки. Одна мета: знищити Україну. І збудувати світ, де людожери ...

Повернувся з України "у відпустку": У "Крокус Сіті Холі" вбили полковника ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:00

Полковник ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол. Про це повідомляє видання "Медиазона", передають Патріоти України....