Більше 7 тис. грн додатково щомісяця: Хто з українців отримає нові виплати у Польщі

У Польщі затвердили нові суми щомісячних виплат на дітей - 800 злотих (7189 грн). Відповідне рішення Рада міністрів ухвалила 27 червня, передають Патріоти України.

Допомога виплачується на кожну дитину незалежно від доходу сім'ї та громадянства батьків, повідомляє ukrayina.pl.

Проект підвищення виплат «500+» до «800+» підписав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. За його словами, це збільшить можливості всіх дітей відвідувати позашкільні заняття, додаткові гуртки танців і музики, спортивні заходи та відпочивати на канікулах.

Зазначається, що нові суми виплат почнуть нараховувати із 1 січня 2024 року. Втім, на банківські картки гроші можуть надходити із затримкою до 29 лютого 2024 року. У пояснювальній записці вказується, що така затримка буде пов'язана із запровадженням технічний регламенту, щоб Управління соціального страхування ZUS встигало розглядати всі справи.

У 2024 році право на виплати отримають приблизно 7 млн дітей у Польщі. В бюджеті країни на це передбачені видатки 24 млрд злотих.

Хто з українців отримає нові виплати у 2024 році

Українські громадяни можуть отримати виплати на дітей, які перебувають із ними у Польщі — це стосується і біженців, і людей, що приїхали до війни.

Умови для подачі заявки українцями зазначені на сайті ZUS:

  • особа є громадянином України або подружжям громадянина України;
  • перебування в Польщі легальне;
  • людина має під опікою дитину до 18 років, яка має українське громадянство та приїхала з України до Польщі після 23 лютого 2022 року у зв’язку з військовими діями;
  • особа має під опікою дитину, яка народилася в Польщі від матері, яка є громадянкою України, і перебування якої в Польщі є законним.

Виплати здійснюються тільки за період, який дитина перебуває у Польщі.

Як подати заявку на допомогу «800+»

Батькам дітей, які вже отримують допомогу «500+», додаткової заяви подавати не потрібно. Для того, щоб подати нову заяву ZUS, треба мати:

  • номери PESEL — дорослого заявника та дитини;
  • адресу електронної пошти;
  • польський номер телефону;
  • банківський рахунок у Польщі.

Заявку на виплати 500+ українською мовою можна подати через платформу електронних послуг ZUS, портал Emp@tia або банк. Під час виїзду з Польщі виплати призупиняються, нерідко їх анулюють навіть за відсутності одного з батьків у Польщі менше 30 днів.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...