Банки підвищили ставки за депозитами: В якій валюті вигідніше зберігати заощадження

Українські банки підвищили ставки за депозитами. Завдяки високим відсоткам українцям стало вигідно зберігати заощадження у гривні. Проте громадянам варто поквапитися із розміщенням грошей на депозитах, передають Патріоти України.

Чому нинішні відсотки вигідні для вкладників, і що їм потрібно зробити вже зараз, розповів директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ Дмитро Замотаєв.

Отже, сьогодні деякі банки беруть у кладників гроші під 20-21% річних. Щоправда, такий відсоток дійсний лише для короткострокових вкладів – на строк до 3 місяців. Для більш довгострокових депозитів відсотки скромніші, але й вони зросли до 17-18%. З огляду на те, що нині рівень інфляції в Україні нижчий за 20%, такий депозит – це реальний шанс не дати заощадженням знецінитися.

Уряд прагне скоротити в країні вільну грошову масу

Йдеться про гроші у гривні. Минулого року, щоб забезпечити фінансування військових потреб та закрити інші бюджетні видатки, уряд був змушений "натиснути" на Нацбанк, щоби той надрукував більше грошей. Через це в країні утворилася вільна грошова маса, яку треба якось "пов'язати", аби ці гроші не ринули на валютний ринок. Інакше це призведе до стрімкого зростання курсу долара та подальшого зубожіння широких мас.

Гроші можна зв'язати, якщо залучити їх на термінові депозити. Причому, чим на більший термін, тим краще. Саме тому НБУ зараз заохочує комерційні банки, щоби ті піднімали ставки за депозитами у гривні. Нові відсотки за депозитами дуже привабливі, і НБУ розраховує, що українці охоче нестимуть свої гроші до банків на зберігання.

Вкладникам слід поквапитися

Високі відсотки за депозитами протримаються недовго. Вже приблизно в середині літа банки знову почнуть їх знижувати, адже тримати довго такі відсотки за вкладами стане невигідно. Адже тоді доведеться ще вище піднімати відсотки за кредитами. А це означає, що брати в банків у борг стане дедалі менше громадян.

Тому людям, які мають якісь заощадження у гривнях, варто поквапитися. Ставки за депозитами вже навряд чи будуть вищими, а ось знижуватися вони почнуть вже через півтора-два місяці. Отже зараз – найвигідніший час для розміщення вітчизняної валюти на строкових вкладах

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів в дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...