Чорнобильська зона як майданчик для "економічного дива": Екс-міністр екології уряду Гройсмана розповів про амбіційні інвестиційні плани щодо зараженої радіацією землі

Лише один інвестиційний проект передбачає залучення $1 000 000 000. Спеціальний податковий режим, за котрий має проголосувати Верховна Рада, прискорить перетворення 30-ти, а особливо 10-кілометрові зони на потужний виробничий майданчик.

Остап Семерак під час робочої поїздки до ЧАЕС

У Чорнобильській зоні треба будувати об’єкти відновлювальної енергетики, і це може принести Україні мільярдні прибутки. Про це міністр екології уряду Гройсмана Остап Семерак повідомив в інтерв’ю «Главкому», зазначають Патріоти України.

Семерак також розповів, якою він бачить в перспективі Чорнобильську зону. У першу чергу - в розвитку біосферного заповідника в 30-кілометровій зоні, а також у перетворенні території в 10 км навколо ЧАЕС на зону спеціального промислового використання.
«Відповідний законопроєкт ми підготували і передали в Раду. Я вийшов з ініціативою будівництва там об’єктів відновлювальної енергетики. Французька Engie вже заявила про готовність побудувати величезну електростанцію. Йдеться про інвестицію в 1 млрд доларів», - розповів міністр.
Однак він зазначив, що наразі переговори з компанією Engie перебувають «на етапі роздумів».
«З минулого року не було реальних кроків. Але треба розвивати не тільки сонячну енергетику. Є рішення уряду щодо будівництва першої вітряної електростанції в Чорнобильській зоні, - зазначив Семерак. - Нині є пропозиції облаштування там великого дата-центру».
Також Семерак заявив, що протягом 2019 року кількість туристів до Чорнобильської зони сягне рекордної за усі роки цифри – 100 тисяч осіб.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...