Зухвалий ковідіотизм виглядає дуже погано: В УПЦ МП вирішили засудити журналістів через коронавірус

В УПЦ МП – наступна серія драми "Вірус і церква". Тепер владики шукають спосіб ухилитися від необхідності визнати, що помилялися щодо карантину.

"Ледь оговтавшись від хвороби, викликаної вірусом COVID-19, намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) подав у суд на "5 канал" через публікацію інформації про те, що він нібито закликав вірян приходити до храмів, ігноруючи карантин. А митрополит Онуфрій, відповідаючи на питання журналістів, назвав епідемію в Лаврі звичайним сезонним захворюванням", - пише Катерина Щоткіна у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Владика Павло, як завжди, неповторний. Його, здається, не турбує те, що у телеканалу (і, думаю, не лише "П'ятого") є відеозапис його запрошення до вірян "приходити, незважаючи ні на що". І навіть те, що серед братії та семінаристів багато хворих і є померлі, його турбує менше, ніж те, що монастир зазнав збитків через закриття владою на карантин.

Можна було б уявити владику Павла як зайця на барабані - чим гіршою є ситуація, тим голосніше він б'є ногами. Окрім того, йому не вперше доводиться перекладати відповідальність за свої проколи на журналістів. А що? Так всі роблять. І мішень вибрав політично грамотно: хто тільки не написав/показав/розповів про його заклики приходити до храмів, ігноруючи карантин, але до суду владика тягне саме "П'ятий" - канал Петра Порошенка. Він прекрасно знає, що українська влада використовує будь-який привід, щоб стусонути колишнього президента - і пропонує владі свій черевик. Ми, мовляв, союзники, нам є проти кого дружити - так навіщо ж нам сваритися через дрібниці?

Але до цього простого меседжу все не зводиться. Владика Павло не заєць - з усіх можливих типів захисту він завжди вибирає сициліанський. І в медіаскандалі він - як риба у воді. All publicity is good publicity: допоки ти на екранах - не має значення, в якій якості і з яким меседжем, публіка любить очима, а не вухами, - ти залишаєшся в політичній обоймі, тебе вважають впливовим, тобі дають гроші і не дають на поталу.

Владика Павло повною мірою є людиною українського політичного істеблішменту - з його зухвалими манерами, тонко розрахованим божевіллям в промовах, неприхованою розкішшю і впевненістю в тому, що він міцно тримає Бога за бороду. І навіть з тією роллю, яку він грає багато років і з незмінним успіхом, він органічно вписується в наш політичний бомонд.

Судовий позов від владики Павла можна було б вважати черговою витівкою такого роду. І ми б так і вчинили, якби його не підтримав особисто голова церкви - митрополит Онуфрій. Як ви пам'ятаєте, під час Великодня предстоятель УПЦ МП зник з радарів - пішов у затвор. Були навіть чутки, що він підхопив коронавірус - не виключено, що від свого головного спонсора і радника Вадима Новінського, який саме напередодні Великодня повідомив про позитивний тест на COVID-19. Але ось вони знову на публіці, і знову разом - шерочка з машерочкою - прибули покладати квіти до пам'ятника Невідомому солдату. А тут, розумієте, журналісти (знову!) - цікавляться, як справи з епідемією в Лаврі.

І Онуфрій, що сам тільки-но повернувся з карантину, в супроводі "коронавірусного" нардепа відповідає, що ніяких приводів для занепокоєння немає. Це просто сезонне загострення, нічого особливого - "ми всі хворі". Була, розумієте, зима, а тепер, бачите, майже літо - ось і хворіють люди, як зазвичай. У когось болить вухо, у когось - нога. А ви відразу - коронавірус!

В іншій ситуації можна було б сказати, що владика не те, щоб збрехав - просто не дуже витончено уник відповіді. Але зухвалий ковідіотизм намісника церкви дуже погано виглядає на фоні інформації про хворих і померлих, що надходить з лаври та інших монастирів і парафій МП. Який вигляд мало б командування, яке заперечує факт війни, коли з лінії фронту щодня приходять зведення про вбитих та поранених?

Втім, хіба ми не знаємо, як воно виглядає? Просто коли в "іхтамнєтів" починають грати люди в церковних ризах, все ще відчуваєш не шок, але цілком певний душевний дискомфорт. Коли політик бреше - це можна списати на дипломатію, інтриги. А коли бреше служитель церкви - це як називається? Не думаю, що це богословське питання.

Виступи владики Павла й митрополита Онуфрія перетинаються і збігаються в одній важливій точці - обидва відмовляються навідріз. Вони не тільки не збираються визнавати, що неправильно оцінили загрозу епідемії, через що багато віруючих, клірики, ченці та студенти семінарії поплатилися здоров'ям, а то й життям. Відмовою визнавати власні прорахунки нас не здивуєш - ми й самі це непогано вміємо. Але керівництво УПЦ МП шукає прихисту в брехні, цього разу відвертій до цинізму.

Як це позначиться на церкві? На її авторитеті? На її місії, врешті-решт? Церква, яка бреше в очі, - це і є "істинна церква" епохи постправди?

Всупереч багатьом прогнозам і очікуванням, УПЦ МП навряд чи постраждає. У тому сенсі, що поведінка представників її Церковної ієрархії не стане приводом для віруючих і цілих парафій переходити до ПЦУ - такі припущення висловлювалися. Як точно зауважив колишній священик і колишній голова прес-служби УПЦ МП, а нині священик ПЦУ о. Георгій Коваленко, "віряни Московського патріархату залишаться вірними Московському патріархату". УПЦ МП згуртована, як ніколи. З неї пішли майже всі ті, хто вагався, а ті, що залишилися, давно й міцно переконали себе в тому, що ця церква "правильна", а також знайшли для себе відмовки та виправдання, що дозволяють ігнорувати дивацтва священнослужителів або навіть підтримувати їх. І навіть якщо вони будуть до глибини душі обурені ковідо-дисидентством священнослужителів, це не стане для них поштовхом до переходу в Православну церкву України. ПЦУ для них - питання закрите. У самому крайньому випадку, найбільш вразливі можуть просто піти. Але не перейти.

Але шкода, хоча вона й не підлягає інвентаризації, нанесена, і чимала. Керівництво УПЦ МП можна було б зрозуміти і частково виправдати в тому, що стосується політичних питань. Їхнє небажання помічати російську агресію, радикальний протест проти автокефалії та ПЦУ - все це можна пояснити. Але політика щодо епідемії і карантину - просто дивовижний приклад саморуйнування. Якщо удар Томосом було завдано церкви ззовні, і, як будь-який удар ззовні, він має позитивні наслідки - консолідацію вірних, то офіційне ковідо-дисидентство церковного керівництва - це удар головою об стінку. Це розділило церкву зсередини - на тих, хто прийняв карантин, погодившись не лише з українською владою, але й з патріархом Московським, і на тих, хто пішов у відмову (а там - і на лікарняне ліжко) разом з Київською митрополією і головними монастирями країни, проте всім продемонструвавши, які вони непохитні у вірі".

УПЦ МП від цього, звісно, не розвалиться. І митрополит Київський навряд чи поплатиться за свою впертість кріслом - патріарху Московському зараз не до нього, у нього і ближче, прямо на Росії, повно таких же ковідідіотів у чинах. Але ця історія, яка почалася із звичайної помилки, а переросла у неприховану брехню, маргіналізує УПЦ МП.

Так, вона збереже свої парафії і буде й надалі наполягати на тому, що вона найбільш численною (всі знають, що порахувати справжню кількість віруючих неможливо). Вона напевно збереже популярність телеканалів - публіка любить клоунів. Їй навіть, як і раніше, будуть виділяти вертольоти для обльотів міст з іконами - з тієї ж причини. Але сприймати все це всерйоз вже просто не можна. Широка публіка мала можливість переконатися в тому, що церковні владики - у тому числі ідеальні ченці - брешуть. А якщо вони брешуть з приводу епідемії - приносячи при цьому в жертву здоров'я і життя побратимів - немає ніякої причини вірити їм і в будь-яких інших ситуаціях".

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Уклонистов закапывают заживо": Росіяни поширюють черговий фейк про ТЦК (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 22:29

Телеграм-канали РФ поширюють відео, на якому нібито співробітник житомирського ТЦК та СП "закопує" ухилянта. Вони брешуть про те, що таким чином чоловіче населення, яке "відмовляється йти на фронт", намагаються залякати. Про це пише ЦПД, передають Патр...

"Ездок, скорее, сломает себе шею": Росіяни показали "геніальний" винахід проти дронів ЗСУ (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 22:02

"Щоправда, навряд чи подібне вітрило, причеплене з одного боку, врятує навіть від пращі. Їздок швидше зачепиться за гілку і зламає собі шию, що теж непогано", – зауважив він.