Чи почали блокувати рахунки ухилянтів Україні і які банки найчастіше залишають українців без доступу до коштів

В Україні співробітники банків запевняють, що за воєнними штрафами (за порушення правил мобілізації, ухилянтів) поки що арешт на рахунки не накладали. Однак при тому активно арештовують рахунки на виконання рішень (за борги: від комунальних до несплачених штрафів за порушення правил дорожнього руху),передають Патріоти України.

Як йдеться в публікації Мінфіну, найбільше українці скаржаться на арешт рахунків в Ощадбанку, на другому місці – в ПриватБанку. Дуже рідко хтось сперечається щодо законності самого стягнення, більше відзначають порушення фінансистами діючих процедур.

Арешти рахунків відбуваються на виконання рішень у найрізноманітніших справах – від порушень ПДР (правил дорожнього руху) та несплати аліментів до боргів за комунальні послуги та за кредитами.

Правила арешту рахунку такі: судовий виконавець (державний чи приватний) через вищезгадану АСВП надсилає до банків інформаційний запит. Щоб з'ясувати, в яких банках є рахунки у людини, яка програла суд (або за іншим документом із зазначеного списку), а також скільки конкретно грошей на кожному.

Це перший крок – збір даних. Він займає не більше одного робочого дня, а часто лічені години. Але банк ще нічого не заарештовує і не списує, він чекає на відповідний документ.

Вас може зацікавити:"Ті, хто бере участь у забороні УПЦ..." Ломаченко перервав мовчання в мережі та пригрозив Україні наслідками

Вас може зацікавити:"Влучили з дистанції майже 1800 км": Зеленський відзначив ГУР і дві бригади ДШВ. Відео

Другий крок також робить виконавець – завдяки відповідям банків він бачить, де відкрито рахунки боржника, які там суми – в одному чи декількох банках. Формує постанову про арешт коштів та їхнє подальше списання та надсилає до банку: там вказується конкретна сума програного позову, а також судові витрати та оплата послуг судового виконавця – зазвичай це 10% позову. Фінустанова проводить арешти/списання коштів із рахунку на підставі цієї постанови. До речі, саме тому в одній зі згаданих скарг (на Приватбанк) клієнт вимагав від банку номер такої ухвали.

Українцям готують нову пенсійну систему вже з 2026 року: Ось що зміниться

четвер, 22 серпень 2024, 20:00

Уряд України планує запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення, яке включатиме обов’язкову та добровільну накопичувальні системи разом із солідарною. Очікується, що нові правила будуть ухвалені на початку 2025 року, а повне впровадження системи п...

Удар для населення: У МВФ розповіли, чому на їхню думку Україна має підвищити податки

четвер, 22 серпень 2024, 19:40

У Міжнародному валютному фонді підтримують підвищення податків в Україні, адже в майбутньому це може лише позитивно позначитися на деяких речах. Про це заявив очільник місії в Україні Гевін Грей під час дискусії Центру економічної стратегії, пише "Інт...