"$2200 - це ще не межа": Коболєв озвучив шокуючий прогноз ціни на газ

Єврокомісія не поспішатиме з розглядом скарги "Нафтогазу" на зловживання російським "Газпромом" домінуючим становищем на європейському ринку газу. Таку думку в ефірі Радіо НВ висловив колишній голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передають Патріоти України.

"Ця справа, я сподіваюся, буде прийнята до розгляду, я не хочу пірнати в складні юридичні аспекти, які визначають здатність "Нафтогазу" подавати подібні скарги і успішно надавати аргументи, які потім стануть базою для певних висновків саме цього департаменту Європейської комісії", — заявив колишній керівник держкомпанії.

Коболєв зазначив, що хотілося б побачити подібні скарги на "Газпром" від європейських компаній. "Той факт, що про них ми нічого не чуємо, той факт, що про них ми нічого не бачимо, насправді є сумним підтвердженням того факту, що поки Європейські функціонери займають дуже пасивну позицію по відношенню до "Газпрому", — зазначив колишній глава "Нафтогазу".

На думку Коболєва, у Єврокомісії достатньо фактів, що вказують на те, що "Газпром" активно зловживає своєю домінуючою позицією на європейському ринку газу. Колишній глава "Нафтогазу" допустив, що ціни на газ в Європі продовжать рости й "$2200 — це ще не межа". Він додав, що деякі аналітики прогнозують зростання цін на газ до $3000 за тисячу кубів.

Скарга "Нафтогазу":

22 грудня 2021 року Національна акціонерна компанія "Нафтогаз" звернулася до Європейської Комісії зі скаргою на зловживання російським "Газпромом" домінуючим становищем на європейському ринку газу.

Ціна на газ:

  • Ціни на газ в Україні корелюють з цінами на європейських хабах, оскільки наша країна - інтегрована частина європейського газового ринку з 2015 року і імпортує з Європи близько 30% від загального обсягу споживання блакитного палива.
  • Станом на 14 грудня 2021 року ціни на газ в Європі підвищилися до нової рекордної позначки.
  • 15 грудня спотові ціни на газ в Європі на січень перевищили 1,5 тис. доларів за тисячу кубометрів, щодня зростаючи на 7%.
  • 16 грудня 2021 року вартість газу в Європі перевищила 1700 доларів за тисячу кубометрів.
  • Станом на 20 грудня спотові ціни на газ у Європі на січень зросли до 1,9 тис. доларів за тисячу кубометрів.
  • 21 грудня 2021 року газ в Європі встановив абсолютний ціновий рекорд, перевищивши 2 тис.доларів.
  • 22 грудня 2021 року "Газпром" озвучив середню ціну експорту газу на 2022 рік.
Джерело: НВ

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...