Cитуація на ринку праці в першому півріччі 2024 року загострюється. Реальні зарплати українців незабаром перевищать довоєнний рівень, - Нацбанк

На ринку праці зберігатиметься дефіцит кадрів. Водночас упродовж 2025 року реальні зарплати українців перевищать довоєнний рівень.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку за липень 2024 року.

Зазначається, що ситуація на ринку праці в першому півріччі 2024 року дедалі загострювалася. Хоча у другому кварталі 2024 року зростання кількості вакансій на сайтах пошуку роботи дещо сповільнилося, попит на робочу силу залишався суттєво вищим, ніж рік тому, та все ще нерівномірним за професіями.

Так, кількість оголошень про вакансії у сферах охорони, будівництва та робітничих спеціальностей значно перевищувала минулорічні показники, тоді як у сфері ІТ – суттєво скоротилася. Також попит залишався пригніченим в освіті, дизайні, мистецтві та культурі.

Крім того, міграція за кордон та мобілізаційні процеси призвели до подальшого скорочення пропозиції робочої сили та посилення проблеми браку працівників для підприємств, що все відчутніше обмежувало їхню діяльність.

Зокрема, за даними ООН, у першому півріччі кількість мігрантів за кордоном зросла майже на 240 тисяч – до 6,6 млн осіб та надалі знижувався рівень участі в робочій силі серед чоловіків.

"Хоча стиснена пропозиція робочої сили стримує діяльність підприємств, обмежуючи економічне відновлення, складна ситуація на ринку праці зумовлює поліпшення зайнятості, зокрема шляхом більшого залучення жінок, та стимулює зростання заробітних плат. Лише в І кварталі 2024 року в середньому реальні заробітні плати збільшилися на 17.7% р/р", – йдеться у звіті.

Наголошується, що високі темпи зростання зарплат збереглися й у другому кварталі, попри погіршення настроїв та очікувань бізнесу як щодо зміни кількості працівників, так і витрат на оплату праці.

Прогноз щодо ринку праці та зарплат

Водночас поліпшення зайнятості, підвищення заробітних плат та зростання інших соціальних виплат сприяли подальшому збільшенню реальних доходів населення, а, відповідно, й стійкому зростанню споживання.

Значні диспропорції на ринку праці зберігатимуться й на прогнозному горизонті. Певний час триватиме міграційний відплив населення. Мобілізація та порівняно тривалий процес набуття спеціальних професійних навичок новими працівниками також стримуватимуть пропозицію робочої сили.

Водночас посилення конкуренції за доступну робочу силу та збереження м’якої фіскальної політики залишатимуться стійкими чинниками зростання зарплат у приватному секторі та відповідно споживчого попиту. Очікується, що реальні зарплати перевищать свій довоєнний рівень протягом 2025 року та зростатимуть надалі.

Читайте також: В Україні зросли зарплати в найпопулярніших сферах. Кому пропонують найбільше?

Раніше повідомлялося, що середня зарплата співробітників державних органів влади центрального рівня у травні 2024 року зросла до 50,9 тис. грн, порівняно з 38 тис. грн у січні, а середній посадовий оклад становить 23,9 тис. грн.

За даними Державної служби статистики, середня заробітна плата в Україні в першому кварталі 2024 року становила 18 903,36 гривні, що на 22,5% більше, порівняно із першим кварталом 2023 року.

Джерело: https://biz.censor.net/n3502772

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...

В Україні стрімко здорожчають популярні продукти: Ось на яку вартість очікувати

середа, 7 серпень 2024, 9:32

До кінця літа 2024 року ціни на крупи можуть зрости на 3-5%, а на хліб – на 4-6% через зростання цін на електроенергію та сировину. Споживачам варто бути готовими до подальшого підвищення вартості цих продуктів. Про це розповіла науковиця Інституту агр...