10 січня - річниця появи перших українських грошей після розпаду СРСР: Як це було

Купони були незмінним атрибутом фінансової кризи 90-х.

10 січня 1992 року мешканці нашої держави вперше побачили нові грошові знаки – купони. Рішення про запровадження власної валюти Верховна Рада України, виконуючи Декларацію про державний суверенітет 1990 року, прийняла ще у травні 1991 року. Однак насиченість подій та підготовка завадили цьому, зазначають Патріоти України.

Неминучість великої інфляції на тлі розпаду Радянського Союзу, змусила керівництво країни зачекати з впровадженням повноцінних грошей. Замість надрукованих в Канаді гривень, інфляційний удар на себе довелось взяти купонам багаторазового використання або купоно-карбованцям.

Перший випуск надруковано на французькій фабриці Imprimerei Speciale de Banque наприкінці 1991 року. Зараз цієї компанії, що виготовляла захищену паперову продукцію, не існує. Вона збанкрутувала під час кризи 1998 року і повністю ліквідована.

Купони мали деякий час співіснувати з радянським рублем, тому в номіналах не відрізнялися від нього. А це прямо означає існування рідковживаних на Заході грошових розмірів 3 та 25 карбованців, яких нема в сучасній гривні.

Окрім водяних знаків у вигляді паркетного орнаменту, купони були фактично позбавлені захисту. Не було звичних для нас номера та серії, підпису головного банкіра. Врешті не було й державного герба, адже його банально не існувало. Тризуб і номер з’явилися на паперах другого випуску.

Готуючи цей допис, не вдалося встановити автора ескізів. Не ясно, чи мали до них відношення творці гривні. Можна лише ствердити, що використано зображення фрагменту пам’ятника Кию, Щеку і Хориву, а, власне, на аверс купюри помістили сестру їхню – Либідь. На звороті зображено будівлю Святої Софії.

Можливо, що зовнішній вигляд купонів готували чи доопрацьовували у Франції, бо надто дивною є подібність емблеми компанії з геометричною фігурою на купюрі.

Купони були незмінним атрибутом фінансової кризи 90-х. У січні 1992 року найбільшим номіналом була сотня, у 1996 р. – папірець з написом 100 000 дорівнював одній новенькій гривні, але це вже інша історія…

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...