Банки передають дані про рахунки клієнтів до податкової: За яких обставин та кому боятися

В Україні податкова на запит у будь-який банк може отримати доступ до банківської інформації клієнта. Фактично у такому разі банківська таємниця розкривається. При цьому запити надсилають лише у разі, коли вже є підозри щодо порушення податкового законодавства, передають Патріоти України.

В одному з українських банків OBOZREVATEL розповіли: найбільше листів надходить від виконавців судових рішень, вимоги розкрити банківську таємницю від податкової надходять значно рідше. "Банк самостійно жодну інформацію нікому не передає. Це дуже чутлива тема, банк найбільше зацікавлений у банківській таємниці. Якщо надходить офіційний запит, будь-який банк виконає вимоги закону "Про банки та банківську діяльність" і, звичайно, інформацію надасть. Але це не відбувається автоматично", – пояснюють у банку.

Тобто якщо податкова не підозрює, що ви приховуєте дохід, займаєтеся мінімізацією податкових платежів тощо, ймовірно, запит щодо вас не подаватимуть. Якби податкова з якоїсь причини ухвалила рішення на всіх платників податків зробити запити до банків, це паралізувало б діяльність податкової, вдарило б по репутації банків.

Адвокат Ростислав Кравець зазначає: абсолютної більшості українців проблеми із розкриттям банківської таємниці не стосується. Якщо ви отримуєте частину зарплати в конверті і поповнюєте цими грошима картку або відразу отримуєте тіньову частину зарплати на картку, ймовірно, податкова вами не зацікавиться.

Якщо ви стали фігурантом розслідування (наприклад, у шахрайстві, відмиванні коштів), якщо ви подали документи на оформлення державної допомоги, то шанси на розкриття банківської таємниці збільшуються. Єдине, що може на 100% захистити, – легальний дохід, який дасть змогу пояснити будь-який ваш переказ, великі витрати тощо.

Набагато більше шансів потрапити під фінансовий моніторинг самого банку. Якщо ви часто переказуєте гроші, часто отримуєте великі суми на картку, рано чи пізно банк може звернутися з проханням документально підтвердити джерела походження коштів або пояснити свої витрати.

Закон все ще не передбачає автоматичного обміну інформацією між банками, податковою, органами влади та правоохоронцями. Поступово посилюються вимоги до фінансового моніторингу Нацбанку: він зобов'язує банк дізнаватися про своїх клієнтів, контролювати перекази.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...