Бережіться! "Відгодовують, а потім ріжуть як свиней": На сайтах знайомств активізувалися шахраї - у Binance розповіли, як їх розпізнати

Кількість випадків шахрайства, пов’язаних із пошуком стосунків через інтернет, стрімко зростає - від 11 тисяч випадків 2016 року до 70 тисяч випадків і збитків у $1,3 мільярда 2022 року. Про це в колонці для NV Бізнес пише керівник відділу контролю фінансових злочинів Binance Тигран Гамбарян з посиланням на звіт Norton Cyber Safety Insights Report, передають Патріоти України.

«Криптовалюта — не найпопулярніший спосіб оплати „романтичних“ шахрайств, проте на неї припадає 34% від загальної кількості завданих шахрайствами збитків. Згідно з даними Binance за 2023 рік, романтичне шахрайство становило приблизно 2% від загальної кількості зареєстрованих випадків шахрайства. Відсоток тільки виглядає скромним — збитки перевищили десятки мільйонів доларів, а кожна жертва в середньому втратила 14 тисяч доларів», — зазначив Гамбарян.

Він також зазначив, що згідно з даними Chainalysis Crypto Crime Report за 2024 рік, незаконна діяльність становить лише 0,34% від загального обсягу криптовалютних операцій. Тобто помилково вважати, що криптопростір є безпечним для шахраїв, однак факту їхніх успіхів на сайтах побачень це не скасовує.

«Намагаючись затягнути жертву в пастку, шахраї часто пропонують не лише романтичні стосунки, а й можливість отримати прибуток. Вони знаходять довірливих людей на сайтах або в додатках для знайомства і намагаються перевести спілкування за межі платформи.

Згодом зловмисники пропонують інвестувати в певну справу, деякий час повертають інвестиції, а коли сума вкладень стає значною — зникають. Цей метод шахрайства називається pig butchering (різання свиней) — через те, як шахраї «відгодовують» жертву поверненням інвестицій перед обманом", — зазначив експерт.

За його словами, ще одна поширена схема — прохання про фінансову допомогу, щоб вибратися з «важкої життєвої ситуації». «Спектр таких ситуацій дуже широкий: від начебто термінових медичних операцій і невиліковно хворих родичів до заяв про викрадення небезпечними злочинцями або просто потреби в коштах на квиток на літак, щоб нарешті зустрітися», — зазначив експерт.

Щоб не стати жертвою шахраїв, експерт радить до особистої зустрічі спілкуватися тільки в тих каналах комунікації, які пропонують сайти або додатки для знайомств.

Також, за його словами, варто верифікувати профіль співрозмовника для підтвердження його автентичності. Не варто надавати фінансову допомогу знайомим з інтернету і в жодному разі не слід розголошувати конфіденційну інформацію про себе.

ФОПам в Україні можуть перерахувати податки: Озвучено деталі

понеділок, 20 травень 2024, 1:45

В Україні задля подолання проблем наповнення бюджету можуть запровадити військовий збір для ФОПів. Зараз він становить 1,5%. Про це написала старша експертка Команди підтримки реформ Мінекономіки Аліна Бойко на сайті ZN.UA. Наразі військовий збір стано...

В Україні 20 травня знову відключатимуть світло: В "Укренерго" назвали час, коли застосують обмеження

неділя, 19 травень 2024, 21:30

Ввечері в понеділок, 20 травня 2024 року, в усіх без винятку областях України слід очікувати планових відключень світла. Про це за добу попереджає компанія "Укренерго". Ці заходи стосуватимуться як промислових споживачів, так і побутових. Відключення б...