Apple і Tesla вже зупинили заводи: Енергетична криза в Китаї стала загрозою для всього світу - на грані краху все

Від енергокризи страждає не тільки Європа - в Китаї через дефіцит електроенергії почали зупинятися заводи. Криза зачепила, зокрема, підприємств Apple і Tesla, передають Патріоти України.

Як повідомляють китайські постачальники, заводи зупинилися через вимкнення електрики. Так криза вже почала виходити за межі Китаю, з'явився ризик збоїв у міжнародних ланцюжках поставок. Зокрема це стосуватиметься постачання iPhone 13, вважають у Nikkei

Блекаути відбуваються за розпорядженням місцевої влади, які ввели режим жорсткої економії вугілля і газу. Найсильніше енергетична криза вдарила по північному сходу і півдню Китаю. У цих регіонах закрилися торгові центри, магазини частково працюють при свічках, а електропостачання в години пік "нормують", пише Reuters.

Загалом близько 15 китайських компаній заявили про зупинку виробництва. Аналогічні заяви зробили 30 тайваньських компаній, чиї виробничі потужності розташовані на материковому Китаї. До нестачі електроенергії призвели рекордні ціни на вугілля і газ. Вартість палива зросла на тлі посилення екологічних норм.

Проблеми з електропостачанням в Китаї можуть поставити під загрозу поставки товарів по всьому світу, вважають аналітики Bloomberg. Справа в тому, що продавці збільшують замовлення перед сезоном різдвяних розпродажів, а більшість товарів виробляють саме в КНР.

Окрім зупинки заводів і вимкнень "світла" в будинках пересічних громадян, у містах провінцій Ляонін, Цзілінь і Хейлунцзян почалися вимкнення світлофорів. Це може призвести до транспортного колапсу, що ще більше вдарить по системах логістики.

Економісти Nomura Holdings і China International Capital уже знизили прогнози зростання ВВП Китаю. А в Комуністичній партії Китаю попередили, що енергетична криза підніме ціни на товари і призведе до розгону інфляції. Крім того, громадяни Китаю можуть зіткнутися з вимкненнями води через неактивні насоси.

  • Європа також зіткнулася з енергетичною кризою через рекордне зростання цін на газ. В ЄС і Великобританії Європі закрили цілу низку заводів і енергокомпаній, а тарифи для населення підвищують. У ситуації, що склалася, Європарламент звинувачує російський "Газпром".
  • Зараз у Китаї є ще один ризик для світової економіки – найбільший забудовник Evergrande опинився за крок від банкрутства. На думку експертів, загроза дефолту Evergrande може поширитися і на інші ринки. Китайського девелопера порівнюють з Lehman Brothers, банкрутство якої стало відправною точкою колапсу 2008-го.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...