Бережіться! В Україні масово поширюють фальсифікат масла: Як не купити небезпечне

В Україні за експертними оцінками більшість масла - фальсифікат. Відповідно до стандартів маслом можна називати лише той продукт, який на 100% складається із молочних жирів. При додаванні рослинного жиру необхідно провести стабілізацію, а сам продукт називати маргарином, передають Патріоти України.

Виробники ж для здешевлення додають рослинний жир, вводять покупця в оману та створюють ризики для здоров'я (при змішуванні молочних та рослинних жирів утворюються шкідливі для здоров'я трансжири).

Виробники продовжують порушувати правила

І Держспоживслужба, і Антимонопольний комітет регулярно проводить перевірки виробників та карає за фальсифікат. Виявити наявність рослинних жирів можна лише у лабораторних умовах. Наприклад, наприкінці грудня 2022-го АМКУ оштрафував на 2 млн грн "Миколаївмолпром", який називав олією продукт із рослинним жиром.

За різними оцінками відсоток фальсифікату сягає 70%. Найгірша ситуація – у місцях стихійної торгівлі, на ринках. "У 2016, 2017 та 2019 роках зазначений відповідач вже був оштрафований Миколаївським територіальним відділенням Комітету за поширення хибної інформації на упаковках "олії". Фактичний склад продукту не відповідав його найменуванню на упаковці, а також складу, передбаченому чинним законодавством", – йдеться у публікації АМКУ.

Однак штрафи не захищають споживачів від порушень виробника. Справа в тому, що справжнє масло не може коштувати дешево. Тому компанії намагаються економити, порушують технологію, називають "олією" продукт із вмістом рослинних жирів та отримують конкурентну перевагу.

Фальсифікувати масло якісним рослинними жирами не завжди вигідно. Тому фальсифікат роблять із відхідних жирів тваринного походження. Це все переробляється і вже ці нові жири, які наша промисловість створює, потрапляють в масло.

Як не купити фальшивку

Фальсифікація визначається складно. Коли рівень фальсифікації 50-90% рослинних жирів, легко визначити, але коли рівень менший за 10%, то це зробити складно навіть професіоналам. Однак деяких правил варто дотримуватись.

Дивитися на ціну. Щоб виготовити кілограм масла, доведеться витратити близько 20 літрів молока. Тому такий продукт не може бути дешевим. Єдиний спосіб здешевити продукцію – отримати масло не тільки за допомогою молока.

Дивитися на консистенцію. Молочний жир не може бути "м'яким" (якщо масло правильно зберігається). Справжній продукт буде твердим, його можна різати ножем. Якщо замість цього продукція м'яка, є ймовірність, що це фальсифікат.

Дивитися на колір. Масло не може бути яскраво помаранчевим кольором. Протягом року, залежно від корму, яким харчуються корови, воно може змінювати відтінок.

Зверніть увагу на упаковку. Головне – на ній обов'язково має бути написано "масло вершкове". Такий напис зобов'язує споживача відповідати ДСТУ 4399:2005: у ньому мають бути виключно молочні жири. Зазначимо, дізнатися, чи це справжня продукція, можна тільки в лабораторних умовах.

Джерело: Обозреватель

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...