Аналітики розповіли, коли НБУ може послабити гривню й навіщо

Ближче до осені Національний банк може почати додавати певні елементи гнучкості у курсоутворенні та поступово послабить гривню, щоб усунути частину надлишкового попиту на іноземну валюту. Про це йдеться у фінансовому тижневику групи ICU, передають Патріоти України.

"Значний дефіцит валюти на міжбанківському ринку зберігатиметься і надалі. Попит на іноземну валюту відновлюється швидше, ніж пропозиція валюти, оскільки експорт залишається дуже обмеженим через логістичні труднощі. Ми очікуємо, що ближче до осені НБУ почне додавати певні елементи гнучкості у курсоутворенні і поступово послабить гривню, щоб усунути частину надлишкового попиту на іноземну валюту", - йдеться в повідомленні.

У ICU також очікують, що міжнародні резерви НБУ дещо зростуть до кінця року завдяки збільшенню обсягів міжнародної допомоги Україні.

Аналітики нагадали, що у травні міжнародні резерви НБУ впали на 6,8% - до 25,1 млрд дол. "НБУ змушений був продати 3,4 млрд дол. на міжбанківському ринку, щоб задовольнити надлишковий попит на валюту, який ймовірно обумовлювався погіршенням балансу торгівлі товарами та значними обсягами зняття населенням валюти за кордоном з гривневих карт. Приплив міжнародної допомоги не був значним у травні і склав лише еквівалент 1,7 млрд дол., зокрема 0,6 млрд євро від Світового банку та 0,6 млрд євро від ЄС", - сказано в тижневику.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...