Борги за комуналку: Українцям розповіли, що робити, коли не вистачає грошей на оплату ЖКП, та чи призначається субсидія боржникам

Громадянам, фінансове становище яких не дозволяє сплачувати спожиті комунальні послуги у повному обсязі, надається житлова субсидія. За певних обставин навіть борги за комуналку не завадять оформленню допомоги, передають Патріоти України.

Допомога через програму житлових субсидій надається громадянам, неспроможним самотужки платити за житлово-комунальні послуги. Оформити субсидію можна не тільки перед початком опалювального періоду, а в будь-який час, коли домогосподарству складно оплачувати комунальні послуги.

Що робити за наявності боргу за комуналку

Громадянам, які мають заборгованість, житлова субсидія призначається після укладення з надавачем послуги договору реструктуризації заборгованості. За умовами такого договору передбачається виплату боргу частинами з урахуванням соціального статусу та доходу боржника.

З метою запобігання зростання заборгованості доцільним є звернення щодо отримання держпідтримки та оформлення житлової субсидії.

Куди звертатися для отримання субсидії

З питання призначення житлової субсидії можна звернутися до:
  • виконавчого органу територіальної громади;
  • центру надання адміністративних послуг;
  • органу соціального захисту населення, надіславши документи пошто

або

  • подати заявку на отримання субсидії онлайн через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (портал Дія) за допомогою опції Заява на субсидію.

Які документи подавати для отримання субсидії

Для отримання субсидії до розгляду уповноваженими органами необхідно подати наступні документи:

  • заява на призначення та надання житлової субсидії;
  • декларація про доходи й витрати осіб, які звертаються за призначенням житлової субсидії;
  • довідка про доходи заявника.

Чим раніше надійде таке звернення, тим швидше буде призначено допомогу — домогосподарство сплачуватиме за послуги зі своїх доходів посильну для нього частину платежу, а решту буде компенсовано коштом держбюджету.

За даними Мінсоцполітики, на сьогодні середній розмір субсидії становить близько 1700 гривень на місяць. «Залежно від складу домогосподарства та умов проживання розмір субсидії може становити й кілька тисяч гривень на місяць, що є суттєвою підтримкою конкретної сім'ї», — йдеться у повідомленні міністерства.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...