Через COVID-19 світ накриє голод і безробіття: Аналітик озвучив моторошний прогноз

По всьому світу загостриться голод і безробіття у 2020-му році. Таким буде результат пандемії коронавірусу. Таку думку висловив глава аналітичного центру "Інпол" Сергій Биков, передають Патріоти України.

Він навів прогнози різних організацій, з яких випливає, що економічна криза посилиться. "В уряді очікують, що кількість офіційних безробітних продовжить рости. Кабмін прогнозує, що за підсумками 2020 року без роботи залишиться майже кожен десятий українець. В світі ситуація не краща. Міжнародна організація праці прогнозує, що роботу втратять від 5 до 25 млн осіб у світі. Уявіть тільки, роботу можуть втратити стільки ж людей, скільки живе в Австралії. Цілий континент безробітних", – зазначив він.

Однак, експерти відзначають, якщо країни будуть координувати свої дії щодо виходу з кризи, то безробітних може бути менше. Як приклад вони наводять дії урядів під час кризи 2008-2009 років. Тоді світ разом з економічною кризою теж захлеснула епідемія свинячого грипу.

У цих умовах Міжнародна організація праці рекомендує скорочувати імпорт, давати кредити підприємцям і інвестувати гроші у внутрішнє виробництво за ключовими галузями економіки.

"Не дивлячись на правильні рішення, які вже приймає Кабмін, пік зростання безробіття очікують вже у травні. До цього ж часу закінчаться гроші у тих, хто втратив роботу на початку карантину. Дуже важливо, щоб Україна в цих умовах не упустила питання продовольчої безпеки. Організація Об'єднаних Націй вже прогнозує, що голод загостриться в світі через "коронакризу". Як заявляє представник всесвітньої продовольчої програми ООН Беттіна Люшер, вже 87 млн осіб в 80 країнах світу страждають від голоду. І, за її прогнозами, ця цифра буде рости", – зазначив Биков.

Деякі країни вже заборонили продавати за кордон окремі продукти. Наприклад, серби більше не експортують соняшникову олію, борошно і цукор, в'єтнамці припинили продавати рис, Казахстан – цибулю і часник, а Росія – ріпу, гречку і ще низку продуктів. "Країни все більше замикаються в собі, і продовольча безпека стає питанням національної безпеки", – підкреслив аналітик.

Він стверджує, що скорочення імпорту неодмінно призведе до зростання цін на іноземні товари. "Тому зараз потрібно забезпечити безперебійну роботу вітчизняного агросектора, який повинен покрити потреби людей в продуктах харчування. Інакше, коли у людей закінчаться гроші і вони не зможуть купити дешеві продукти – країну захлиснуть соціальні конфлікти", – вважає Биков.

На його думку, перше і основне, що повинна зробити координаційна рада – це підготувати нормативні акти, які дозволять аграріям ефективно працювати. В тому числі, координаційна рада може готувати проекти постанов Кабміну, законопроекти, давати доручення міністерствам і відомствам, щоб українським підприємствам АПК ніщо не заважало годувати країну.

"Уже сьогодні очевидно, що багато підприємств не витримають, але влада повинна підтримати тих, хто не має права закритися. І саме ці підприємства стануть основною економіки країни після коронавірусу", – підсумував він.

В Україні будуть призначати пенсію за новими правилами: Що змінили в законі

неділя, 5 травень 2024, 9:14

В Україні ухвалили новий закон, який дозволить зараховувати при розрахунку пенсії стаж, набутий в інших крахнах. Зокрема, враховуватиметься страховий стаж, набутий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечен...

У Міненерго пояснили, навіщо Росія поновила обстріли енергетичної інфраструктури

неділя, 5 травень 2024, 8:38

Російські загарбники знову почали обстрілювати енергетичну інфраструктуру, що може свідчити про зміну політичної та економічної ситуації. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в етері телеканалу "Ми - Україна". "Чому вони зараз вирі...