Боржникам за комуналку загрожує заборона купівлі-продажу авто: Що відомо

В Україні планують запровадити заборону на купівлю та продаж автомобілів для боржників, зокрема з комунальних послуг. Така ініціатива є частиною комплексної реформи роботи з цифровізації виконавчого провадження, передають Патріоти України.

Йдеться про законопроєкт №9363, який у Верховній Раді зареєстрував Кабінет міністрів. Станом на 23 червня документ перебуває на розгляді профільного комітету парламенту.

Законопроєкт передбачає, що українці, які потрапили до реєстру боржників, не зможуть купувати та продавати транспортні засоби. Так, під час реєстрації автомобіля потрібно буде обов'язково перевіряти, чи є покупець у Єдиному реєстрі боржників. І якщо він у цьому переліку, то реєструвати транспортний засіб заборонять.

"По суті в цьому логіка якась є. Якщо є гроші на машину, то точно маємо бути на те, що сплатити комуналку", – прокоментував ініціативу голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Інші зміни для боржників

Головна мета законопроєкту – осучаснити примусове виконання рішень судів щодо боржників. У записці пояснення до документа зазначається, що заходи примусового виконання існуючих рішень застаріли і вимагають цифровізації та оптимізації процесів.

Крім заборони на купівлю-продаж авто, також планується автоматичне накладення арештів на депозити. Також прописано можливість забирати у боржників у рахунок боргу цінні папери та інше майно, яке перебуває на зберіганні у банках та інших фінансових установах. Загалом пропонується:

  • автоматизувати взаємодію виконавців з держорганами, банками та іншими фінустановами, постачальниками платіжних послуг та емітентами електронних грошей;
  • запровадити автоматизовану взаємодію між Єдиним реєстром боржників та іншими реєстрами;
  • удосконалити порядок стягнення коштів боржників на рахунках у банках та інших фінансових установах, зокрема визначити порядок обігу стягнення на кошти боржника, які перебувають на депозитних рахунках;
  • запровадити автоматизовану взаємодію системи виконавчого провадження із системою депозитарного обліку цінних паперів.

Нагадаємо, з січня 2022 року борг за комуналку зріс з 81,4 млрд до більш ніж 140 млрд грн (оцінки Спілки споживачів компослуг). Частина українців не можуть платити, бо втратили роботу, інші – стали біженцями та вважають, що можуть не платити за те, чим не користуються (що насправді не зовсім так).

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...