Чому долар в Україні почав дешевшати, незважаючи на кризу: Експерти назвали головні причини

Курс долара в Україні, всупереч прогнозам, не росте, а навіть демонструє зниження, передають Патріоти України.

"На даний момент за рахунок професійної політики НБУ і Мінфіну, яка була проведена в 2017-2020 роках, ми маємо результат у вигляді стабільної банківської системи та, як наслідок, більш стабільної ситуації у фінансовій системі країни", - пояснив аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко.

Ще одним фактором стабільної гривні є те, що Національний банк поки не проводить емісію гривні для наповнення бюджету, що дозволяє стримувати інфляцію і розгойдування гривні.

Ситуація на світових ринках також сприятлива. "Посилюються темпи відновлення ринків, що розвиваються (а Україна якраз до таких належить), що дозволяє рости і нашый гривні", - додав Пархоменко.

З тим, що курс багато в чому відображає ситуацію з торговим сальдо України, згоден і інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса. Він зазначив, що зараз значно скоротився імпорт, при тому, що експорт майже не зменшився.

"Тут нам допомагає те, що ми - сировинний придаток і, як раніше, женемо сировину. По металу - трохи менше, але корекція з експорту не настільки серйозна, як з імпорту", - пояснив експерт.

При цьому нинішня ситуація в корені відрізняється від того, що було під час кризи 2008 року. Тоді, нагадаємо, валютний курс обвалився удвічі з 5 гривень/долар до 10 гривень/долар, після чого через якийсь час відбулася корекція до 8 гривень/долар.

У 2008 році обвал гривні вдарив по споживчому попиту, і це призвело до скорочення імпорту, зазначив Фурса: "Зараз же все не так - імпорт стиснувся без падіння курсу. Тому що у нас карантин".

Крім того, у людей стало елементарно менше вільних грошей - адже під час карантину велика кількість підприємств простоює, працівників звільняють або відправляють у неоплачувані відпустки. А ті, кого криза безпосередньо ще не торкнулася, витрачає гроші з великою обережністю.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...