Давно обіцяні "слугами" 8-10% ВВП на рік: Чи зможе економіка України вийти на новий рівень після коронакризи. Відповідає експерт

Олег Устенко. Фото: "Радіо Свобода"За січень-серпень 2021 року зростання валового внутрішнього продукту України прискорилося до 2,9% у порівнянні з 2,1% за підсумками січня-липня, зазначають Патріоти України. Чи зможе світова енергетична криза зупинити це зростання в ефірі Українського радіо розповів радник президента України, економіст Олег Устенко.

Чи надолужить українська економіка тогорічне падіння

Експерт зазначив, що у 2020 році українська економіка впала на 4% і це було менше, ніж у загальної світової економіки.

"Цьогоріч розпочався відлік на зростання по всій світовій економіці й Україна не стала винятком. Ми очікували зростання на рівні від 4-4,5%. На попередньому тижні МВФ оприлюднили прогнози щодо світової економіки, яка теж уповільнюється у зростанні", — розповів Устенко.

За його словами, хоч вона зростатиме на 0,1% менше, але цей показник кращий, аніж його прогнозували. Фахівець переконаний, що це відбувається, позаяк загальне економічне зростання багато в чому залежить від стану світових ринків: "Якщо йде покращення на світових ринках, то покращується стан будь-якої економіки, яка є експортноорієнтованою, як українська економіка".

"Якщо це покращення відбувається повільними темпами, то відповідне відновлення у всіх експортозалежних економіках відкривається більше. Це означає, що в цьому році ті пікові ціни, які були на сировинних ринках, змінюють тренд і це — погано для багатьох", — пояснює аналітик.

Водночас радник президента розповів, що це означає, що багато товарів товарних груп можуть знаходитися на висхідному тренді, в першу чергу це стосується харчових продуктів.

"Це означає, що ціна на агроринках буде збільшуватися, а це — інфляція. Я сказав би, що стан світової економіки залишається в очікуванні на краще, від чого зростають всі ринки й український ринок та економіка також. Я впевнений, що 2021 рік не буде роком значних викликів, адже більшість з них ми вже вирішили", — констатував Устенко.

Чи зможе Україна після коронакризи вийти на 8-10% зростання

"У моєму розумінні Україна може і повинна зростати набагато більшими темпами, ніж показує зараз. І 4%, які ми цьогоріч показуємо — недостатні для такої країни, як Україна. Нам дійсно потрібно зростати від 5%", — пояснив експерт.

На його переконання, ті, хто думають, що можна монетарними заходами стимулювати розвиток економіки в довгостроковій перспективі — не мають розуміння, про що говорять, оскільки "це не працює в таких економіках, як в Україні".

"Потрібно розуміти, що монетарні заходи дають стимули для розвитку лише в короткостроковій перспективі. Фіскальні засоби, бюджетне стимулювання теж дають можливість стимулювати економіку в середньостроковій перспективі", — вважає фахівець.

З його слів, у такому випадку можна використовувати великі інфраструктурні проєкти і цей ефект дає поштовх для розвитку суміжних галузей, якщо йдеться про будівництво, промисловість будівництва, металургійну галузь, але цього точно не достатньо.

"У більш довготривалій перспективі ефект від інфраструктурних проєктів дає можливість залучати й стимулювати інвестиційні потоки в Україну, не обов’язково з-за кордону. Але найбільший важіль, який можна використовувати — це покращення умов для бізнес-клімату, і я зараз не про податки, про які так багато говорять", — додав Устенко.

Як зазначив фахівець, Україна може знаходитися "у більш-менш оптимістичному сценарії розвитку з цьогорічним 4% рівнем економічного зростання".

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...