Більше не б'ємо рекорди: Золотовалютні резерви України почали "худнути"

Незважаючи на справну фінансову допомогу від міжнародних партнерів, міжнародні резерви України (тобто, активи Нацбанку в іноземній валюті та золоті) продовжують скорочуватися. Так, станом на 1 жовтня 2023 року вони склали $39,7 млрд, що на 1,7% менше порівняно з попереднім місяцем, зазначають Патріоти України.

Як повідомляє прес-служба Національного банку, причиною скорочення резервів стали інтервенції регулятора з продажу валюти для покриття різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку України. Інший фактор - боргові виплати країни в іноземній валюті, які значною мірою були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів.

Минулого місяця на користь уряду надійшло 3,33 мільярда доларів. Із них:

  • 1,59 млрд дол. – макрофінансова допомога від ЄС;
  • 1,25 млрд дол. – грант від Сполучених Штатів через трастовий фонд Світового банку;
  • 386,4 млн дол. – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП);
  • 100 млн дол. – від Світового банку під гарантію Великої Британії.

Водночас, уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $465,3 млн. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 882,1 млн доларів. Найбільша ж сума коштів ($2,7 млрд) у вересні була витрачена на продаж валюти Національним банком задля утримання курсу.

Незважаючи на деяке скорочення, у Нацбанку наголошують, що золотовалютні резерви все одно знаходяться на високому рівні. "Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,3 місяця майбутнього імпорту", - повідомили в НБУ.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...