"Байден идет!": Заможні росіяни панічно скидають рублі

Подальша доля рубля буде залежати від адміністрації Джо Байдена і його рішучості вводити нові санкції.

Московська біржа зафіксувала різкий сплеск числа бажаючих позбутися рублів і купити долари США. На вечірній сесії валютного ринку в п'ятницю кількість заявок на покупку в парі долар-рубль з розрахунками завтра досягало 5,2 тисячі. Це випливає з даних в терміналі Quik, зазначають Патріоти України.

Це значення близьке до рекорду за весь час доступних даних. Більше заявок на придбання доларів (6 тисяч) в біржовому «стакані» стояло лише одного разу - 18 січня 2014 року, через два дні після історичного «чорного вівторка» з обвалом рубля до 80 за долар і 100 за євро.
В цьому році максимальне число бажаючих купити валюту біржа фіксувала 16-17 березня, коли рубль почав стрімко руйнуватися разом з цінами на нафту, а потім - в перших числах червня, коли курс долара на короткий час падав нижче 70 рублів. З тих пір, як правило, число заявок від покупців коливалося близько 3 тисяч, в рідкісні моменти піднімаючись до 4 тисяч.

Покупці валюти з'явилися на біржі після того, як рубль несподівано і різко зміцнився на тлі виборів США. За два дні - 3 і 5 листопада - курс долара впав на 3,4 рубля, або 4,2% - рекордно з січня 2016 року. Почавши тиждень стрибком до 80,9525 рубля, «американець» в четвер падав нижче 77 рублів, а завершив тиждень на позначці 77,41.

Євро знижувався повільніше, слідуючи за динамікою форекса, де долар оновив 2-місячний мінімум. Курс європейської валюти з 94,14 рубля в понеділок впав до 92,0125 рубля на закриття п'ятничних торгів.
C початку року, втім, рубль втрачає 25% до долара і 30% до євро, що робить його третьою гіршою валютою ринків, що розвиваються (після турецької ліри і бразильського реала).
Подальша доля рубля буде залежати від адміністрації Джо Байдена і його рішучості вводити нові санкції. «У середньостроковій перспективі рубль, швидше за все, буде відставати від активів інших EM за президентства Байдена через зрослу ймовірність нових санкцій США до РФ і / або як мінімум меншою відкритості Білого дому до зовнішньої політики РФ», - говорить старший аналітик з ринків Informa Global Markets в Лондоні Крістофер Шилз.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...