Битва за "Лукойл": Як Київ та Брюссель приборкують друзів Путіна в ЄС. Що відбувається з транзитом російської нафти Україною після запровадження санкцій

Продовжується скандал навколо заборони транспортувати нафту російської компанії "Лукойл" через територію України. Влада Угорщини та Словаччини звинувачує Україну у завданні шкоди своїм економікам і грозить судом та подальшим блокуванням допомоги від ЄС, зазначають Патріоти України.

Погрози судом та шантаж

Угорщина і Словаччина звернулись до Комітету з питань торговельної політики Європейської Комісії з проханням стати посередником у вирішенні конфлікту з Україною щодо відновлення транзиту нафти російської компанії "Лукойл" через українську територію.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 22 липня заявляв, що Угорщина хоче, щоб поставки "Лукойлу" відновилися якнайшвидше. І що Європейська Комісія має три дні, щоб знайти рішення на користь постраждалих від українських санкцій країн-членів ЄС.

В іншому випадку, говорив Сійярто, Угорщина та Словаччина позиватимуться проти України в арбітражному суді. Сійярто вважає, що своїми санкціями проти транзиту російської нафти Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС.

Раніше прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, що пережив замах на себе в травні цього року, розповів, що телефоном обговорював тему транзиту "Лакойлу" з українським колегою Денисом Шмигалем і попереджав його, що санкції України можуть поставити під загрозу постачання дизельного палива в Україну зі Словаччини, яке, за оцінками Фіцо, становить 10% від загального постачання дизелю до України.

А Сійярто згадував про великі обсяги електроенергії, що наразі постачає Угорщина до України: "Це рішення ( заборона транзиту нафти "Лукойлу") є неприйнятним і незрозумілим з боку країни, яка прагне приєднатися до ЄС, особливо з урахуванням імпорту Україною електроенергії з Угорщини".

Сійярто також пообіцяв, що Угорщина блокуватиме відшкодування коштів з Європейського фонду миру країнам-членам ЄС, що надавали Україні боєприпаси, доки Київ не дозволить "Лукойлу" транспортувати нафту її територією.

І тут варто зазначити, що вже більше року Угорщина блокує транш на 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру країнам-членам ЄС за надану Україні військову допомогу.

Чим загрожує Україні зараз цей конфлікт зі західними сусідами?

"Такі кроки України ( ред. заборона транзиту "Лукойлу".- ред.) не могли би бути, якби вони не були узгоджені з керівництвом ЕС. Тут йде все в рамках якогось узгодженого процесу", вважає Михайло Самусь, директор New Geopolitics Research Network.

В Єврокомісії підтвердили, що 22 липня одержали спільний лист голів МЗС Угорщини та Словаччини стосовно припинення транзиту нафти "Лукойл" через Україну. І що в середу Угорщина та Словаччина скликали Комітет з питань торговельної політики для обговорення цієї теми.

"(…) На даній стадії немає прямих наслідків для безпеки постачання Євросоюзу нафтою", - сказав представник Єврокомісії Олаф Гілл у минулий вівторок на брифінгу в Брюсселі. Він також зазначив, що Єврокомісія, а "не окремо взяті держави-члени, може вживати будь-які дії або процедури".

Втім, як повідомили виданню Financial Times три дипломати, що були присутні на скликаній зустрічі торгових представників, жодна з країн-членів ЄС не стала на бік Будапешта та Братислави.

В той же час комісар ЄС з торгівлі Валдіс Домбровскіс сказав Financial Times, що знадобиться більше часу для оцінки ситуації з транзитом нафти "Лукойлу".

На російській нафтовій голці

Угорщина отримує від російської компанії "Лукойл" близько 2 млн т нафти на рік, що становить третину її загального імпорту, а Словаччина отримує близько 2,5 млн т, що дорівнює 45% від загальних поставок.

Напочатку повномасштабного вторгнення РФ в Україну країни ЄС понад місяць вели перемовини про введення ембарго на російську нафту, експорт якої є головною складовою доходів Путіна для ведення війни. У підсумку було ухвалено компромісне рішення заборонити постачання російської нафти, що надходить морським шляхом. А Угорщині, Чехії і Словаччині, що не мають виходу до моря, лишити можливість закупати російську нафту трубопроводом "Дружба", що проходить територією України.

В той час коли майже всі країни ЄС відмовлялись від російських енергоресурсів та шукали для себе інші джерела поставок, за інформацією Bloomberg, угорські НПЗ з початку повномасштабного вторгнення подвоїли їх споживання.

За інформацією російських ЗМІ,загалом у 2021 році поставки в Угорщину російської нафти трубопроводом "Дружба" склали 3,4 млн т, в 2022 році збільшились на 40% до 4,9 млн т. У 2023 році РФ поставила до Угорщини 4,8 млн т сирої нафти.

На думку видання Mind, зараз зміна джерел та можлива зміна маршрутів постачання нафти залишить напівдержавну угорську нафтогазову корпорацію MOL надприбутків, частину яких уряд Віктора Орбана спрямовує на фінансування своїх популістських державних програм і підтримку в країні нижчих цін на пальне ніж у середньому в цьому регіоні.

Український оператор "Укртранснафта" прокачує російську нафту територією України за десятирічним контрактом, що був укладений у 2019 році. Окрім "Лукойлу" транзитом через Україну можуть користуватися інші російські виробники нафти, такі як "Роснєфть" чи "Татнєфть", яким Україна транзит не обмежувала.

Це підтверджує голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, що 22 червня під час Zoom-зустрічі з інвесторами, заявив про незмінний обсяг нафти в трубопроводі "Дружба" і що скандал навколо поставок "Лукойлу" є політичним питанням: "Україна не може транспортувати нафту "Лукойла", але об’єми загального транзиту залишаються незмінними".

В "Укртранснафті" повідомили, що транспортування нафти інших компаній з РФ до європейських країн здійснюється у плановому режимі і що від угорської групи MOL отримали лист-підтвердження, що ПАТ "Лукойл", до якого застосовано санкції, не є власником нафти, яка транспортується по території України.

Аналітик консалтингової компанії "НафтоРинок" Олександр Сіренко в коментарі для Deutsche Welle припустив, що зараз нафту "Лукойла" офіційно почала перекачувати інша російська компанія. Такої ж думки старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Сергій Вакуленко: російські компанії можуть передавати графіки поставок від однієї компанії до іншої, сказати, що тепер до Угорщини нафту поставляє "Татнєфть" чи "Газпромнєфть". А "Лукойл" буде заповнювати танкери їх покупців у Новоросійську. "Тобто ситуація комерційно вирішується", - зазначив Вакуленко у коментарі для DW.

Зважаючи на дуже кволе реагування на цю ситуацію з боку росіян, скоріше її фактичну відсутність, можна припустити, що транзит нафти дійсно оформили на іншу юрсособу.

Україна за транзит російської нафти може отримувати у середньому $150 млн в рік. В той же час Росія, за даними Bloomberg, щорічно може заробляти на постачанні нафти через територію України близько $6 млрд.

Вперше ситуація з забороною транзиту "Лукойла" вийшла на загал 17 липня, коли міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто після зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у Нью-Йорку повідомив, що Угорщина зараз не отримує сиру нафту від "Лукойлу" через "юридичну ситуацію, що склалася в Україні". Але вони з росіянами працюють над вирішенням цього питання.

24 червня президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів в дію рішення Ради національної безпеки та оборони про запровадження санкцій проти певних юр- та фізосіб.

В той день в цей перелік також потрапила російська нафтова компанія "Лукойл".

Санкції проти "Лукойла" запровадили на десять років. Під забороною опинилася будь-яка діяльність "Лукойла" на території України, зокрема транзит її нафти до червня 2034 року.

Вперше "Лукойл" потрапив під санкції в Україні у червні 2018-го. Тоді обмеження вводились на три роки і стосувались спочатку лише заборони виводити капітал за межі України та неможливістю орендувати держмайно/ брати участь у приватизації. Обмеження не зачіпали транзит нафтопродуктів, що "Лукойл" тоді постачав до країн Євросоюзу.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...