Банки активно блокують картки українців: Кого і за що залишать без рахунку

В Україні почастішали випадки блокування карток. Однією з найпоширеніших причин (крім заборгованостей та шахрайства) є фінансовий моніторинг. Адже банки зобов'язані відстежувати операції клієнтів, щоби не допускати легалізації тіньових доходів та незаконної підприємницької діяльності фізосіб, передають Патріоти України.

Юрособи стикаються із блокуванням рахунків набагато рідше, адже кожну свою операцію мають підтверджувати документально, пояснили фахівці "Мінфіну". А ось для фізосіб існує ціла низка критеріїв, на які банки звертають увагу.

Причиною для блокування рахунку може стати будь-який з них. Зокрема, банки стежать за такими ознаками:

  • Великі операції із сумою понад 400 тис. грн

Усі дії з такими сумами перевіряються. У клієнтів запитують інформацію щодо мети операції, походження коштів тощо. Дані передаються безпосередньо до Держфінмоніторингу.

  • Частота платежів та їхня відповідність профілю власника рахунку

Тривожним для банків дзвіночком, наприклад, є несподіване та масове надходження за рахунок дрібних переказів від різних людей. Це може вказувати на те, що людина зайнялася нелегальною підприємницькою діяльністю. Однак причиною може бути й те, що незареєстрований у реєстрі волонтер збирає кошти на особисту картку.

Ще один варіант – нетрадиційно велика сума для рахунку. Наприклад, якщо на картку студента чи пенсіонера, де до того перебувало не більше 3-5 тис. грн, раптом потрапляє сума 100-150 тис. грн. Хоч це і менше за заявлений ліміт у 400 тис. грн, операцію, найімовірніше, перевірять.

  • Підозра про виплату "сірих" зарплат

Це, наприклад, коли на рахунок фізособи вноситься велика сума готівкою (через термінал, банкомат тощо), а пізніше ця сума "розкидається" по інших рахунках. Крім того, питання може спричинити невідповідність річного обороту за рахунком офіційним доходам власника або реєстрація власника рахунку за адресою масової реєстрації бізнесу.

  • Відмова надати документи

Іноді банки просять клієнтів надати ті чи інші офіційні дані про себе чи конкретну операцію. Якщо цього не зробити, рахунок може бути заблокованим. Це також стосується надання неправдивих даних.

  • Операції в ризикових сферах, наприклад, з криптовалютою

Як пояснює юрист Микита Муренко, такий вид діяльності, як "криптоторгівля", не врегульований на законодавчому рівні, а тому важко надати документи на підтвердження джерела походження коштів. Також питання у банків можуть викликати операції, пов'язані з азартними іграми, торгівлею антикваріатом або іншою діяльністю, де теж важко підтвердити доходи.

Слід також враховувати, що банки практично не стежать за рахунками в ручному режимі – це автоматика. До алгоритмів спеціальних програм вносяться певні налаштування, і система сама блокує рахунки. Після цього питанням можуть зайнятися співробітники Держфінмоніторингу, які можуть ухвалити рішення про примусове закриття рахунку.

Що робити після блокування рахунку

Адвокат Дмитро Лазебний вважає, що блокування рахунку – це не вирок. І якщо клієнт хоче обслуговуватись у банку і надалі і при цьому не порушував закон, шанси відновити рахунок є. Юрист пропонує дотримуватися такого алгоритму дій:

1. Проаналізувати свої фінансові операції на ризиковість (можна використовувати перелік вище). Також потрібно навести довідки про осіб, яким переказували або від яких виходили кошти – можливо, проблема полягає у їхній фінансовій репутації.

2. Почати супроводжувати решту фінансових операцій відповідними документами. Повністю відмовитися від ризикових операцій.

3. Спланувати лінію захисту. "Наприклад, деякі люди збирають розписки про те, що запозичували в іншої фізособи гроші або позичали їй, щоб пояснити переказ. Це може бути допомога знайомому або повернення йому старого боргу. Фізособи в Україні мають право кредитувати один одного, що підтверджується борговими розписками, які можуть сприйматися банками як доказ", – зазначає юрист.

4. Не залишати спроб з'ясувати у банку причину блокування рахунку, щоб зрозуміти, яку операцію вважали підозрілою. Як тільки це вдасться, одразу ж надати документи та пояснення.

"Якщо ви демонструватимете максимальну відкритість у відносинах з банком і надасте необхідні документи, то, найімовірніше, рахунок вам розблокують. При цьому ваша операція не має бути явно злочинною або явно протизаконною. Інакше рахунок залишиться заблокованим", – пояснив Лазебний.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...